Recept på grönsaker & RotfrukterGrönsaker & rotfrukter

Grönsaker och rotfrukter innehåller mycket fibrer, bra kolhydrater, vitaminer och mineraler. Kostfibrer ger mättnadskänsla och sätter tarmarna i arbete. Vitaminer och mineraler styr viktiga processer i kroppen och är en mycket viktig del i vår kost.

Grönsaker & rotfrukter

.
Grrönsaker är viktiga eftersom de innehåller mycket vitaminer. Vitaminer är viktiga både för tillväxten, den mentala utvecklingen och för den basala grundhälsan Vitaminer och mineraler är nödvändiga för kroppens kemiska processer. De stärker immunförsvaret, bygger upp skelettet, hormonerna och blodet.  Grönsaker ger stora mängder av värdefulla näringsämnen och fibrer som bör ingå i varje måltid. Grönsaker ger också goda tillskott av kostfiber som inte ger energi men som ger maten volym och sätter tarmarna i arbete på ett bra sätt.

Både grönsaker och rotfrukter ger en bra mättnadskänsla och men endast små mängder kalorier, undantag sockermajs som är mycket kaloririka men istället har lågt vitaminvärde.

För att mesta möjliga näring, färg och konsistens skall bevaras bör grönsaker kokas på svag värme, om man nu inte väljer att äta dem råa.

Förr var grönsaker och rotfrukter säsongsvaror men numera kan man köpa de flesta grönsaker året om tack vare import och frysförvaring. Även konserverade grönsaker kan vara ett alternativ om man inte får tag i färska.

Det finns olika metoder för ekologisk odling av grönsaker. Olika länder har också olika standarder för vilka metoder som räknas som ekologiska. I Sverige kan en grönsak få KRAV-märkning om jorden inte har blivit beströdd med konstgödsel, om inga kemiska bekämpningsmedel har använts mot skadeinsekter och ogräs, man får inte heller beta utsädet med kemiska medel. Bonden odlar olika grödor för varje år, för att ogräs och skadeinsekter inte ska angripa grönsaken. På detta sätt utnyttjas marknäringen mer. Efterfrågan på ekologiska grönsaker har markant ökat, snabbare än vad produktionen har ökat. Det är svårt för en bonde att lönsamt producera kravmärkta grönsaker, och kräver många specialkunskaper När grönsakerna väl har kylts får de rinna av. Förpacka dem i portionspåsar eller frysförpackningar och frys ned dem så snabbt som möjligt. De flesta grönsaker håller sig upp till ett år om djupfrysningen sker på rätt sätt.

Givetvis rekommenderar jag KRAV-märkta ekologiska rotfrukter och grönsaker.

Rotfrukter är växter vars rötter eller rotliknande växtdelar är ätliga. Det är inte givet att det som ser ut som en rot faktiskt är det. Potatis är till exempel en stamknöl, medan det vi äter som rödbeta och även rädisa är en uppsvälld del mellan rotanlag och planta.

Rotfrukter innehåller som regel mycket fibrer, bra kolhydrater samt även vitaminer och mineraler. Kostfibrer ger mättnadskänsla och gör att tarmarna arbetar bra.

Nedan följer några recept på grönsaker och rotfrukter.

» Biam - grönsaksgratäng
» Annas vegetariska lasagne
» Svensk pressgurka
» Broccoligratäng
» Sweet potato fries
» Zuccini och tomatgratäng
» Kronärtskocka med örtolja och räkor
» Grillad Grönsakssallad
» Anna Skippers nyttiga veg burgare
>>Havuc Salata Morotssallad med yogurt
» Melanzane Parmeggiani
» Nyttiga Cannelloni med spenat
»Spenat och jordärtskocksgratin
»Grönsaksstavar och med pumpa/ingefärssmör
»Grönkålschips
»Ostfyllda körsbärstomater
»Små rödbetor med wasabidip