recept bönor och linserRecept bönor & linser

Vegetabiliskt protein kan sänka ditt blodtryck. Bönor, kikärtor och linser, innehåller glutaminsyra som är en av byggstenarna i proteiner. Glutaminsyra hjälper blodkärlen att utvidgas och slappna av så att det blir mindre motstånd för blodet. Bönor och linser kan få blodtrycket att sjunka.

Bönor & linser

Vegetabiliskt protein kan sänka ditt blodtryck. Bönor, kikärter, linser, innehåller glutaminsyra som är en av byggstenarna i proteiner.  Glutaminsyra hjälper blodkärlen att utvidgas och slappna av så att det blir mindre motstånd när blodet ska rinna igenom. Bönor och linser kan få blodtrycket att sjunka.

Vegetabiliskt protein har dessutom den fördelen att det är ytterst fettfattigt och mättande.

För de som äter enligt GI metoden är bönor och linser särskilt intressant då de har ett lågt GI, alltså glykemiskt index.


Sojabönan är kanske en vinnare i GI-tabellen men smaken och konsistensen uppskattas inte av alla, de röda kidneybönor och kikärtor brukar funka för de flesta. Dessa två sorter är också rätt neutrala i smaken vilket gör att de passar i olika sorts rätter och kryddningar. Dina hemkokta bönor och linser har alltid ett lägre GI värde än de som du kan köpa på burk. Det kan faktiskt skilja betydligt så att koka själv är att rekommendera. Har du en tryckkokare så går detta snabbt och enkelt.

Är du ovan vid bönor så kan det vara idé att börja lite försiktigt. Börja med att lägga till lite bönor eller linser i maträtter och sallader. Bönor och linser kan tex för att göra en gryta tjockare i konsisitensen. Tänker du ha bönorna eller linserna till sallad kan det vara gott att först marinera dem. Blanda nykokta bönor med olivolja, örter, lite vitlök, salt och peppar och förvara i kylen någon dag.

Då du vant dig kan du testa att göra rätter som baseras helt på baljväxter eller ersätt pastan, riset eller potatisen med olika sorters böntillbehör. Detta ger måltiden ett otroligt lågt GI-värde och ett bra proteinintag.  Bönorna påverkar hela måltidens GI-värde oavsett vad du äter. Ett jättebra knep för att sänka en måltids GI-värde är alltså att låta bönor eller linser ingå på något sätt. Men bönor och linser har fler fördelar de tillför  fibrer, drygar ut maträtten och ger även ett extra protein och mineraltillskott. Så vare sig du tänker på det här med glykemiskt index eller bara vill äta hälsosamt så är baljväxter bra basmat som bör ätas flera gånger i veckan.

Här följer några recept på rätter med bönor och linser:


» Sallad på borlottibönor med chilivinaigrette
» Aduki böngryta med tabbouleh ris
» Ragu på linser och vita bönor
» Böngratäng