Medelhavskost

Med hjälp av medelhavskost kan vi hålla oss unga och undvika farliga sjukdomar.  Forskare har kommit fram till att de människor som äter medelhavskost är bland de friskaste människorna i dagens värld.

Recept

Text...

Medelhavskostens fördelar

Kretensarna har haft världens lägsta andel hjärt- och kärlsjukdomar, som hjärtattacker, infarkter och problem med kärlen och en stor studie genomfördes på Kreta och Medelhavskosten för ett antal år sedan. Denna blev mycket omtalad då man såg ett tydligt samband mellan medelhavskosten och friska invånare.

Medelhavsköket - oliver och olivolja, det gröna hälsosamma guldet.



Olivträdets produkter har använts i tusentals år och anses ha helande egenskaper.  En upptäckt av den moderna forskningen är att olivoljan innehåller antiinflammatoriska samt immunstimulerande ämnen. Andra studier har också visat att olivoljan innehåller ämnet resveratrol som man tror förbättrar hjärtats tillstånd. Olivolja innehåller mycket antioxidanter, som är bra för kroppen. Olivoljan är således antiinflammatorisk och bra för hjärta och kärl. Använd till matlagning och ha alltid en fin olivolja med låg syrahalt hemma för kryddning och sallad. ( Länka till vår olja på shoppen jenna.) För att få ett fint bordssmör till brödet kan du blanda 50/50 av olivolja samt smör i en skål och ställa in i kylen. då slipper du köpa dyra smörgås smör och detta är dessutom väldigt hälsosamt.


Grönsaker och frukter har tack vare sin höga vattenhalt ett lågt energiinnehåll men ger rikligt med vitaminer, mineraler och kostfibrer. Även baljväxterna är rika på kostfibrer och B vitamin samt lättupptagligt protein. Fibrerna håller igång tarmarna och förebygger förstoppning, en åkomma som är vanlig i de nordiska länderna. Fiberrik mat gör att du får ett stabilt blodsocker och kan också sänka kolesterolnivån i blodet.

Medelhavskosten är rik på enkel- och fleromättade fetter samt antioxidanter. Kosten grundpelare och basnäring utgörs av baljväxter, frukt, grönsaker, nötter och frön. Fågel och fisk äts betydligt oftare än rött kött och likaså syrade mjölkprodukter såsom naturell yoghurt.

Prova du också att leva som en Kretensare under ett par månader och upplev skillnaden!

Välj nedan om du vill äta medelhavskost.


Proteiner
Ägg i alla former, kokta, stekta, äggröra, omelett. Helst ekologiska
ägg.
Fisk och skaldjur, feta fiskar som lax, makrill, strömming är
suveräna. Panera inte.!
Kött, lamm, vilt. Skär inte bort det nyttiga fettet och välj så mycket
det går ekologiskt producerat och närproduceat. Gräsuppfött kött är
bra för oss, djuren och naturen.
Fågel, kyckling, kalkon, grillat, stekt i ugn, i grytor. Behåll det
knapriga skinnet.
Såser, dressingar, majonnäs, olivolja, rapsolja (ekologisk). Dock ej
färdiga med tillsatser utan hemmagjorda! Ej fettfritt eller
fettreducerat.


Alla grönsaker ovan jord växande
Kål av alla sorter; blomkål, vitkål, brysselkål, grönkål.Sparris,
broccoli Squash, aubergine, oliver Spenat, svamp, gurka, all sorts
grönsallad, lök, paprika, tomat
Välj närproducerat och efter säsong så behålls näringsämnena bättre
och vi sparar på miljön. Färska kryddor, citron, vitlök, heta kryddor
som chili, cayennepeppar, ingefära är toppen!


Mejeriprodukter och fett
Riktigt Smör och Bregott, inga konstigheter
Ost, gärna feta ostar, Philadelphia, Haloumi,Feta, Mozzarella, keso
Grädde, Cremé fraiche, yoghurt, vanlig och grekisk/turkisk, mjölk
och fil. Välj de fetare sorterna där alla näringsämnen och det nyttiga
fettet finns kvar. Helst ekologiska produkter och närproducerat.
Extra Virigne Cocosfett


Nötter/frön kan du äta en näve om dagen av!
Avokado och kokosfett skall du äta varje dag!
Bär och frukter kan du njuta varje dag!