Recept på nyttigt bröd coh pastaNyttigt bröd & pasta

På senare tid har vi blivit allt mer medvetna om att det vita mjölet som vi haft i vårt bröd inte är så nyttigt. Men det finns många bra alternativ som vi kan använda för att baka nyttigt bröd eller nyttiga pannkakor. Dinkel fungerar alldeles utmärkt och ger dessutom tarmen lite motion.

Annas Dinkelpitabröd Ca 15 st

Recept på nyttigt bröd coh pastaIngredienser:

  • 50g jäst
  • 5 dl vatten
  • 1 1/2 tsk salt
  • 1 1/2 msk sirap
  • 2 msk olja
  • Ca 9 dl sikt och 2 dl fullkorn Dinkelmjöl

Gör så här:

  1. Smula ner jästen i en bunke. Rör ut den med fingervarmt vatten (37°) och blanda i salt, socker, olja och nästan allt mjöl (var försiktig med mjölet, jag tycker att det blir bäst när degen är lite kladdig innan jäsningen).
  2. Låt degen jäsa övertäckt ca 1 timme.
  3. Ta upp den på mjölat bord, dela den i 15 delar och kavla ut till ca 1 cm tjocka kakor.
  4. Lägg dem på smord plåt och grädda i 275° mitt i ugnen ca 8 minuter.
  5. Låt kallna under bakduk. Skär en skåra i bröden så de kan fyllas.

Fyll med tomatsås, sojayoghurt, stekt Tolu, sallad, bönor, avokado, kyckling, eller det du gillar! Lätt att ta med och kan ätas kalla!