Nyttiga val på restaurang

Nyttiga val

Nyttiga val på restaurang

Vad ska du undvika - och vad ska du satsa på - när du äter ute på restaurang?

Det är inte alltid så lätt att göra nyttiga val när man inte ute. Här kommer lite tips och råd som kommer göra det enklare för dig att göra nyttiga val på restaurang.

12 budord

  1. Tänk till innan du beställer din mat
  2. Ät aldrig mer än två rätter, allra helst en
  3. Drick vatten istället för alkohol
  4. Fråga hur rätterna är tillagade, välj de som är grillade, ångkokta ellerkokta i tomat eller vinsås
  5. Ät inte vitt sötat bröd och var återhållsam med grovt bröd
  6. Undvik helt friterad mat
  7. Håll dig till ”hel” mat, så som kyckling, kött eller fiskfilé
  8. Undvik vitt ris, pasta och potatis, välj istället quinoa, hirs och/eller sallad
  9. Undvik färsmat som pannbiff, paté, schnitzel och queneller, de innehåller ofta någon sorts stärkelse
  10. Ha med dig lite mörk choklad att äta efter maten istället för dessert
  11. Det är din rättighet att tala om vad du vill ha på din tallrik, inga önskemål är omöjliga.
  12. Om restaurangen inte kan hjälpa dig med dina önskemål, gå till en annan!

Världens kök

Nyttiga val för det asiatiska köket

Undvik jordnötssåsen som är full av kalorier. Välj istället ostronsås eller currysås gjord på buljong. Hoppa över riset och välj sallad till istället.

Nyttiga val för det italienska köket

Fokusera på förrätterna som ofta är både goda och nyttiga. Marinerade räkor, lufttorkad skinka eller förvällda primörer är alla bra alternativ. Undvik grillad ost eller bruschetta. Hoppa över desserten och ta istället en espresso och en bit mörk choklad
Undvik pasta, pizza och grissinipinnar

Nyttiga val när du ska äta hamburgare

Välj rätt tillbehör till hamburgaren. Skippa brödet och osten, och välj istället en stor blandad sallad utan dressing

Nyttiga val för det grekiska och turkiska köket

Välj tomat eller grönsallad till förrätt. Om du vill ha fetaost, välj en gjort på get eller får-mjölk och be om halva mängden. Välj grillad fisk eller skaldjur till huvudrätt
Houmus och smårätterna är toppen.

Souvlaki, tsatsiki, grönsaksrätter och grillade fisk och skaldjursrätter är toppen.

Nyttiga val för det indiska köket

Tandoorirätterna är bra men undvik det vita riset, ta en sallad istället

Nyttiga val för det svenska köket

Undvik stekta och panerade rätter, välj istället ångkokt lättrimmad torsk, stekt eller kokt lax och pocherad kyckling. Undvik helt färsrätter så som köttbullar och pannbiff, utan välj istället ”helt” kött, isf viltkött.
Inlagd sill är alldeles för söt – undvik helt
Undvik potatis i alla dess former, välj istället rotfrukter och/eller sallad

Nyttiga val för det japanska, kinesiska och thailändska köket

Sushi (i nödfall) och miso soppa är OK. Välj istället sashimi.
Det japanska köket innehåller mycket alger och fisk som är bra.
Thailändska köket är OK. Kokosmjölk och curryrätter med räkor och kyckling samt wookade alternativ är bra. Hoppa över riset och välj sallad till istället.