Recept på nyttigt bröd coh pastaNyttigt bröd & pasta


På senare tid har vi blivit allt mer medvetna om att det vita mjölet som vi haft i vårt bröd inte är så nyttigt. Men det finns många bra alternativ som vi kan använda för att baka nyttigt bröd eller nyttiga pannkakor. Dinkel fungerar alldeles utmärkt och ger dessutom tarmen lite motion. 

Nyttigt brödBröd och mjölprodukter diskuteras mycket nuförtiden. Det finns nog få ting som har gått från att vara topp till att bli så kritiserat och bannat som kolhydraten. Kolhydratens vara eller icke vara har förändrats mycket på den senaste tiden. Från att ha blivit rekommenderade 8 skivor bröd om dagen ombeds de flesta nu att ta bort brödet så gott det går. I stor utsträckning även pasta och ris. Mycket av det bröd vi hittar i affären innehåller mycket socker och snabba kolhydrater som inte gör någon annan nytta än att skjuta blodsockret i höjden. Sådant bröd bör vi givetvis undvika.


Men visst finns det nyttigt bröd och bra och smarta sätt att göra mjölbaserade saker nyttigare på med. Vi vet alla att vi bör undvika det vita mjölet och socker. Dock finns det mycket alternativa produkter vi kan använda för att få vårt bröd och annat mjöligt nyttigt. Dinkelmjöl tex.


Dinkel är ett urvete som är flertusenårigt. Det odlas idag ekologiskt på Gotland. Dinkel kan med fördel användas istället för vetemjöl. Dinkel är rikt på essentiella aminosyror. Det innehåller lika mycket proteiner som hönsägg och är rikt på B-vitaminer som är bra för hud, hår och naglar. Dinkel ökar även immunförsvaret och är rikt på fibrer som är bra för tarmen. Som ni hör är dinkelmjöl ett ypperligt alternativ när ni ska baka ert nyttiga bröd. Ett bröd bakat på dinkelmjöl och fullkornsprodukter ger lång mättnadskänsla och ger tarmen något att jobba med.

» Annas dinkelbröd
» Annas örtagårdsvåfflor
» Zazzis färska fullkornspasta
» Annas nyttiga bröd
» Annas dinkelpannkakor
» Annas dinkelpitabröd
» Dinkelpasta med scampi
» Julig dinkellimpa