Du är vad du äter
Säsong 6
Här kan du läsa mer om de personer som deltar i den sjätte säsongen av Du är vad du äter.Programmen
1 - Vill du veta vad Jenny & Jessica gör för att lyckas!?
2 - Vill du veta vad Dennis gör för att lyckas!?
3 - Vill du veta vad Anneli & Jörgen gör för att lyckas!?
4 - Vill du veta vad Lill Babs & Stor Babs gör för att lyckas!?
5 - Vill du veta vad Anna, Josefin & barnen gör för att lyckas!?
6 - Vill du veta vad Dominika gör för att lyckas!?
7 - Vill du veta vad Pia & Jan Johansen gör för att lyckas!?
8 - Vill du veta vad Sara gör för att lyckas!?
Prog 1- Vill du veta vad Jenny och Jessica gör för att lyckas!?
Jenny och Jessica är två bastanta brudar. De är bästa vänner och delar på allt och umgås nästan jämt. Det som de har gemensamt är deras extrema kostvanor, som innehåller sötsaker, snabbmat och läsk. Anna Skipper hjälper dem att inse felen i sina matvanor och hur de ska ta sig ur den onda cirkeln!
Ett liv med godis, snabbmat och läskedrycker
De två bästa vännerna bor grannar och jobbar ihop. Sedan två år driver de en blomsterbutik tillsammans och det är där de tillbringar den största delen av sin tid.
Tjejerna äter enorma mängder fet och onyttig mat, och båda lider idag av extrem fetma enligt BMI.
Trots att de mår sämre och sämre kan de inte ta sig ur den onda cykeln. Jessica vågar inte ens handla sin snabbmat själv, utan skickar Jenny. Allt för att dölja vad hon äter för omvärlden.
Det nya livet
I "Du är vad du äter" tvingas de att se sanningen i vitögat, och att stå för sina val. Med en strikt diet, magdans, vattengymnastik och tuffa morgonpromenader vill kostexperten Anna Skipper få dem i form igen. De får i uppgift att gå med en stegräknare varje dag, minst 10 000 steg.
Anna Skipper introducerar en renande och avgiftande kost för Jenny och Jessica. Denna kost är speciellt utformad för tjejerna, och livnär kroppen samtidigt renar den deras kroppar. En kost med dessa egenskaper leder till äkta hälsa.
Det här är Jenny och Jessicas nya kosthållning
- Färsk frukt och färska grönsaker
- Färskpressade juicer - gör själv eller satsa på Brämhults nypressade
- Ekologiskt smör och kallpressade oljor
- Baljväxter
- Nötter och frön
- Groddar
- Olika sorters fisk, gärna feta fiskar som makrill och lax
- Fermenterade produkter såsom surkål
- Örtte och gröna teer
- Honung och stevia
Ett nytt grönt liv
I programmet får tjejerna lära sig att göra en god grönsakssoppa samt smaka på en mängd olika rätter. Nedan hittar du några av recepten.
SelleriDrink - renande
Selleri sägs kunna lindra vid reumatiska besvär och har renande effekt på blodet. Den har även en kylande kvalitet. Gurkmeja är känt för sina leverrenande och inflammationsdämpande egenskaper. Fänkål stimulerar matsmältningen. En frisk drink som du kan ta när som helst under dagen.
4 selleristjälkar
1 dl fänkål
2 dl vatten
1 msk gurkmeja
Kör selleri och fänkål i juicecentrifugen. Blanda med vatten och gurkmeja. Var försiktig med gurkmejan då den färgar av sig kraftigt!
Grönsaksoppa
10 cm purjolök
1 morot
1 palsternacka
1 dl hackad selleri
1 färsk broccoli
¼ blomkålshuvud
2 vitlöksklyftor
1 buljongtärning av god kvalitet
Salt
Peppar
Chilipulver
Timjan
Vatten
1 msk ekologiskt smör
1 msk olivolja
Skär alla grönsaker i mindre bitar och fräs dem 1-2 min på låg värme. Låt
inte grönsakerna få färg. Häll sedan i vattnet och låt soppan koka i tryckkokare i ca 10 minuter.
Smoothie
2 morötter
1 äpple
en bit selleri
2 kiwi
1 avokado
Kör alla ingredienser genom juicecentrifugen, förutom avokadon. Mixa i avokadon och häll upp i ett glas. Njut!
Detoxdag
Anna Skipper gör även ett specialutformat avgiftningsprogram till tjejerna. Nedan ser du vad de fick äta under denna kur.
Morgon 1 glas hett citronvatten
Frukost Selleridrink
Fm Roiboiste och äpple eller päronjuice
Lunch Råkostsallad med groddar
Em Roiboiste och valfri frukt smoothie
Middag grönsakssoppa
Jenny och Jessicas hjälpmedel
- Skippers proteinkur 3 ggr / dag
- Rosenrot varje morgon
- Jenny & Jessica renar även sitt vatten med en vattenkanna som du kan köpa i din hälsokostbutik
- Matsmältningsenzymer Allzym till varje måltid
- Multivitamin/mineral varje dag NSP extra strenght
Prog 2 - Vill du veta vad Dennis för att lyckas?
Dennis är en travkust från Munsö. Han vräker i sig snacks och godis och dricker öl till varje måltid. Han lider av fetma och hoppar över en måltid om dagen för att försöka gå ner ett par kilo, vilket resulterar i att han sväller mer och mer…
Dennis Ek är en travkusk som lägger all ledig tid på hästar och travsport.
Han driver ett eget stall och har många segrar bakom sig. Men det var länge sen Dennis vann något lopp, det var länge sen han ens satt i sulkyn. Nuförtiden får han nöja sig med att stå vid sidan om travbanan och titta på. Han har blivit så tjock att han inte kommer i sin kuskdräkt längre och extrakilona blir tunga för hästen att släpa på, inte så bra på travtävlingarna.
Det nya livet
Kostexperten Anna Skipper rycker ut till hans räddning och tvingar honom att tänka om och börja leva mer som sin häst. Hon ordinerar vetegräs, havre, hästyoga och rejäla pulshöjare med henne själv bakom piskan.
Under åtta veckor är det en hård diet, utan både snacks och alkohol som gäller.
Anna låter Dennis smaka på några bättre mat-alternativ än vad han är van vid. Nedan finner du några av recepten.
Citronlammfärsbiffar
1 lök
1 ägg
0,5 dl havregryn eller boveteflingor för glutenfritt alternativ
0,5 dl vatten
0,5 dl citronsaft
1,5 tsk salt
0,5 kg lammfärs
1 tsk spiskummin
1 tsk oregano
1 dl persilja
1 vitlöksklyfta
Blanda färsen med salt och peppar. Låt havregrynen svälla i vattnet några minuter.
Finhacka löken. Blanda ihop färs med lök och havregryn, tillsätt ett ägg. Tillsätt rivet citronskal, spiskummin, oregano och pressad vitlök. Blanda ordentligt. Hetta upp oljan och forma lammfärsen till biffar. Stek biffar på båda sidor så att de får fin färg tills de är genomstekta. Servera med Amarant kokt i buljong och örter och gärna en klick yougurt smaksatt med färsk riven pepparrot.
Quinoasallad
2 dl quinoa
0,5 kg kycklingsfilé
1 broccoli
1 mango
Färska fikon
1 grön och röd paprika
Rostade pinjenötter
Granatäpplekärnor
cocktailtomater
Salt och peppar
Tillaga quinoan enligt anvisning på paketet.
Strimla och stek kycklingen tills den får färg. Salta och peppra.
Dela broccolin i buketter och förväll den lätt. Blanda den med kycklingen och quinoan. Skala och skär mango, cocktailtomater och paprikan i grova bitar och blanda försiktigt . Strö äver generöst med flingsalt och nymald peppar. Toppa med granatäppelkärnor, pinjenötter och cashewnötter samt fikon i klyftor.
Kiwisorbet
5st kiwi
2 äggvitor
2 msk agavesirap
Skala och mosa kiwin med en mixer. Vispa äggvitorna till ett väldigt fast skum. Häll i kiwiröran och agavesirapen och blanda. Låt stå i kyl i minst 5 timmar
Dennis hjälpmedel
- Skippers kickstart första veckan
- Skippers proteinkur ggr /dag
- Färsk frukt och färska grönsaker
- Färskpressade juicer
- Smör och ghee
- Get och fårost
- Baljväxter
- Nötter och frön
- Adaptogener rosenrot varje morgon
- Multivitamin/mineral varje dag NSP extra strenght
Prog 3 - Vill du veta vad Annelie och Jörgen gör för att lyckas!?
Anneli och Jörgen är Annas svåraste fall hittills.
Annelies morgonddrink
- Proteinpulver 3 msk
- Psylliumfrö 1 msk
- Linfröolja 1 tsk
- 20 droppar Damiana
- Blanda samtliga ingredienser i 3 dl ljummet vatten.
Jörgens morgondrink
- Proteinpulver 3 msk
- Psylliumfrö 1 msk
- Linfröolja 1 tsk
- 20 droppar Sarsaparilla
- Blanda samtliga ingredienser i 3 dl ljummet vatten.
Samtliga produkter kan du hitta på www.skippersmart.se
Bra för hjärtat
* Undvik alla margariner och härdade fetter
* Motionera regelbundet - promenera 1 timme / dag, 6 dagar / vecka
* Ät livsmedel med mycket c-vitamin - jordgubbar, kiwi, apelsiner
* Ät livsmedel med mycket e-vitamin - fet fisk, ägg, avokado, gröna grönsaker
* Drick max 2 glas rödvin / vecka
* Ät små måltider var 3e timme - håller ämnesomsättningen uppe
* Tugga maten väl
* Ät frukt och grönsaker 5 ggr /dag. - Tack vare fiberinnehållet förs det skadliga kolesterolet ut från kroppen
* Drick små mängder vätska till måltiderna.
* Ät det största målet mitt dagen
* Ät en lätt måltid på kvällen
* Gå och lägg dig kl 22.00
Det nya livet
Ny mat och nytt liv. Anneli och Jörgen har mycket att lära. Här kommer några härliga recept att inspireras av:
Kycklinggryta från orienten lagad i tryckkokare
4 port
400 gram kyckling
2 vitlöksklyftor
2 gula lökar
2 gula paprikor
2 morötter
1 dl gröna linser
1 kycklingbuljong tärning
1 äpple
1 burk hela tomater ekologiska
1 msk tomatpuré
1 tsk curry
1 msk färsk riven ingefära
1 tsk spiskummin
1 msk gurkmeja
1 tsk koriander
1 kanelstång
½ tsk kardemummakärnor
1 msk honung
1 liten flaska nypressad Brämhultsjuice äpple
Skär kycklingen i kuber 2 X2 cm. Hacka vitlök och lök. Häll i olivolja i tryckkokaren och hetta upp. Fräs kyckling, vitlök och lök till det fått lite färg.
Skär paprika, morötter och äpple i mindre bitar och fräs med kycklingen. Tillsätt alla kryddorna. Rör om och fräs lite till. Tillsätt tomaterna, tomatpurén, honungen, juice.
Rör om .
Sätt på locket på tryck kokaren och vänta tills 2 oranga ringar visas. Dra ned värmen och låt koka i 20 minuter. Släpp på trycket och öppna grytan.
Servera med grönsallad, en klick matlagningsyougurt.
Sesampanerad tonfisk med wasabi sås
4 bitar halstrad tonfisk
1 ägg
1 tsk salt
½ tsk peppar
3 dl sesamfröm
Sockerärtor
Vit sparris
Olivolja
Ekologiskt smör
Vispa ägget lätt med salt och peppar. Doppa tonfisken i äggröran och panera i sesamfrön. Stek tonfisken i olivolja och ekologiskt smör snabbt i panna på hög värme. Tonfisken ska serveras med röd kärna tillsammans med fullkornsris, kokt sparris och sockerärtor samt wasabi sås.
Wasabi sås
4 dl Naturell yoghurt
2-3 tsk wasabi
salt, peppar
Blanda wasabi med naturell yoghurt samt salta och peppra efter smak. Låt stå 1 timme i kyl innan servering.
Prog 4 - Vill du veta vad Babsan gör för att lyckas!?
Lill Babs och Stor Babs
Babsan morgonddrink och eftermiddagsdrink
- Proteinpulver 3 msk
- Psylliumfrö 1 msk
- Linfröolja 1 tsk
- Blanda samtliga ingredienser i 3 dl ljummet vatten.
Recept Turkiska rätter mm
Baklava
12 ark filodeg
100g smält smör
200g valnötter
0,5dl honung
Rivet skal från 2 citroner
1 tsk mald kanel
Sockerlag:
1 kanelstång
2 hela nejlikor
0,5dl honung
1dl vatten
Ger ca 10-12 bitar
1. Tina filodegen. Finhacka eller kör valnöt i mixer. Smält smöret och låt svalna.
2. Smörj en ugnsform som är ca 25x25 cm. Täck botten av formen med några ark filodeg, pensla varje ark med smör
3. Blanda nötter med honung och citronskal. Strö en del av nötblandningen över de smorda filoarken. Täck med nytt lager filodeg och pensla med smör. Upprepa proceduren, vik in kanterna och tryck till.
4. Pensla översta lagret med smör och stoppa in formen i ugn. Baka i ca 40 min på 175 grader.
5. Blanda ingredienserna till honungslagen, koka upp och låt koka 10-15 minuter tills den är simmig. Ta bort kryddorna och slå honungslagen över den nybakade kakan. Låt svalna.
Mercimek köftesi - Linsbullar
3dl turkiska röda linser
2 tsk salt
6 dl vatten
1dl finkrossad bulgur
1 medelstor gul lök
smör till stekning
0,5 tsk mald spiskummin
svartpeppar
4st salladslökar
1dl hackad persilja
isbergssallad
1. Koka linserna i saltat vatten tills de är halvfärdiga. Lägg i bulgur och låt alltsammans stå och dra så att vattnet absorberas.
2. Hacka löken och stek den mjuk i smör. Låt svalna.
3. Blanda ner löken i lins- och bulgurblandningen. Krydda med spiskummin och svartpeppar. Skär salladslöken i små bitar och blanda ner tillsammans med persiljan.
4. Skölj och torka sallatsbladen. Dela stora blad och bred ut bladen på ett serveringsfat.
5. Rulla den helt avsvalnade smeten till avlånga bollar och lägg dem på sallatsbladen. När man äter dem viker man ett sallatsblad runt en boll och tar dem med handen från fatet.
Havuçlu cacýk - Morotstzatziki
4 medelstora morötter
olivolja
2 vitlöksklyftor
1tsk salt
1 nypa svartpeppar
1krm mald spiskummin
4dl turkisk yoghurt
1. Skala morötterna och riv dem medelgrovt. Stek dem i olja utan att de får färg och låt dem kallna.
2. Tillsätt pressad vitlök, salt, svartpeppar och kummin. Blanda med yoghurten och servera.
Auberginröra
2 auberginer
4 röda paprikor
2 tomater
4 vitlöksklyftor
hackad persilja
1 msk rödvinsvinäger
3msk olivolja
salt och peppar
1. Dela auberginen på längden och skär några snitt i skalet. Dela och kärna ur paprikorna. Placera grönsakerna i en ugnsfast form eller på plåt och baka i ugn, 250 grader ca 20-25 minuter. Ta ut grönsakerna och låt svalna.
2. Dra bort skinnet på auberginen och paprikan och tärna alltsammans mycket fint. Tillsätt fint hackad tomat, riven vitlök och hackad persilja. Blanda alltsammans väl och tillsätt vinäger, olja salt och peppar
Haydari
Blanda Naturell yoghurt med pressad vitlök och färsk mynta. Smaka av med honung, salt och peppar.
Toskansk bönröra
2 dl vita bönor på burk
5 dl vatten
1 msk tomatpuré
salt
2 hackade vitlöksklyftor
1 msk finhackad rosmarin
1 msk finhackad salvia
olivolja
1,5 dl grönsaksbuljong
saft från ½ citron
½ chilifrukt
Koka vatten, bönor och tomatpure i ca 10 min, tillsätt 1 msk buljong. Slå av vattnet och purea bönorna med en stavmixer.
Fräs vitlök, rosmarin och chili i olivolja. Tillsätt purén och blanda väl. Häll i buljongen och rör under uppvärmning. Puren ska vara tjock och glänsande. Ta i lite mer olja, citron och smaka av med salt och peppar.
Inlagd gurka
1 gurka
2 msk honung
2 msk ättiksprit
1 dl vatten
½ krm vitpeppar
2 krm salt
persilja
Skiva gurkan tunt. Lägg den i en skål och strö över saltet. Lägg ett fat på gurkskivorna och ställ på en tyngd. Låt stå i ca 30 min. Slå av vattnet. Blanda lagen enligt ovan, men utan salt. Häll den över gurkan KLART!!
Prog 5 - Vill du veta vad Josefin gör för att lyckas!?
Anna, Josefin och barnen
Josefin får lära sig att äta regelbundet så att hennes blodsocker inte skall sjunka för låg och orsaka att hon äter i panik. Josefin får även lära sig att laga nyttig mat till sig och barnen. Nedan finner ni recept som Anna lagade till familjen.
Rostade rotfrukts chips - Ett bra alternativ till de onyttiga chipsen.
Palsternacka
Morot
Potatis
Rotselleri
Skiva rotfrukterna tunt och rosta dem i ugnen tills det blir hårda och krispiga. Salta dem efteråt.
TIPS! Pensla dem med olivolja innan de sätts in i ugnen.
Amerikanska blåbärspannkakor
1,2 dl sojamjölk eller havremjölk
1,2 dl vatten
2 dl mjöl blanda hälften sojamjöl med bovetemjöl
2 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
2 msk olja.
1 dl blåbär
Blanda de torra ingredienserna i en bunke.
Blanda i vätskan till en rätt tjock smet.
Rör ned olja.
Låt svälla i kylskåp 30 minuter.
Sätt spisen på medelvärme, häll lite olja i stekpannan, och tillsätt 0,5 till 1 dl smet i stekpannan.
Grädda tills smeten stelnat på översidan och undersidan är ljusbrun. Grädda andra sidan. Servera med rostade finhackade nötter, färsk frukt eller mosade bär.
En klick kesella kan också vara gott till.
Bovetepannkakor
3 ägg
6 dl mjölk
3 dl bovete mjöl
½ tsk salt
ekologiskt smör till stekning
Vispa ihop ägg och hälften av mjölken i en bunke. Tillsätt bovetemjöl och salt lite i taget. Vispa tills smeten är jämn och blanda sedan i resten av mjölken.
Bryn lite smör i en stekpanna. Häll i ca 1 dl smet och vicka lätt på laggen så att smeten fördelas till ett jämnt tunt lager. Vänd på pannkakan när smeten har stelnat så att den får färg på båda sidor.Lägg de färdiga pannkakorna på ett serveringsfat och servera med färska bär eller hemgjord sylt
Enkel sylt till pannkakor
1 dl blåbär
1 dl hallon
2 msk honung
Blanda hallon, blåbär och honung i mixer. Låt stå i kyl minst i 2 timmar innan servering
Mer recept hittar du på www.skippersmart.se
Josefins hjälpmedel
- Skippers proteinkur kickstart första veckan
- Skippers proteinkur 2 ggr /dag efter första veckan
- Regelbundna mattider
- Självhjälpsgrupp -terapi
- GT formula för att dämpa sockersuget
- Adaptogener rosenrot varje morgon
- Multivitamin/mineral varje dag NSP extra strenght
- Samtliga kosttillskott hittar du på www.skippersmart.se
Info om lakrits
I lakrits finns glycyrrhizinsyra. Hos vissa människor slår den ut njurarnas funktion att reglera salthalten i kroppen om man äter tillräckligt mycket. Det gör att man kan drabbas av kaliumbrist, vilket leder till muskelförsvagning och hjärtproblem. Man vet inte idag om den här känsligheten är medfödd eller om den kan växa fram med åren. I lakrits finns även salmiak, eller ammoniumklorid. EU rekommenderar att salmiak skall klassas som ett svagt gift.
Tillbaka till toppenProg 6 - Vill du veta vad Dominika gör för att lyckas!?
Föryngrande och uppiggande kost
Föryngrande kryddor och grönsaker innehåller antioxidanter, näringsämnen och fytokemikalier. Fytokemikalier och näringsämnen som finns i mat gynnar hormonbalansen och ger mer energi och livskraft. De gör dig även mindre mottaglig för sjukdomar.
Kryddorna nedan innehåller antioxidanter, näringsämnen och fytokemikalier. Man kan säga att dessa kryddor är föryngrande.
Kryddor: kayennpeppar, curry, ingefära, pepparrot, rosmarin, kummin, basilika, muskotnöt, kanel, spiskummin, koriander, ingefära, gurkmeja.
Genom att äta råa eller lätt tillagade grönsaker bevaras näringsämnen bättre. TIPS! Woka grönsaker eller hetta upp till högst 45 grader!
Broccoli, brysselkål, vitkål, blomkål, rädisor, kålrot och grönkål innehåller indoler som hämmar tumörutveckling.
Äpplen, vindruvor, grapefrukt och citron är de bästa källorna till fytokemikalier.
På www.skippersmart.se kan du beställa drinkboken.
Skippers CitronDrink - stärkande och stöttar leverrening
1 citron (skala bort allt skal och dela i små bitar)
1 cm färsk ingefära (skalad och tärnad)
1 tsk kallpressad linfröolja + 1 msk olivolja
Cayennepeppar
1 glas oklorat vatten
Mixa alla ingredienser tills du har en slät och skummande drink
Ananas och Kiwi drink - Uppiggande
3 dl färsk ananas
2 kiwifrukter
1 knivsudd finhackad färsk röd chili
1 dl oklorat vatten
Kör alla ingredienser i juicecentrifugen.
Extra dos av antioxidanter
För den som vill vara såker på att få i sig en riktigt hög dos med antioxidanter kan jag varmt rekommedera att dricka en morgondrink med 1 msk fruktpulver Optimum Fruit, antioxidanternas Rolls Royce.
På www.skippersmart.se kan du beställa Optimum Fruit.
Tillbaka till toppenProgram 7 - Vill du veta vad Pia & Jan Johansen gör för att lyckas!
Paret Johansen får lära sig mer om sina repektive kroppstyper och hur de ska göra för att balansera sig själva. Att Annas balanserande råd dessutom leder till en önskad viktnedgång är en extra välkommen bonus för både Jan och Pia.

Bilden visar hur många kilo fläsk Pia och Jan Johansen har gått ner på 8 veckor
Jan och Pia lider inte av någon stor övervikt men däremot vill båda två blir piggare och få mer ork. Med hjälp av Annas Ayur Vediska råd lär de sig mer om sina respektive kroppstyper och hur de ska balansera sig själva. Detta leder till en rad positiva effekter där även vikten påverkas.
Jan och Pia får lära sig att laga mat i en av Annas favoriter i köket vilket är en ångform som heter Vitalis. Att Anna verkligen kan förena lättlagad och välsmakande mat med nytta gör att Johansens som gillar att äta gott fortfarande kan njuta fast de går ner i vikt. Genom Annas gourmetnytta klarar de av att lägga om sina vanor.
De får även bekanta sig med en mångtusenårig tradition för stressreduktion, avslappning och återhämtning genom att använda en modern spikmatta. Mattan och ångformen har blivit deras redskap för att nå sina mål.
Spikmattan och Vitalisformen som de använder kan du hitta på SkipperSmart.se
Tillbaka till toppenProgram 8 - Vill du veta vad Sara för för att lyckas!
Sara är tjejen som unnar sig lite för mycket lite för ofta. Nu vill hon förlova sig med sin pojkvän och innan dess skapa hälsosammare vanor.
Anna lär Sara hur hon ska äta rätt för att underlätta kroppens avgiftning
Kroppen strävar hela tiden efter att vara frisk. Hälsa är ett tillstånd av perfekt balans, där allt i kroppen fungerar som det ska och energin cirkulerar fritt. Att vara frisk är kroppens naturliga tillstånd. Hälsa är också enligt WHO en av våra mänskliga rättigheter.
Kroppens avgiftningssystem såsom lungor, njurar, lever är i dag överstressade. De går på högvarv, vilket ökar bildningen av giftiga omsättningsprodukter och gör att det kan lagras giftiga ämnen i kroppen.
Vi har ett unikt reningssystem men ibland måste vi hjälpa kroppen på vägen. Det räcker inte med "de fyra vägarna ut" att vi andas, svettas, kissar och bajsar. En utrensning behöver inte vara så jobbig som många tror. Man behöver inte vattenfasta i 14 dagar, såna metoder kan till och med vara skadliga. Det ska vara lätt, skönt och befriande att hjälpa kroppen rensa ut.
På www.skippersmart.se kan hittar mera info om hur du kan skapa hälsosammare vanor genom att kick starta med en detox dag. Klicka här - Skippersmart.se
Tillbaka till toppenProg 9 - Vill du veta vad tvillingarna gör för att lyckas!?
Anna lär tvillingarna laga nyttig sushi!
Nyttigt Sushi ris 4 port
8 dl ris (råris eller basmati)
8 dl vatten
Skölj riset noga i kallt vatten. Häll på nytt vatten och låt stå i 20-30 minuter. Koka upp i 1-3 minuter, lägg sedan på lock och småputtra 15-20 minuter. ( råris ca 40 min). Ta av kastrullen från spisen och låt det svalna innan du häller på sushi-sun. ( Har du en tryckkokare halveras de respektive koktiderna för riset. )
Sushi-su
(risvinägerblandning för sushi)
8 msk risvinäger
5 msk honung
1 tsk salt
En skiva lime
Blanda i en kastrull. Värm lite lätt tills honungen och vinägern smällt samman. Låt svalna innan du häller det över riset.
Nigiri sushi
( riskudde med ex fiskbit på)
Forma riset till små kuddar. Krama ganska hårt så det håller ihop.
Ta en tunt skivad bit fisk ex. lax. Stryk ett tunt lager wasabi-pasta på en sida av fisken och lägg biten försiktigt på riskudden.
Nori-maki
(alg-rullar)
Nori-ark (rostad sjögräspapper)
Wasabi
Sushi-ris
Fyllning ex, gurkstavar, morotsstavar, avokado, tofu, lax
Skala gurkan, avokado och morot ( eller vad du vill fylla din rulle med) och skär i tunna stavar. Skär även fisken och tofun i smala bitar.
Lägg noribladet på mattan, bred ut ett jämt lager med ris över hela papret, spara en cm i ena kanten. Dra en smal, tunn sträng med wasabipasta tvärs över mitten på riset. Lägg morots- gurk och avokadostavar och toppa med fisken eller tofun. Rulla ihop med hjälp av mattan så att kanten möter kanten och fyllningen hamnar i mitten. Tryck till ordentligt så att rullen blir kompakt. Lägg rullen med skarven nedåt. Skär rullen i 2 cm tjocka bitar med en vasskniv som är sköljd i kallt vatten.
Miso soppa
4 port
8 dl Vatten
5 g Dashi -buljong
3 msk Misopasta
3 msk Wakame alger
1 pkt ca: 200 g Tofu
½ purjolök
Blanda dashi och vatten och koka upp. Lägg i purjolök. Skär tofun i mindre bitar.
Lägg i Misopasta, Wakame och Tofu när buljongen kokat upp.
Låt det puttra några minuter. Servera soppan varm.
Liten japansk mat-ordlista
Gari - färsk ingefära inlagd i risvinäger. Serveras till sushi. Bra för matsmältningen.
Miso - en pasta gjord på jästa soyabönor. Används till miso-soppa, gryter och såser.
Nori - tunna ark av pressade kokade och rostad alger. Används till nori-maki rullar.
Wasabi - en grön stark japanks pepparot köps oftast i pastaform i tub.
Tillbaka till toppenProg 10 - Vill du veta vad Torgny Melins gör för att lyckas!?
Torgny Melins individuellt anpassade morgondrinkar
Proteindrink med rismjölk -Ökar förbränningen
3 dl Rice Dream med vaniljsmak
3 skopor Skippers proteinpulver
1 dl jordgubbar
Mixa samtliga ingredienser i en mixer eller med en mixerstav.
Myntalassi - Mynta och kardemumma är bra för matsmältningen
Soja mjölken tillför viktiga proteiner
3 dl Alpro sojamjölk
10 blad färsk mynta
1 tsk kardemumma
1 tsk ingefära
Mixa samtliga ingredienser i en mixer eller med en mixerstav.
Brämhults Pomelit Superfruit - Pomelito sänker kolesterolet och höga blodfetter
1 flaska Pomelito juice drickes som den är
Superfuits är dokumenterat bra för hälsan. Brämhult har flera olika varianter som alla är ny pressade och en bra variant till morgondrink om man snabbt vill dricka något nyttigt.
Glory morning - Glutamin förbrukas vid hård träning eller stress.
Dämpar sötsug.
1 banan
2 apelsiner pressade
1 dl hallon
1 msk glutaminpulver
Mixa samtliga ingredienser i en mixer eller med en mixerstav.
Älg kalops tillagad i tryckkokare
1 kg högrev eller fransyska från älg
2 gula lökar
2 morötter
5 lagerblad
10 kryddpepparkorn
3 kryddnejlikor
salt och peppar
smör till stekningen
Skär köttet i 3x3 cm stora bitar. Stek dem i en stekpanna i smör tills de fått fin färg.
Skär löken i grova bitar och slanta morötterna.
Tillsätt morötterna och löken och låt fräsa med köttet.
Häll över kött och grönsaker i tryckkokaren. Vispa ur stekpannan med lite vatten. Slå över skyn i tryckkokaren. Tillsätt 8 dl vatten samt kryddorna. Sätt på locket och hetta upp till 2 ringar. Låt koka med 2 ringar synliga i 45 minuter. Tag av tryckkokaren från spisen och låt svalna. Öppna tryckkokaren då trycket helt gått ned. Tag ur lagerbladen och servera.
Nyttig vegetarisk hamburgare utan bröd
Nutana Speltburgare ( finns i frysdisken i din mataffär)
Tomat skivad
Gurka skivad
Rödlök
Levande ketchup ( recept nedan) alt nyttig ketchup (finns i hälsokosten)
Fetaostkräm
Isbergssallad stora hela blad
Stek speltburgare i lite olivolja blandat med smör. Lätt burgaren i två stora salladsblad och lägg på tomat, gurka, lök, fetaostkräm och ev lite ketchup.
Snabbt, gott och nyttigt!
Fetaostkräm
Fetaost gjord på fårmjölk är ett mycket bra och nyttigare alternativ än vanlig ost. Basilika verkar kramplösande och lugnande. Den verkar dämpande på hudirritationer och befrämjar matsmältningen. Förr i världen ordinerades den mot hysteri. Idag används den mest som krydda i matlagningen.
150 g äkta fetaost gjord på fårmjölk
en halv burk keso
2 msk olivolja
1 kruka basilika (endast löven)
1 nypa salt
1-2 pressade vitlöksklyftor (beror på hur stark du vill ha den)
Kör alla ingredienserna i en mixer alt. mixa ingredienserna med en stavmixer.
Slå på oljan lite i sänder så att en slät massa bildas.
Ljuvligt gott på burgare, till grillad fisk eller som dipp till grönsaksstavar.
Levande Ketchup
¾ dl olivolja
2 tomater
2 msk honung
2 msk citronsaft
1 msk lök
1 tsk kelp
Mixa ihop alla ingredienser till en slät smet! Tillsätt lite vatten om det blir för tjockt!
Torgny Melins hjälpmedel
- Skippers proteinkur till frukost och mellanmål
- Färskpressade juicer i bussen från Brämhults juice
- Tryckkokare till bussen
- Adaptogener rosenrot varje morgon
- Multivitamin/mineral varje dag NSP extra strenght
På www.skippersmart.se kan du beställa viktkuren, vitaminer och tryckkokaren.
Tillbaka till toppen