Du är vad du äter
Under hösten kommer vi få följa Anna Skipper när hon möter människor som på ett eller annat sätt behöver förändra sina kostvanor.
Missa inte chansen att inspireras och imponeras av Anna och de fantastiska deltagarnas resultat.
Läs mer om programmen och deltagarnas resultat under respektive program.
Recept & kosttillskott
Länkar till matrecept och kosttillskott som hjälpte Anne att nå sina mål:
Recept
Dinkelmammagrynsgröt
Proteindrink
Blåbärsmuffins
Pasta med krämig lax- och broccolisås
Helstekt kalkonfilé Provencal med rostade rotfrukter
Program 1 - Lattemamman Anne
Ålder 31 år
Längd 173 cm
Vikt 87 kilo
Midjemått 113 cm
Anne i korta drag:
- Sjukt tävlingsinriktad
- Har varit isprincessa
- Smygäter godis
- Frossar i latte med mammagruppen.
Den 31-åriga tvåbarnsmamman Anne äter godis i smyg och fikar latte med
mammagruppen. Hennes äldsta son är 5 år och hon har svårt att dölja godisätandet för honom. Yngste sonen är 2 månader och Anne behöver bli av
med de mammakilon som hon inte lyckades bli av med mellan graviditeterna.
Hon
älskar att baka, gärna cupcakes med frosting så det finns alltid något gott
till latten.
Det är bara det att alla de andra i mammagruppen är smala och
kan äta bullar och dricka hur många latte som helst utan att det syns. Problemet är ju att
Anne aldrig kan ta bara en muffins, utan det blir minst tre…
På dagarna blir det ingen lagad mat utan mest mackor, mackor, mackor, fil, sonens frostflingor, bullar, fika och godis. Tyvärr rätar det inte ut sig på kvällen utan de dåliga vanorna fortsätter med en sen middag med familjen.
Bra mat vid amning
En ammande kvinna behöver äta cirka en fjärdedel mer än normalt, detta är självreglerande
då både törst och aptit ökar.
En fullt ammande kvinna producerar i genomsnitt 7,5 dl
modersmjölk per dag. Ammande kvinnor behöver ca 400–500 kalorier mer än vanligt.
Vid viktminskning ökar utsöndringen av miljögifter från fettvävnaden och de kan gå ut i
mjölken. Vid amning går man automatiskt ner i vikt och om man låter viktminskningen ta lite
tid är chansen större att man får ett bestående resultat. I så fall bör du inte gå ner mer än ett
kilo i veckan eftersom det kan reducera mjölkmängden.
Vissa livsmedel som mamman äter kan göra barnet oroligt. Detta gäller till exempel kål,
kålrot, broccoli, bönor, lök, rabarber, aprikoser eller katrinplommon och mycket kaffe (över tre
koppar om dagen). Jordgubbar, melon och annan färsk frukt i stora mängder kan också leda
till kolik och diarré hos barnet. Här får man prova sig fram.
DETTA SKALL ANNE OCH ANDRA AMMANDE MAMMOR ÄTA:
• Mycket frukt, bär, grönsaker och baljväxter
• Grovt bröd och grov mu%u0308sli
• Feta ekologiska mjölkprodukter som mjölk, ost och yoghurt
• Kalkon samt kyckling , lamm
• Olivolja, rapsolja, smör till sallader och matlagning
• Torkad frukt, nötter och mandlar som snacks
• Vatten/grönt the/bubbelvatten att dricka
• Fullkonrsprodukter: pasta, ris i liten mängd
• Grönt the, lite kaffe
I de här livsmedlen hittar du de viktiga näringsämnen som behövs:
1. Omega 3 fett = Kallpressad
linfröolja, Fet fisk som makrill,
sardiner och lax.
Skaldjur är rikt på vitamin D, jod
och selen
2. Kalcium = 1.5 dl mjölk motsvarar
2.5 dl kokt grönkål , 5 dl broccoli
2,5 dl tofu, 1,5 dl sötmandel
1.5 dl pumpakärnor, 0,6 dl sesamfrö
2 msk algpulver
3. Järn = Kalkonleverpastej,
fullkornsbröd av rågmjöl, vetekli,
linser gröna, blodpudding
4. Mjölkproduktionen = Fänkålsthe +
färsk fänkål
5. Folsyra = Grönsaker, bönor, kikärter, linser, frukt och bär, fullkornsprodukter.