Recept

Personlig coaching på ett nytt sätt! Hos Skipper kan du få recept, råd och metoder anpassade till din egen kroppstyp.

Ghee - klarnat smör

Ghee är ett klarnat smör där proteinerna skummas bort och som befriats från bottensats o skum, har lång hållbarhet och tål höga stektemperaturer. Kan förvaras i både kyl och rumstemperatur men förslagsvis i kyl.

Ett bra och renande fett för kroppen. Används mycket i indisk matlagning. Mycket bra fett för Kapha doshan.

På bilden ser du ghee som förvarats kallt i kylskåp. I rumstemperatur skall gheet vara genomskinligt som olja.

Ingredienser:

  • 1kg osaltat ekologiskt smör

Gör så här:

  1. Smält smöret i kastrull långsamt och på låg värme.
  2. När det smält låt det sjuda i ca 20 minuter, på så låg värme som möjligt.
  3. Skumma av de vita proteinerna som lägger sig runt kanterna.
  4. Låt det sedan svalna i ungefär en kvart, utan att röra om.
  5. Efter femton minuter har kvarvarande proteiner sjunkit ned till botten.Häll försiktigt av det klarnade smöret utan att du får med dig bottenslammet. Häll ev genom en filter.
  6. Häll upp och förvara i en glasburk i kylskåp. Det skall vara helt klart. Då har du lyckats.