Ayur veda

Ayur Veda

Vata, Pitta eller Kapha?

Ayur Veda är livets vetenskap och betyder kunskapen om livet.  Den beskriver människan som en helhet, sammansatt av många egenskaper. Inom Ayur Veda menar man att varje individ har sina speciella utmärkande egenskaper vilket formar just din personlighet.

Mer om AyurVeda

Vilken kroppstyp har du?

Gör testet för att identifiera och få förståelse för den egna kroppstypen.

Gör testet för att veta din kroppstyp »

Lär dig mer om AyurVeda

Vill du lära dig mera om AyurVeda och just din kroppstyp samt lära dig laga mat efter Vata, Pitta och Kapha - Då skall du komma ned på någon av våra inspirations- och hälsoresor.

Produkter för din kroppstyp

Du hittar produkterna på Skippersmart

Ayur Veda - Livets Vetenskap

Vad är Ayur Veda?

Ayur Veda är livets vetenskap och betyder kunskapen om livet. Ayur Veda beskriver människan som en helhet, sammansatt av många egenskaper. Varje individ har sina speciella utmärkande egenskaper vilket formar just din personlighet.

Ayur veda känner till och beskriver ett antal olika kroppstyper eller konstitutioner. Var och en har sina specifika särdrag, kvaliteter och kännetecken, så även du.

Ayur kommer från ordet ayus som betyder livet och Veda betyder vetenskap. Det handlar om läran om hela livet. Ayur Veda är en urgammal visdom om liv och hälsa. Den har använts i tusentals år och kunskapen är lika sanna och effektiv idag som för tusentals år sedan. Kunskaperna baseras på naturen och de universella rytmer  som vi alla är underställda. Principerna presenteras på ett enkelt och naturligt sätt som även ett barn kan förstå.

Genom att förstå Ayur Veda kan du upptäcka dig själv ur ett nytt perspektiv.

Ayur Veda är för till för alla. Det fungerar för dig kommit i obalans men framför allt är den till för dig som vill hålla dig frisk och arbeta preventivt, förebyggande med din hälsa. Ayur Veda stärker det friska och motverkar därigenom det sjuka. Ayur Veda talar om hur du kan utvecklas till en stark och balanserad individ så att du kan skapa ett friskare och rikare liv på alla plan, fysiskt, mentalt och andligt.

Med Ayur Veda får du enkla, naturliga egenvårds- och utvecklingsprogram

Ta ansvar för - och skapa din egen hälsa med hjälp av Ayur Veda

  • Varför reagerar vissa med oro vid stress när andra blir aggressiva?
  • Varför kan en del äta vad som helst  nästa obegränsat och "fel" utan att gå upp i vikt, medan andra går upp i vikt bara dom tittar på en kanelbulle och fast dom ständigt bantar?

Allt handlar om din kroppstyp och dina särdrag

Våra olikheter kan verka slumpartade. Detta är fel då allt styrs helt av vår genetik, vårt DNA och därmed den personlighetstyp vi har blivit födda med. Denna ändrar sig inte under vår livstid så det är säkrast att vi lär oss hantera detta fakta. Vi är alla en del av ett enkelt och intressant mönster som finns i hela naturen. När du förstår detta mönster, har du också nyckeln till att själv skapa din egen hälsa och ditt eget välbefinnande.

Ayur Veda ger dig på ett enkelt sätt förståelse för samspelet mellan människan och naturen, samt mellan det fysiska och det andliga.

Vata, Pitta eller Kapha

Det finns inget i universum som inte kan beskrivas med kvaliteterna Vata, Pitta eller Kapha.

Vata, Pitta, Kapha är tre begrepp som återkommer i Ayur Veda, Det handlar om tre olika grundkvaliteter som vi alla äger mer eller mindre av. En kvalitet kommer oftast att vara dominant och det är den som styr din personlighet. Du kan se de tre olika dosorna som de kallas, som tre naturkrafter eller energiformer. De reglerar alla egenskaper och funktioner både i din kropp och i resten av universum. Det är viktigt att förstå att vi alla är en blandning av de tre olika personlighetstyperna där en oftast kommer att vara dominant. Genom vårt Ayur Veda test kan du ta reda på vem du är.

Vem är du? Gör vårt Ayur veda test.

Att identifiera och få förståelse för sin egna kroppstyp är troligen det
viktigaste i ditt liv.
Det är nyckeln till hur dina personliga särdrag sätter prägel på ditt liv. Vi reagerar psykiskt och fysiskt olika på stress, mat, tankar eller olika situationer. Våra olika sätt att tänka, lösa problem, hantera konflikter, planera, agera, ta till oss ny information, uttrycka vår kreativitet o.s.v., är alla exempel på hur vår kroppstyp styr oss. Detta påverkar oss ständigt vårt dagliga liv och styr våra resultat.

Obalanser, krämpor och sjukdomar som vi har en förutbestämd benägenhet att drabbas av, är direkt kopplade till vår kroppstyp. Inget är en slump, det finns en orsak och verkan i allt som sker oss. Sambanden följer en lagbundenhet, som blir lätt att förstå när vi lär känna Ayur Veda och vår egen kroppstyp.

Oundvikligen leder våra individuella egenskaper till en logisk följd av konsekvenser. De resultat vi får kan kan alltid spåras tillbaka till vår kroppstyp och vår medfödda konstitution.

Ayur Vedas holistiska och för dig kanske nya och annorlunda perspektiv på oss själva, på våra starka och svaga sidor, har en enorm kraft. Principerna är ett effektivt verktyg för att balansera våra svagheter och utveckla våra möjligheter. Vi kan höja vår allmänna förmåga, vår vitalitet och vårt välbefinnande och inte minst, förbättra vår hälsa och livskraft.

Vilken kroppstyp har du? Gör vårt Ayur Veda test.

Gör Ayur Veda testet för att identifiera och få förståelse för den egna kroppstypen.

Gör Ayur Veda testet för att veta din kroppstyp »

Kom i balans mentalt och kroppsligt - efter din personlighetstyp

Det finns inget säkrare sätt att komma i balans viktmässigt, mentalt och kroppsligt än att göra saker som är anpassade till din personlighetstyp. I Ayur Veda talar man om tre huvudtyper, Vata, Pitta och Kapha som sedan blandas till nio olika typer.

Vi är alltid en blandning av Vata, Pitta och Kapha.Vi har en dosha (ex Vata) som är den mest dominanta och som ger oss våra huvudsakliga särdrag som person. Vata balanseras av sött surt och salt medan Kapha balanseras av Bittert, kärvt och kryddigt.

Du kan läsa mer om Ayur Veda i boken "Skapa din hälsa" som är lättläst och ger dig kunskap om vem du är och vad du bör göra.Genom att äta anpassat till vår kroppstyp ökar vi chansen att hålla oss i balans. Ett bra sätt är att använda sig av de Ayurvediska produkterna här på sidan.

Produkter på Skippersmart

Balanserande massageoljor

Massage är en mycket behaglig del av den dagliga rutinen. Du gör den enkelt på dig själv. Olja tas lätt upp genom huden, smörjer och rengör vävnaderna, vars slaggämnen rensas ut lättare när du gör massagen först och duschar/badar efteråt. Massagen stimulerar hudens tusentals små nervfibrer. Massagen stimulerar dessutom till bildande av hormoner och andra viktiga ämnen för nervsystemet.

Vata Balans Massageolja - Fyllig, varm & rogivande

Innehåller rapsolja samt sesamolja med extrakt från ett tiotal örter samt eteriska oljor av rosenträ, vetiver, rosmarin och apelsin.

Pitta Balans Massageolja - Svalkande & uppfriskande

Innehåller rapsolja samt uppfriskande och svalkande eteriska oljor av sandel, lavendel, pepparmynta, ylang-ylang och citrongräs.

Kapha Balans Massageolja - Värmande & stimulerande

Innehåller rapsolja, stimulerande och värmande oljor av rosmarin, tall, cypress, apelsin och kardemumma.

Balanserande ekologiskt te

Med ett te efter personlighetstyp kan du balansera din dosha.

Vata Balans Te Eko Lösvikt

Vata Te med lakritsrot, fänkål, kardemumma och kanel. Härlig naturlig sötma och god rund smak.

Pitta Balans Te Eko Lösvikt

Pitta Te med fänkål, gullris och maskrosrot. Kylande och amareducerande.

Kapha Balans Te Eko Lösvikt

Kapha Te med ingefära, kardemumma, anis och kryddnejlika. Mustig kryddsmak och värmande egenskaper.

Skippersmart