Recept på nyttigt bröd coh pastaNyttigt bröd & pasta

På senare tid har vi blivit allt mer medvetna om att det vita mjölet som vi haft i vårt bröd inte är så nyttigt. Men det finns många bra alternativ som vi kan använda för att baka nyttigt bröd eller nyttiga pannkakor. Dinkel fungerar alldeles utmärkt och ger dessutom tarmen lite motion.

Annas Dinkelpitabröd

Dinkel är ett urvete som är flertusenårigt. Odlas idag ekologiskt på Gotland. Dinkel kan användas istället för vetemjöl. Dinkel är rikt på essentiella aminosyror. Det innehåller lika mycket proteiner som hönsägg, rikt på B-vitaminer som är bra för hud, hår och naglar. Ökar immunförsvaret. Rikt på fibrer som är bra för tarmen.

Ca 15 st

Ingredienser:

  • 50g jäst
  • 5 dl vatten
  • 1½- 1 tsk salt
  • 1- 2 msk sirap
  • 2 msk olivolja
  • Ca 9 dl sikt och 2 dl fullkorn Labans Dinkelmjöl

Gör så här:

  1. Smula ner jästen i en bunke. Rör ut den med fingervarmt vatten (37°) och blanda i salt, sirap, olja och nästan allt mjöl (var försiktig med mjölet, jag tycker att det blir bäst när degen är lite kladdig innan jäsningen).
  2. Låt degen jäsa övertäckt ca 1 timme.
  3. Tag upp den på mjölat bord, dela den i 20 delar och kavla ut till ca 1⁄2 cm tjocka kakor.
  4. Lägg dem på smord plåt och grädda i 275° mitt i ugnen ca 8 minuter.
  5. Låt kallna under bakduk.
  6. Skär en skåra i bröden så de kan fyllas.
  7. Fyll med Annas tomatsås, sojayougurt, sallad, marinerad stekt tofu och Toscansk bönröra.