- Video-recept
- Recept nyttig frukost
- Recept på sallad
- Recept på soppa
- Recept på nyttigt bröd och pasta
- Annas dinkelbröd
- Annas örtagårdsvåfflor
- Zazzis färska fullkornspasta
- Annas nyttiga bröd
- Annas dinkelpannkakor
- Annas dinkelpitabröd
- Julig dinkellimpa
- Vegetariska sojaprodukter
- Recept på grönsaker & rotfrukter
- Recept på bönor & linser
- Recept på kött & vilt
- Recept på fisk & skaldjur
- Recept på fågel
- Recept på thaimat
- Recept på dippsåser & dressingar
- Recept rawfood
- Recept på sött & gott
- Recept på nyttiga snacks
- Tillbehör och tips
- Recept på nyttiga smoothies
- Recept på nyttiga cocktails
- Anna Ankas Jul
- Julrecept
- Nyttiga recept för barn
Nyttigt bröd & pasta
På senare tid har vi blivit allt mer medvetna om att det vita mjölet som vi haft i vårt bröd inte är så nyttigt. Men det finns många bra alternativ som vi kan använda för att baka nyttigt bröd eller nyttiga pannkakor. Dinkel fungerar alldeles utmärkt och ger dessutom tarmen lite motion.
Annas Örtagårdsvåfflor
Dinkel är ett urvete som är flertusenårigt. Odlas idag ekologiskt på Gotland. Dinkel kan användas istället för vetemjöl. Dinkel är rikt på essentiella aminosyror. Det innehåller lika mycket proteiner som hönsägg, rikt på B-vitaminer som är bra för hud, hår och naglar. Ökar immunförsvaret. Rikt på fibrer som är bra för tarmen.
Ingredienser:
- 1 dl dinkelsikt
- 0.5 dl fullkornsdinkel
- 1.5 dl havremjölk
- 1 nypa salt
- 1 ägg (separera gulan från vitan)
- 1 msk kallpressad rapsolja
- 1 dl hackade färska örter
Gör så här:
- Blanda sikt och fullkornsmjöl med saltet i en bunke. Blanda ned mjölken och vispa till en slät smet.
- Tag ägget och separera gulan från vitan. Vispa samman gulan med rapsolja och håll ned i smeten.
- Låt stå och dra ca 10 – 20 minuter.
- Blanda ned örterna i smeten.
- Vispa äggvitan till hårt skum och vänd ned försiktigt i smeten.
- Smörj våffeljärnet med rapsolja. Grädda våfflorna tills de är genomstekta och frasiga.
Servera med rökt lax, algtapenade, sallad och yougurt smaksatt med riven pepparrot.
Alternativt: Hoppa över örterna i våfflorna och servera med bär som mellanmål.