Du är vad du äter

Säsong 5

Här kan du läsa mer om de personer som deltar i den femte säsongen av Du är vad du äter.

Prog 1- Vill du veta vad Tobbe gör för att lyckas!?

Tobbe stressar mycket och lever nästan som en nomad. Han reser mycket och bor ofta i sina marknadstält på olika marknader runt om i Sverige. Anna hjälper honom att ta tag i minst sagt udda livsstil.

Anna och Tobbe vid äckelbordet som dignar av onyttigheter. Tobbe är ingen duvunge att tampas med
och Anna fick verkligen ta till hårdhandskarna för att få lyda hennes råd.

 

Tobbe har en mycket speciell livsstil.
Det är inte bara det att han ständigt är på resande fot, han har också extrema matvanor. Tobbe äter enorma mängder mat, godis och annat skräp.

Tobbes morgondrink är en proteindrink som består av vassleprotein, psylliumfrön och linfröolja. Drinken gör att han får en bra start på dagen och balanserar sitt blodsocker samtidigt som den ger en bra mättnadskänsla och höjer ämnesomsättningen, vilket bidrar till en nödvändig viktnedgång. Tobbe använder även drinken som mellanmål, då den är lätt att ha till hands på ställen där det kan vara svårt att få tag i bra och näringsfull mat. Drinken ger:

 • Mer energi
 • Gör att du äter mindr
 • Ökar din förbränning

Viktkuren med proteindrinken, och andra preparat som används i programmet kan du finna hos Life-butikerna.

Tryckkokare
Anna lär Tobbe att laga mat med tryckkokare. I hans stressade vardag är det viktigt att kunna laga mat fort och enkelt. Därför är tryckkokaren ett av de bästa verktygen för att kunna laga mat snabbt och samtidigt bevara så mycket som möjligt av vitaminer och mineraler i maten. Att koka potatis tar exempelvis bara 7 minuter i en tryckkokare men minst 20 minuter i en vanlig kastrull. Tryckkokaren kan du bl.a. hitta på SkipperSmart.se.

 • Tobbe få även lära sig att laga en nyttig hamburgare som är hans favoritmat. Burgaren är en ekologisk speltburgare från Nutana som är betydligt nyttigare än en vanlig traditionell hamburgare.
 • Tobbe går en timme varje morgon. Han tränar även frigörande dans vilket är både utmanade och nyttigt för en machokille av hans format
 • Tobbe renar även sitt vatten med en vattenkanna som du kan köpa på SkipperSmart.se
Tillbaka till toppen

Prog 2- Vill du veta vad Linnéa gör för att lyckas!?

 

Linnéa som gärna vill vara en yogigirl, lever inte som hon lär. Hon är extra svag för smält ost och kan inte längre göra flera av de yogaövningar hon lär ut. Nu får hon lära sig att äta en Sattvisk kost.

Linnéa får äta den bästa och renaste kosten för en yogautövare. Den sattviska (rena) kosten livnär kroppen samtidigt som den stillar och renar sinnet. En kost med sattviska egenskaper leder till äkta hälsa. Anna Skipper ordinerar denna strikta diet och ett inspirerande möte med den världskände gurun Swami.

Det här får Linnéa äta:

 

 • Säd
 • Fullkornsbröd
 • Färsk frukt och färska grönsaker
 • Färskpressade juicer
 • Smör och ghee
 • Get och fårost
 • Baljväxter
 • Nötter och frön
 • Groddar
 • Honung
 • Örtte

 

Linnéas gamla matvanor var under all kritik!
Linnéa som älskar ost kan äta kan äta upp till ett kilo smält ost i veckan! Och denna livstil har satt sina spår. Linnéa väger 82 kilo till sina 165 cm och lider idag av fetma. Eftersom hennes vikt hindrar henne från att göra flera av de yogaövningar hon lär ut riskerar hon sitt jobb. Anna kommer se till att det blir åtta tuffa veckor för den fuskande yogaläraren.

 

För att rena Linnéas kropp och sinne, får Linnéa äta en kost med sattviska egenskaper. Eftersom denna kost är vegetariskt är det viktigt att kombinera maten rätt för att få i sig fullvärdigt protein.

 

 

Här har du några exempel på hur maten ska kombineras:

 • Fullkorns bröd och säd kombineras med baljväxter
 • Säd kombineras med mjölkprodukter.
 • Frön och nötter kombineras med baljväxter.

 

Utöver den sattviska kosten får Linnéa äta Skippers proteinkur 2 gånger/dag.

 

Skippers proteinkur gör att Linnéa:

 

 • Ökar ämnesomsättningen

 • Ändrar sina matvanor
 • Linfröoljan i proteinkuren balanserar hormonsystemet
 • Dämpar sötsuget


Viktkuren med proteindrinken
, och andra preparat som används i programmet kan du hitta på www.skippersmart.se

Stegränare. Linnea får en stegräknare för att kunna hålla reda hur mycket hon har rört sig. Vi bör gå minst 10 000 steg per dag för att ge kroppen den dos av rörelse vi behöver för hålla oss i form. Kan du nå över 10 000 steg under en inte allt för lång period, kommer du att se tydliga resultat både gällande din vikt och ditt välbefinnande. Läs mer!

Tillbaka till toppen

Prog 3 - Vill du veta vad Anki och Thomas gör för att lyckas!?

Anna tar till alla knep för att öka fertiliteten hos Anne-Christine och Thomas. Paret lever ihop sedan länge och är fortfarande nykära. De längtar efter barn men har inte lyckats trots sina otal försök. Ett gemensamt barn det är enda som fattas i deras lycka.

 

Viktrekord i "Du är vad du äter"
I Du är vad du äter genomgår paret en fertilitetsundersökning för att få svar på vad deras barnlöshet beror på. Anna Skipper är inte förvånad - de är helt enkelt för feta.
Anne-Christine och Thomas älskar korv i alla former och äter drygt 60 kg om året.

Anne-Christine väger 134 kg och Thomas väger drygt 140 kg och båda lider av kraftig fetma. Anna gör allt för att hjälpa paret - hon till och med besöker en sexbutik. Resultatet blir ett nytt rekord.

 

Afrodites skafferi

Paret ordineras en Afroditisk-diet, med mycket frukt, grönsaker och skaldjur. De får också ett intensivt övningsprogram som kommer att bli tufft. Rekommendationen blir vattengymnastik och tuffa powerwalks för att förbättra konditionen. Ann-Christine får även gå på akupunktur och äta fertilitetshöjande kost för att sätta fart på barnproduktionen.
I det Afroditiska skafferiet ingår först och främst vitalmat. Mycket frukt och grönsaker. Linser, fisk och fibrer skall utgöra basen i det erotiska skafferiet. Anki och Thomas ska äta en hormonbalanserande diet som består av kravmärkta frukt och grönsaker.

Kosten är även rik på fytoöstrogener, så som kikärtor, soyaprodukter och linser.
För Ann-Christine är det extra viktigt att kosten innehåller rikligt med E-vitaminer. E-vitamin är viktigt om man vill bli gravid eftersom det främjar fästandet av ägget i livmodern.

E-vitamin återfinns bland annat i:
• Vetegroddar
• Avokado
• Sparris
E-vitamin gör också mannen mer potent och ökar spermiernas aktivitet och styrka.
Zink ökar sexdriven och immunförsvaret och detta är något som Ann-Christine och Thomas får äta.

Zinkrika produkter återfinns bland annat i:
• Pumpafrön
• Solrosfrön
• Ostron.

Afroditiska frukter är exotiska, vattenrika frukter, ex passionsfrukt och ananas.

För att Ann-Christine och Thomas ska bli mer pigga och sexuellt stimulerade får de äta adaptogener.

Adaptogener återfinns bland annat i:
• Rosenrot Plus
• Gingseng
• Chi san

Det nya livet
Parets nya dagliga rutiner kommer få dem att bli som helt nya människor!
Anki och Thomas börjar sitt nya liv med en Kickstart med Skippers proteinkur.
Det innebär att man under den första veckan enbart äter proteiner och proteindrinken. Det är absolut förbud på alla kolhydrater som exempelvis bröd, potatis och pasta. Proteiner ger till skillnad från kolhydrater en lång mättnadskänsla och ökad ämnesomsättning. Linfröoljan som ingår i viktpaketet ger energi och tillskott av viktiga omega 3 fetter. Psylliumfröskalet ger bra mättnadskänsla, renar tarmen och för ut den skadliga kolesterolen.

Under kuren är det viktigt att man dricker rikligt med vatten då psylliumfröet sväller kraftigt i magen. Skulle man råka bli en aning förstoppad vet man att man druckit för lite. Då är det bara att öka vattenintaget under dagen. Efter första vecka fortsätter paret med proteindrinken 3 gånger dagligen.

Thomas och Ankis hjälpmedel:

• Skippers Kickstart 1 vecka (proteinkuren)
• Skippers proteinkur 3 ggr/dag
• Adaptogener på morgonen
• B-vitaminer
• Enzymer till varje måltid
• Får en stegräknare
• Får en våg som kan mäta fettprocenten

Alla produkter kan du hitta på SkipperSmart.se

25 feb 2010 - "KAN MEDDELA ATT ANKI OCH THOMAS NU FÅTT EN SON!" /ANNA

Tillbaka till toppen

Prog 4 - Vill du veta vad Micke och Helena gör för att lyckas!?

Musiken har räddat dem från idrotten och det har satt sina spår!
”Gyllene Tider”-trummisen Micke Syd har lagt på sig åtskilliga kilon sen han var tonårstjejernas favorit. Efter år av smågodis varvat med bantningsdryck är han och frugan i dåligt skick.


Micke och Helena är två riktiga soffpotatisar. Mickes övervikt har lett till att han lider av sömnstörningar och snarkar. Snarkningarna påverkar även hans relation till Helena. Trots det kan han inte sluta äta mängder med godis och annat snask. Och för att lätta sitt samvete varvar han det med bantningsdryck.
Micke och Helena har ett gemensamt mål - att kunna uppträda tillsammans på scen. Men då behöver de komma i form.
Anna Skipper granskar deras godis och matvanor – även på semestern.


Ett liv med socker och godis
Micke och Helena äter otroliga mängder godis, popcorn och glass. Istället för att ha socker i kaffet väljer de att ha i mängder av suketter.

Något som Paret inte verkar veta är att suketterna är farliga.
Suketter innehåller sackarin och cyklamat. I djurstudier har det framkommit att höga cyklamathalter kan påverka testiklarnas funktion och sätta ner reproduktionsförmågan. Dessa ämnen har även gett djur urinblåsecancer och andra tumörer hos djur

Det nya livet
De får i uppgift att gå med en stegräknare varje dag, minst 10 000 steg. På skippersmart.se hittar du stegräknare som alla deltagare i programmet får för att öka motivationen och kunna se hur mycket de faktiskt rör sig per dag. Micke och Helena tränas också av en personligtränare. Tuff Com Bat träning passar dem perfekt!

När Micke och Helena kom hem från Turkiet fick de oväntat besök. Anna stod utanför deras villa i Enskede och väntade. Anna hade med sig varor som hon köpt för att lära paret att göra nyttigt godis. Micke och Helena smaskade i sig de nyttiga barsen som de gjorde tillsammans med Anna.

 

Nyttiga Bars
2 dl cashewnötter
1,5 dl russin
1,5 dl dadlar
1 dl riven kokos

1. Mixa alla ingredienser till en tjock kräm (häll i lite vatten om det behövs)
2. Forma till platta bars och lägg dem på bakplåtspapper
3. Låt barsen torka i ca 1,5 h i ugn. Ca 50 grader

Tips!
Skulle några bars bli över är de perfekta att frysas in. Man kan även rulla barsen i kokosen istället för att ha den i smeten.


Under åtta veckor förändras deras livs- och matvanor drastiskt. Musikparet får säsongens tuffaste träningsprogram med hårda träningspass, musikterapi och dans. Allt under Anna Skippers noggranna övervakning. Till och med när de smiter iväg på solsemester.


Parets nya dagliga rutiner kommer få dem att bli som en helt nya människor!
Micke och Helena börjar dieten med en Kickstart med Skippers proteinkur.
Det innebär att man under den första veckan så äter man endast proteiner och proteindrinken. Det är absolut förbud på alla kolhydrater som exempelvis bröd, potatis och pasta. Proteiner ger till skillnad från kolhydrater en lång mättnadskänsla och ökad ämnesomsättning. Linfröolja ger energi och tillskott av de viktiga omega 3 fetterna och psylliumfröet ger bra mättnadskänsla, renar tarmen och för ut skadligt kolesterol.

Det är viktigt att man dricker mycket vatten under kuren då psylliumfröet sväller kraftigt i magen. Skulle man råka bli en aning förstoppad vet du att man druckit för lite. Då är det bara att öka vattenintaget under dagen. Efter första vecka fortsätter paret med proteindrinken 3 gånger dagligen.

Mickes och Helenas hjälpmedel hittar du på SkipperSmart.se
• Skippers Kickstart 1 vecka (proteinkuren)
• Skippers proteinkur 3 ggr/dag
• Rosenrot Plus på morgonen för ökad energi och lust
• B-vitaminer
• Allzym till varje måltid för att underlätta matsmältningen
• Får en stegräknare
• Får en våg som mäter fettprocenten

Tillbaka till toppen

Prog 6 - Vill du veta vad Dan gör för att lyckas!?

Dan är en 24-årig festprisse som älskar party och sena nätter. Anna Skipper visar
exakt hur mycket han dricker. I Du är vad du äter får Dan chockbeskedet. Han är beroende av socker - och alkohol!


Dan älskar att festa och går ut flera gånger i veckan. En vanlig utekväll innebär ofta att han dricker alldeles för mycket öl, vin och drinkar. Om man adderar alla utekvällar blir det enorma mängder. Under ett år dricker Dan totalt 200 liter starksprit.

Det nya livet
Under åtta veckor är det en hård diet, utan både socker och alkohol som gäller. Hans kondition testas med ett olympiskt fystest och Dan får börja med Army Fitness, en stentuff träningsform på militärens sätt.

 

De första veckorna är tuffa och Dan har en stark längtan efter sena kvällar och massor av drinkar. Anna lär Dan att göra nyttiga och alkoholfria drinkar. Nedan ser du recepten. Vill du läsa mer om Annas nyttiga drinkar kan du köpa boken på www.theta.se

 

Het smoothie

Avokado är en mycket näringstät frukt med nyttiga fetter som hjälper till att sänka det skadliga LDL kolesterolet. Cayenne stimulerar matsmältningen och blodcirkulationen. Drinken har en bra fettbalans och är dessutom mättande och blodsockerstabiliserande.
1 avokado

3 morötter

1 äpple

1 dl persilja
1 nypa cayennepeppar
Kör allt utom avocadon i en juicecentrifug. Tillsätt cayennepeppar och mixa sedan ned avokadon i juicen med en stavmixer.

SelleriDrink – renande
Selleri sägs kunna lindra vid reumatiska besvär och har renande effekt på blodet. Den har även en kylande kvalitet. Gurkmeja är känt för sina leverrenande och inflammationsdämpande egenskaper. Fänkål stimulerar matsmältningen. En frisk drink som du kan ta när som helst under dagen.
4 selleristjälkar,
1 dl fänkål
2 dl vatten
1 msk gurkmeja
Kör selleri och fänkål i juicecentrifugen. Blanda med vatten och gurkmeja. Var försiktig med gurkmejan då den färgar av sig kraftigt!

Gul Bull - uppiggande
Havtorn kallas nordens passionsfrukt. Det guldgula bäret innehåller ett koncentrat av C-vitamin. Ett litet bär kan innehålla lika mycket C-vitamin som en hel apelsin. Havtorn är det enda kända bäret som innehåller de livsnödvändiga essentiella fettsyrorna. Drinken har en skönt uppiggande effekt.
1 dl havtornsråsaft eller 1 dl havtornsbär
2 dl vatten alt. syresatt vatten
Mixa samman i en blender eller med en stavmixer. Om du vill kan du få extra skjuts i drinken genom att tillsätta lite rosenrot. Enklast är att ta en kapsel som du kan köpa i burk på hälsokosten.

Att vara sockerberoende

Dan får träffa beroendeexperten Bitten Jonsson, som anser att han är beroende av alkohol och socker. Anna Skipper ger honom en tuff kur som kommer att förändra hans liv.

När man är sockerberoende är det viktigt att man miskar sockrerintaget successivt.Dan lär sig att han måste ersätta sockerrika produkter med sockerfattiga eller sockerfria alternativ. Dock inga artificiella sötningsmedel såsom aspartam mm. Han får även lära sig några knep när sötsuget uppstår.

 
Hit kan du vända dig om du är
sockerberoende eller har några frågor:

 • Sockerberoendecenter i Hudiksvall – Bitten Jonsson Tel: 0650 540600
 • Sockerberoende självhjälpsgrupper
 • Overeaters Anonymous www.oa.org
 • Foodadics anonymous www.faa.se
 • www.sockerberoende.se

 

 

Läs mer om sockerberoende här!

 

Bra alternativ till vitt strösocker:

 • Russin, aprikoser, dadlar och fikon - kan ge söt smak åt gröt och annat och fungerar som ett mycket nyttigare alternativ till socker. Strödadlar i paket finns att köpa på hälsokostaffärer och kan användas som sötningsmedel
 • fruktos ( fruktsocker), fruktjuicekoncentrat, kornmalt och lönnsirap - istället för sockerfria livsmedel med asprtam
 • Honung och lönnsirap
 • Xylitol och stevia - är två sötningsmedel som har visat sig ha många positiva egenskaper.

När sötsuget uppstår kan man:

 • Äta råa morötter, avokado och nötter eller dricka en proteindrink
 • Göra egna naturliga puréer genom att mixa färska eller frysta bär, frukter och grönsaker
 • Dricka en kopp te med kanel

Dans hjälpmedel hittar du på www.skippersmart.se

 • Skippers Kickstart 1 vecka (proteinkuren)
 • Skippers proteinkur 3 ggr/dag
 • Adaptogener på morgonen
 • B-vitaminer
Tillbaka till toppen

Prog 7 - Vill du veta vad Peter gör för att lyckas!?

 

Peter Antoine är en av Sveriges största fotbollsprofiler, känd för sin tuffa ledarstil och sina hårda kommentarer. Men i Anna Skipper har han mött sin överman. Hon tvingar honom att gå tillbaks till rötterna – och börja spela fotboll med tioåringar!
Peter Antoines hälsa är sviktande. För två år sedan kollapsade han i direktsänd tv och fördes akut till sjukhus. Han är periodvis nästan helt invalidiserad av smärta i fötterna på grund av sjukdomen gikt. Trots det unnar han sig ofta tyska korvar, öl och whisky.

 

Två starka viljor möts men Anna Skipper ger inte upp. Hon tvingar Peter att börja om sin fotbollskarriär från början – tillsammans med ett lag tioåringar. Något som inte är helt lätt för den hetlevrade tysken.

 

 

Det nya livet
Under 8 veckor är det strikt diet som väntar. Utan varken kött, fisk, fågel och öl. Eftersom Peter lider av gikt ordinerar Anna en specialutformad diet för Peter. Nedan kan du se några av recepten.

 

Getoststrudel med senapssås

4 portioner

2 purjolökar

4 tsk kallpressad olivolja

5 ark filodeg (gjort på dinkelmjöl)

2 msk hackad gräslök

80 gr getost (chevré)

 

Sås

1 liten gul lök, skivad

2 msk crème fraiche gjord på soyamjölk eller getmjölk

1,5 tsk grovkornig senap

1 msk hackad färsk persilja

Salt

Nymald peppar

 

Strudel:

Sätt ugnen på 200 grader. Fräs purjolöken och låt den svalna. Pensla degarken med olivolja. Blanda purjolök, gräslök, getost, salt och peppar. Lägg röran som en sträng i mitten på ett degark. Vik in kortsidorna och rulla ihop till en rulle. Pensla med olja och grädda i ca 20 minuter.

 

Sås:

Fräs gul lök på svag värme. Tillsätt crème fraiche, senap, persilja, salt och peppar.

Dela rullen i 4 delar, servera med såsen.

 

Apfelstrudel

0,5 l dinkelmjöl

1 nypa salt

1 st ägg

Olja

2-3 msk honung

80 g russin

1,5 kg äpplen, syrliga

80 g nötter

1,5 dl honung

kanel

pressad citron

Arbeta ihop mjöl, salt, ägg, olja och ljummet vatten till en smidig deg. Låt degen vila i 30 minuter. Lägg den sedan på en mjölad handduk, kavla ut den och pensla med olja.

Mjöla in händerna väl, för försiktigt in dem under degen och dra den varsamt utåt tills den är mycket tunn. Skär bort de tjocka degkanterna och spara dem.

Skala äpplen, kärna ur dem och skiva dem tunt. Blanda dem med russin, nötter, honung, kanel och citronsaft och fördela blandningen över degen.

Rulla ihop allt till en tjock rulle, vik in degändarna och tryck ihop dem. Dekorera ovansidan med degresterna (från utkavlingen) och picka rullen med en gaffel. Värm upp ugnen till 180 grader. Lägg rullen på en smörad plåt, pensla den med smör och grädda 30-45 minuter i ugn

Tag ut apfelstrudeln, skär den i smala portionsbitar och servera medan den fortfarande är varm.

 

Morotssallad

1 morot

1 äpple

½ palsternacka

½ dl russin

Olivolja

Salt och peppar

 

Riv alla grönsaker och ringla över lite olivolja samt salt och peppar. Strö även över russinen.

 

Surkålssallad

Surkål

Äpple

Morot

Salt och peppar

 

Riv äpple och morot, blanda med surkålen. Salta och peppra efter smak.

 

Rödkålssallad

Rödkål

Palsternacka

Russin

Körsbärstomater

Olja

Salt och peppar

 

Finhacka rödkål samt palsternacka. Skär i körsbärstomaterna. Häl över lite olja och avsluta med lite salt och peppar.

 

 

Quornschnitzel med hirs

1 Quornschnitzel (finns i frysdisken)

Hirs

 

Koka hirsen, gärna i lite gurkmeja och buljong. Servera med tzatziki och en grönsallad.

 

 

Vad är gikt?

Gikt är en ledsjukdom som i de allra flesta fall gör att man plötsligt får ledinflammationer som kommer utan förvarning och gör mycket ont. Oftast drabbas bara en enstaka led. Mest vanligt är att stortåns inre led blir inflammerad och det brukar kallas "portvinstå" eller podager. Begreppet portvinstå kommer av att det tidigt framkom ett samband mellan giktbesvär och att man äter mycket och dricker stora mängder alkohol. Ledinflammationens blåröda utseende påminner även om portvinets färg.


Inflammationen beror på att det har bildats kristaller av urinsyra i leden. Urinsyra bildas normalt i kroppen när kroppen bryter ner en grupp ämnen som kallas för puriner. Dessa ämnen ingår bland annat i arvsmassan i kroppens alla cellkärnor. Purinerna ingår även i andra viktiga funktioner i cellerna. Puriner finns även i mat.

Gikt är vanligare bland män och äldre personer
För män över 40 år är gikt den vanligaste orsaken till ledsjukdom med inflammation, det vill säga att leden blir öm, röd och svullen. Män drabbas betydligt oftare än kvinnor.

Alkohol ökar risken för giktattacker

Alkohol är viktig orsak till att man får för hög halt av urinsyra i blodet som kan leda till gikt. Alkoholhaltiga drycker, framför allt öl och i viss mån vin, innehåller puriner som gör att det bildas mer urinsyra. Alkohol gör dessutom att man kissar ut mindre urinsyra.
Ökad vikt kan ge gikt
Ju mer man ökar i vikt, desto mer urinsyra bildas i blodet. En kost som innehåller mycket puriner kan i viss mån bidra till att halten av urinsyra höjs.

 

Purinrik kost

 • kött
 • inälvsmat
 • ärtor, bönor
 • Sardiner, sill och ansjovis

 

Hur kan man själv förebygga gikt?

 • Dricka måttligt med alkohol - särskilt om man har kraftig övervikt.
 • Det är bra att få i sig mycket vätska om man har besvär med gikt. Men om man har en hjärtsjukdom bör man alltid diskutera med sin läkare hur mycket vätska man ska dricka.
 • Att gå ner i vikt är viktigt för att minska risken för giktbesvär. Men att fasta eller att banta kraftigt kan däremot utlösa giktattacker. Ta det sakta och satsa på en långsiktig viktnedgång.
 • Det är svårt att påverka urinsyranivån genom att hålla en speciell diet, men man bör undvika mycket proteinrik mat, framför allt tillsammans med alkohol.

 

Peters hjälpmedel hittar du på www.skippersmart.se

 • Skippers viktpaket 3 ggr/dag, morgon, fm och em.
 • Rosenrot Plus på morgonen
 • Allzym Max Enzymer till varje måltid
 • Får en stegräknare
Tillbaka till toppen