Recept

Personlig coaching på ett nytt sätt! Hos Skipper kan du få recept, råd och metoder anpassade till din egen kroppstyp

Laga nyttig mat med tryckkokare!

Genom att använda en tryckkokare kan du behålla nästan all näring i maten samtidigt som det går mycket fortare. Potatis kokar du på sju till åtta minuter och smaken blir mycket bättre.

Tryckkokare för din hälsa

Om du lagar t.ex. broccoli i en micro försvinner upp till 90% av vissa näringsämnen. Med en tryckkokare tappar du bara 10 %.
Det finns flera tryckkokare på marknaden. Anna använder själv en modell från WMF. Du finner den bla på Skippersmart.

Cioppino - mustig röd fisksoppa i tryckkokare


8 portioner, 10 min tryckkokning
  • 2 msk olivolja
  • 1 st gul lök, hackad
  • 1 st röd eller grön paprika, urkärna och hacka
  • 2 st selleristjälkar med blad, hackad
  • 2 st vitlöksklyftor, finhackade
  • 1 dl mustigt rött vin
  • 5 dl hemlagad fiskbuljong eller lättsaltad fond + vatten
  • 2 burkar konserverade tomater i egen juice, häll av och hacka tomaterna
  • 2 msk tomatpuré
  • 0.5 tsk oregano
  • 0.5 tsk basilika
  • 1 st lagerblad
  • 0.5 tsk salt
  • 0.5 st stark röd chilipeppar, krossad
  • 350 g torskfilé
  • 200 g medelstora räkor, skalade
  • 200 g krabbkött
  • 0.5 kg blåmusslor

Gör så här

1. Värm upp oljan i en tryckkokare och stek lök, paprika, selleri och vitlök under omrörning tills de mjuknar, ca 2 min.

2. Häll i vinet och låt koka upp.

3. Rör i buljong, tomater, tomatpuré, oregano, basilika, lagerblad, salt och chilipeppar.

4. Sätt på locket och låt koka på högt tryck i 10 min.

5. Släpp ut ångan och låt den stå kvar på plattan med medelhög värme.

6. Lägg i fisk och räkor.

7. Låt puttra tills fiskens genomskinliga färg försvunnit, ca 2 min.

8. Rör i krabbkött och musslor.


TIPS!
Rensa bort okokta blåmusslor som inte stänger sig när du knackar lätt på skalet.