Recept på bönor & linserBönor & linser

Vegetabiliskt protein kan sänka ditt blodtryck. Bönor, kikärtor, linser, innehåller glutaminsyra som är en av byggstenarna i proteiner. Glutaminsyra hjälper blodkärlen att utvidgas och slappna av så att det blir mindre motstånd när blodet ska rinna igenom. Bönor och linser kan få blodtrycket att sjunka.

Ragu på linser och vita bönor

Recept på bönor & linser

4-6 portioner, 20 min tryckkokning

Ingredienser:

  • 5 dl linser röda
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk salt, smaka av och tillsätt eventuellt lite mer
  • 1 tsk nymalen svartpeppar
  • 1 gul lök, hackad
  • 3 morötter, skurna i 2 cm stora bitar
  • 2 vitlöksklyftor, pressade
  • 1 liter grönsaksbuljong
  • 1 burk konserverade tomater, mosa tomaterna i mindre bitar
  • 1 tsk rosmarin
  • 1 tsk timjan
  • En nypa malen kanel
  • En nypa malen nejlika
  • 1 lagerblad
  • 400 g cannellini bönor (blötlagda och kokade) eller 1 burk färdigkokta bönor
  • Färsk hackad persilja till garnering

Gör så här:

  1. Värm upp en matsked olja i tryckkokaren och tillsätt lök, morot, och vitlök.
  2. Stek tills grönsakerna börjar mjukna, ca 2 min, och rör om.
  3. Häll i buljong. Tillsätt linser, tomater, rosmarin, timjan, kanel, nejlika och lagerblad.
  4. Sätt på locket och koka upp. Låt koka i 10 min på högt tryck. (Har du ej en tryckkokare låt koka i vanlig kastrull tills ca 20 minuter till linserna är mjuka.)
  5. Stäng av värmen, låt trycket sjunka och ta av locket.
  6. Rör i bönorna och låt grytan småputtra på svag värme utan lock.
  7. Smaka av med salt och peppar.
  8. Häll upp grytan i djupa serveringsskålar och toppa med persilja. Servera med fullkornsris.