Recept
- Video-recept
- Recept nyttig frukost
- Recept på sallad
- Recept på soppa
- Recept på nyttigt bröd och pasta
- Vegetariska sojaprodukter
- Recept på grönsaker & rotfrukter
- Recept på bönor & linser
- Recept på kött & vilt
- Recept på fisk & skaldjur
- Recept på fågel
- Recept på thaimat
- Recept på dippsåser & dressingar
- Recept rawfood
- Recept på sött & gott
- Recept på nyttiga snacks
- Tillbehör och tips
- Recept på nyttiga smoothies
- Recept på nyttiga cocktails
- Anna Ankas Jul
- Julrecept
- Nyttiga recept för barn
Bönor & linser
Vegetabiliskt protein kan sänka ditt blodtryck. Bönor, kikärtor, linser, innehåller glutaminsyra som är en av byggstenarna i proteiner. Glutaminsyra hjälper blodkärlen att utvidgas och slappna av så att det blir mindre motstånd när blodet ska rinna igenom. Bönor och linser kan få blodtrycket att sjunka.
Aduki böngryta med tabbouleh ris
Bönor är ett av naturens underverk – rikt på B-vitamin, fibrer, långsamma kolhydrater och proteiner. Ger långs mättnadskänsla och är väldigt kalorifattigt. Adukibönor är dessutom avgiftande för kroppen.
Ingredienser:
- 2 dl adukibönor blötlägges över natt i 5 dl vatten
- 1 röd lök, hackad
- 2 hackade vitlöksklyftor
- 4 små vårlökar skurna i mindre bitar
- 2 morötter skurna i mindre bitar
- 1 gul paprika skuren i mindre bitar
- 10 cm zucchini stavad
- 4-5 tomater skurna i bitar
- 1 msk tamarind (glutenfri sojasås)
- 1 dl hackad slätbladig persilja
- ½ röd chilipeppar finhackad
- 1 msk gurkmeja
- 1 tsk curry
- 2 msk olivolja
Gör så här:
- Skölj av de blötlagda bönorna och tillsätt nytt vatten + en bit kombu. Koka ca 20 minuter – tillsätt 1 msk buljong.
- Koka ytterligare 10 minuter eller tills de är genomkokta.
- Hetta upp olivolja i en stor wok panna eller stekpanna. Lägg i rödlök och vårlök och låt glaseras försiktigt.
- Tillsätt vitlök, chilipeppar, gurkmeja och curry och låt fräsa med någon minut.
- Tillsätt morötter, paprika, zucchini och låt steka ca 5 minuter.
- Tillsätt tomaterna och halva mängden slätbladig persilja, bönorna och 3 dl vatten + 1 msk buljong samt tamarindsåsen.
- Låt koka ca 20 minuter.
- Avrunda med resten av persiljan samt smaka av med havssalt och nymald peppar.
- Servera med tabbouleh ris alt fräsch grönsallad.