recept salladSallad

En god, nyttig och bra sallad kan vara ett mycket bra alternativ till en enklare måltid. Ordet sallad har fått en slags hälsostämpel men det beror helt på vad du har i din sallad. Se mina tips på bra och nyttig sallad.

Sallad på borlottibönor med chilivinaigrette

recept sallad

Ingredienser

Ugnsstekt paprika:

  • 500g torkade borlottibönor, koka, häll av och skölj
  • 2 st ugnsstekta paprikor, hacka
  • 4st finhackade salladslökar
  • 100 g smulad getost
  • Salt och peppar efter smak

Vinaigrette:

  • 0,5 dl färskpressad limejuice
  • 2 st chilifrukter, röda (testa alltid styrkan på chilin, tag mindre om du vill ha en mildare smak)
  • 1 vitlöksklyfta, skalad
  • 2 tsk honung
  • ½ tsk salt
  • ½ tsk nymalen svartpeppar
  • 2 dl olivolja

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 300°.
  2. Skär av toppen på paprikan och ca 1 cm i botten. Skär upp paprikan längs ena sidan och ta bort kärnorna.
  3. Platta till och lägg ut paprikorna på en uppvärmd plåt med skinnet uppåt. Stek i ugnen tills skinnet börjar svartna och resa sig, 5-10 min. Var försiktig så du inte bränner sönder paprikan, det är bara skinnet som ska svartna.
  4. Du kan även grilla paprikan om det är tillräckligt hett på grillen. Använd en tång och lägg den grillade paprikan på ett fat och täck med aluminiumfolie. Låt den svalna tills du kan ta i den. Dra bort skinnet och använd en liten kniv för att skala bort de sista bitarna av.
  5. Lägg limejuice, chili, vitlök, honung, salt och peppar i en mixer. Häll sedan långsamt i olivoljan tills dressingen tjocknar.
  6. Använd en stor skål och blanda bönor, ugnsstekt paprika och salladslök.
  7. Häll 3/4 av vinaigretten i salladen. Täck över och ställ i kyl tills den är kall.
  8. Häll vinaigretten som är kvar över salladen och smaka av med salt och peppar.
  9. Toppa med smulad getost och servera. Gott till grillat eller på buffén!