Du är vad du äter

Säsong 7

Här kan du läsa mer om de personer som deltar i den sjunde säsongen av Du är vad du äter.

Prog 1- Vill du veta vad Angelica och Peter gör för att lyckas!?

Anna Skipper hjälper Angelica och Peter att komma i bröllopsform!
För Angelica och Peter stundar bröllop. Men maten är något som inte prioriterats på senaste tiden och de båda önskar att de hade mer energi. Angelica och Peter har tidigare gått igenom en svår period som slutade med att Angelica började tröstäta. Peter fick en tarmsjukdom som inte kunde diagnostiseras och han blev inlagd på sjukhus. Han tappade under några månader 25 kg så nu vill han komma i form igen och återfå sina krafter. Angelica vill bli av med de ledproblem och den värk hon drabbats av på grund av sin övervikt.

Det nya livet. Nu är det slut på läsk, godis och annat skräp! Kostexperten Anna Skipper rycker ut till deras räddning och lägger upp ett nytt kostprogram för paret. De får genomgå ett funktionstest för att kontrollera mag- och tarmfunktionen. (Du kan läsa mer om testet på scandlab.com) Under åtta veckor får paret följa Annas diet för att lyckas nå sina mål.


Detta ska Angelica och Peter göra:

  • Dricka minst 2 liter vatten/dag
  • Byta ut kaffe mot grönt te
  • Äta mycket färska frukter grönsaker varje
  • Undvika stärkelserika produkter som potatis, pasta, ris mm.
  • Börja motionera

Anna gör i ordning mat som ska hjälpa Angelica och Peter att få magen i balans och energin tillbaka.

Nedan finner du några av recepten:
Angelica och Peter börjar dagen med en tarmbalans dryck:

6 dl finriven vitkål
2 pressade vitlöksklyftor
Oklorat vatten
1 glasburk med lock

Riv kålen och pressa vitlöksklyftorna. Lägg ned ingredienserna i glasburken och häll på oklorat kallt vatten. Sätt på locket och låt stå i rumstemperatur i tre dagar
Drick 1 dl av din nya tarmbalansdryck direkt på morgonen. Detta är en dryck laddad med hälsosamma mjölksyrebakterier.

Bovetegröt med blåbär
Passar bra för dem med känslig mage.

2 dl boveteflingor
4 dl vatten
havssalt/salt
2 dl sojamjölk till servering

Koka upp vattnet och rör ner flingorna och en nypa salt. Koka ett par minuter och rör om då och då.
Serveras med sojamjölk. Gott att strö linfrö och blåbär över gröten!

Ängamat - len läkande soppa för känslig mage

½ blomkålshuvud
1 broccolibukett
3 morötter
1 paket färska sockerärtor
10 cm purjolök
3 små färsklökar, skurna på sned i 3 cm långa strimlor
1 msk lantbuljong
Vatten
Sojagrädde
1 dl finhackad persilja

Dela blomkål och broccoli i små fina buketter. Slanta morötter och purjolök, dela sockerärtor och färsklök.
Lägg ned samtliga ingredienser, utom sockerärtorna, i en gryta och häll över vatten så det täcker grönsakerna. Låt koka ca 10 minuter till grönsakerna mjuknat. Tillsätt sockerärtorna och 2 dl sojagrädde. Låt puttra ytterligare någon minut. Vänd ned persiljan och smaka av med salt och peppar. Servera i djupa skålar.

Kitchari

Kitchari är en extremt läkande diet för människor som behöver bygga upp och starta läkningsprocessen i kroppen.

1 kopp basmatiris
½ kopp split mungbönor gröna (blötlägg bönorna under natten)
3 msk ghee (värm smör i en gryta och skumma av allt det vita under 30 minuter)
1 tesked mald kummin
1 tsk hing
1 tsk gurkmeja
1 tsk riven färsk ingefära
salt
1 l vatten

Värm ghee i en gryta, tillsätt kryddorna och fräs försiktigt. Tillsätt riset och bönorna. Rör om väl.
Tillsätt vattnen och låt koka upp. Lägg på locket och sänk värmen.
Låt koka ca 40 minuter eller tills ingredienserna är mjuka. Rör ned lite extra ghee och vatten om det är för torrt.
Konsistensen skall vara en blandning mellan risotto och tjock linssoppa, alltså krämigt, vått och trögflytande.

Angelica och Peters hjälpmedel:

  • Ultra InflamX drink 2-3 skopor varje morgon och kväll
  • Linfröolja i drinken
  • Herbulk och Ultra Flora Max i drinken för Angelica
  • Matsmältningsenzym Allzym till varje måltid
  • Örtextrakt av Mjölom, Troshassel och Vitlök

Vill du veta mer om allergier och matintoleras klicka här!

Tillbaka till toppen

Prog 2 - Vill du veta vad Katrin gör för att lyckas!?

Anna Skipper hjälper henne att komma i toppform!
Katrin har fullt upp med att blogga, jobba som PR-konsult, träffa vänner, festa och resa. Hon tränar ca 4 ggr i veckan och bantar ständigt. Hon har testat Viktväktarna, GI-metoden, sjukhussoppa, flygvärdinnedieten mm, men är trött att ständigt gå på diet och vill känna sig piggare.
Idag har hon insett att det bästa är att äta bra och träna för att hålla sig i form. Katrin tycker själv att hon äter väldigt bra mat men måltiderna är fel fördelade under dagen och dessutom innehåller de för ofta mycket snabba kolhydrater och rött kött. För att hon ska orka träna mer och för att det ska ge något resultat måste hon maximera näringen i alla sina måltider.

Det nya livet
Kostexperten Anna Skipper lägger upp ett nytt program för Katrin där hon ska sluta röka och dricka kaffe samt börja äta på regelbundna tider. Det blir matlådor till lunch och förberedda mellanmål. Dessutom måste hon sluta med festandet. Det blir tuff träning med K1 fajterna Rickard Nordstrand, efter 8 veckor är det dags för Katrin att ta sig an den svenska världsmästaren i thaiboxning.

Detta ska Katrin göra:

  • Rask promenad minst 45 min varje morgon
  • Dricka minst 2 liter vatten/dag
  • Byta ut kaffe mot grönt te
  • Äta mycket färska frukter och grönsaker varje dag
  • Undvika snabba kolhydrater
  • Utesluta rött kött och alkohol

Några av de bra produkterna som Katrin använder sig utav:

  • Kolhydrater: quinoa, amarant, fullkornsris, bönor och linser
  • Proteiner: kalkon, kyckling, fisk och skaldjur
  • Fetter: ekologiskt smör, Bregott och kallpressade oljor

En perfekt start på morgonen får hon genom att dricka en morgondrink bestående av:

5 msk proteinpulver
1 tsk glutaminpulver
Oklorat vatten, rismjölk eller färskpressad juice

Blanda alla ingredienser i en mixer eller shaker och drick direkt på morgonen innan promenaden.

Katrin känner sig ibland lite trött och orkeslös innan och under träning men Anna gör i ordning en nyttig smoothie som håller ger energi och håller blodsockret på en bra nivå.

Energy smoothie
Perfekt mellanmål med bra energi.

2 tsk nymalda linfrön
2 tsk vetekli
1 dl sojayoghurt
1 dl sojamjölk
1dl jordgubbar
1 dl blåbär

Mixa alla ingredienser med i en mixer eller med mixerstav.
Häll i upp i glas och servera!

Annas glass som är perfekt att unna sig ibland när sötsuget sätter in:

Vass glass

2 bananer
2 dl naturell yoghurt
1 knivsudd frön från vaniljstång
1 msk flagad mandel

Mixa I blender. Tillsätt därefter:
1 msk krossad choklad med 70% kakaohalt
Vänd ned chokladen. Frys in i coupeglas.

Katrins hemliga ess I rockärmen:
Superkryddmixen

4 torkade chilifrukter röda
2 tsk malda kummin frön
2 tsk havssalt
1 tsk mald koriander
1 tsk mald klöver
1 knivsudd saffran
1 tsk svartpeppar grovmald
1 tsk torkad oregano
1 tsk timjan
½ tsk torkad rosmarin
1 tsk brunt socker

Mixa allt till en finmald kryddblandning. Lägg upp I en skål.

Katrins hjälpmedel:

  • NSP Extra Strength, 1 påse per dag
  • Omega 3, 2 kapslar varje morgon
  • Tyrosine, 1 tablett en timme innan träning
  • Glutamin
Tillbaka till toppen

Prog 3 - Vill du veta vad Tina gör för att lyckas!?

Anna Skipper hjälper Tina tillbaka till galoppbanan!
Tina är jockey och bor tillsammans med sin sambo och några månader gamla son i Västerås. Hon la på sig extra kilon under graviditeten och sedan har de blivit kvar. Tina äter aldrig frukost och slarvar med lunchen. När det blivit dags för middag blir det massor med halvfabrikat och snabbmat. Om det blir något mellanmål så är det oftast en Snickers bar eller något liknande. Tina har testat på alla möjliga dieter men faller alltid tillbaka. Hon kommer inte längre i sina kläder och är för tung, i galopp handlar allt om vikten. Hon vill verkligen visa alla att hon klarar av att gå ner men vet inte hur hon ska bära sig åt.

Det nya livet
Anna Skipper lägger upp ett nytt program för Tina där hon ska börja röra träna och äta nyttigt. Men Tina klarar inte av att ändra sina vanor så Anna får ta ner henne till Turkiet där hon får leva som turkarna gjorde för flera hundra år sedan. Nu är det hårdkörning som gäller om hon ska komma ner i sin matchvikt på 8 veckor!

Detta ska Tina göra:

  • Dricka minst 2 liter vatten/dag
  • Börja morgonen med en morgondrink
  • Promenera minst 45 min varje morgon i raskt tempo
  • Dricka grönt te eller örtte mellan målen
  • Börja träna ordentligt
  • Äta lösliga och olösliga fibrer för att få igång tarmfunktionen

Bra mot förstoppning:

  • Kallpressad linfröolja
  • Vattnet från blötlagda linfrön - blötlägg över natten
  • Torkade aprikoser - blötlägg över natten
  • Papaya
  • Nässelte

Turkiska meze specialiteter:
* Små bönsallader

* Yoghurtsås med mynta
2 dl matlagningsyoghurt
1 vitlöksklyfta
1 tsk pressad citronsaft
1 tsk torkad mynta
1 tsk olivolja

Häll upp yoghurten i en skål, pressa i vitlöksklyftan. Tillsätt citron och mynta.
Låt stå och dra i kylskåpet ca 30 minuter innan servering.

*Yoghurtsås med morot
Ersätt mynta med morot i receptet ovan.

*Små kyckingspett
Strimla kycklingfiléer och trä på spett. Grilla eller stek i ugn.

*Grillad fisk
Använd dig av olika sorters fisk. Skär i kuber och trä på spett. Grilla eller stek i ugn

Sallad på borlottibönor med chilivinaigrette

500g torkade borlottibönor, koka, häll av och skölj
2 st ugnsstekta paprikor*, hacka
4st finhackade salladslökar
100 g smulad getost
Salt och peppar efter smak

Vinaigrette:
0,5 dl färskpressad limejuice
2 st chilifrukter, röda (testa alltid styrkan på chilin, tag mindre om du vill ha en mildare smak)
1 vitlöksklyfta, skalad
2 tsk honung
½ tsk salt
½ tsk nymalen svartpeppar
2 dl olivolja

Ugnsstekt paprika: Sätt ugnen på 300°. Skär av toppen på paprikan och ca 1 cm i botten. Skär upp paprikan längs ena sidan och ta bort kärnorna. Platta till och lägg ut paprikorna på en uppvärmd plåt med skinnet uppåt. Stek i ugnen tills skinnet börjar svartna och resa sig, 5-10 min. Var försiktig så du inte bränner sönder paprikan, det är bara skinnet som ska svartna. Du kan även grilla paprikan om det är tillräckligt hett på grillen. Använd en tång och lägg den grillade paprikan på ett fat och täck med aluminiumfolie. Låt den svalna tills du kan ta i den. Dra bort skinnet och använd en liten kniv för att skala bort de sista bitarna av.

Vinaigrette: lägg limejuice, chili, vitlök, honung, salt och peppar i en mixer. Häll sedan långsamt i olivoljan tills dressingen tjocknar.
Använd en stor skål och blanda bönor, ugnsstekt paprika och salladslök. Häll ¾ av vinaigretten i salladen. Täck över och ställ i kyl tills den är kall.
Häll vinaigretten som är kvar över salladen och smaka av med salt och peppar. Toppa med smulad getosten och servera. Gott till grillat eller på buffén!

Tinas hjälpmedel:

  • Kallpressad linfröolja
  • Mega Vital multivitamin
  • Oxytarm

 

Tillbaka till toppen

Prog 4 - Vill du veta vad Caféet gör för att lyckas!?

Anna Skipper hjälper dem till en sund inriktning och nyttigare liv!
I detta program möter Anna syskonen Alireza och Shabnam "Shabbi" Rezaei som tillsammans med Renato Peyre driver driver Café R4 i Vasastan i Stockholm. De är tre sociala, glada, roliga personer som har lätt för att få kunden att trivas. Deras grundidé var att servera fräsch och nyttig mat på beställning men med tiden har de bara kommit längre och längre ifrån det. Det säljs onyttigheter som lasagne innehållande feta såser, grillade mackor med olika röror, pajer, tårtor, muffins mm. De tillverkar allt själva och provsmakar mer än gärna. Finns det bullar och kakor över vid stängning följer det med hem eftersom det är onödigt att slänga. Idag väger de väger nästan 300kg tillsammans och det har blivit dags att ta in experthjälp innan det är för sent.

Ali, Shabbi och Renato
Det nya livet
Kostexperten Anna Skipper lägger upp ett program där de får börja träna och arkare men framför bli av med hennes sömnsvårigheter. Shabbi får börja göra avslappningsövningar och daglig meditation för att bli lugnare hitta balansen. Under 8 veckor följer de Annas program mot ett liv med mer vitalitet och energi.

Detta ska deltagarna göra:

  • Stegtävling
  • Börja servera nyttigare alternativ på caféet
  • Planera och förbereda sina måltider
  • Äta mycket färska frukter och grönsaker varje dag
  • Dricka vatten och grönt te mellan målen för att rena kroppen

Nedan finner du några av Annas nyttigare caférecept:

Blåbärsmuffins
Nyttiga muffins med lite socker, bakade på fullkornsmjöl och med bär istället för sylt.
12 stora muffins räcker satsen till.

3 ägg
1 dl farinsocker
1,5 - 2 dl råsocker
2 tsk vaniljsocker
1 1/2 tsk bakpulver
1 krm salt
2,5 dl fullkornsmjöl av dinkel
2,5 dl dinkelsikt
1,25 dl gammaldags ekologisk mjölk eller havremjölk
1 dl olivolja eller rapsolja
3-5 dl tinade frysta bär eller färska

Smörj en muffinsplåt för 12 st muffins. Sätt ugnen på 200°C.
Vispa ägg och socker pösigt. Vispa ner vaniljsocker, bakpulver och salt.
Blanda sedan ner dinkelmjölet, mjölk och olivolja till en jämn smet. Rör därefter försiktigt ned bären.
Fördela smeten i muffinsformarna, fyll dem ungefär till 3/4 med smet.
Grädda mitt i ugnen, ca 20 minuter.

Cashewsnötbollar

2 dl cashewnötter
1,5 dl russin
1,5 dl dadlar
1 dl riven kokos

Blötlägg cashewnötter i en skål och russin och dadlar i en annan skål i åtta timmar.
Mixa hälften av cashewnötterna och dadlarna till en tjock kräm (använd blötläggningsvattnet från frukterna)
Hacka återstående cashewnötter och blanda i krämen tillsammans med russin. Forma till bollar och rulla i kokos.
*Skulle några bollar bli över är de perfekta att frysas in.

Fruktsallad - lägg upp I läckra coupe glas

7 dl blandande frukter
1 dl färskpressad apelsinjuice
2 dl hackade mandlar

Skär frukterna och blanda i en skål. Häll på apelsinjuicen. Hacka mandeln och strö over fruktsalladen. Servera!

Ladda med kladd

3 dl dinkelsikt
4 dl råsocker
1 dl honung
2 msk vaniljsocker
200g smält ekologiskt smör
200g fin mörk choklad, hackad
3 stora eller 4 små ägg
1 dl pinjenötter

Värm ugnen till 200°C.
Blanda samman dinkelmjöl, socker, vaniljsocker. Blanda ned honung och smör. Rör därefter i äggen och chokladen så allt bildar en slät smet.
Häll smeten I en smord pajform. Strö over pinjenötterna
Grädda mitt i ugnen ca 25-30 minuter. Låt svalna.
Servera med ingefärsyoghurt (blanda naturell yoghurt med färsk riven ingefära efter smak). Dekorera med en kvist mynta.

Morotstårta

Tårtbotten:
6 morötter
200 g valnötter
1/2 dl pecannötter
2 dl riven kokos
1 cm färsk ingefära
2,5 dl torkade dadlar
2 dl torkade aprikoser
2 tsk kanel

Riv morötterna på det finaste på rivjärnet. Pressa ut juicen i en kanna.
Fruktköttet ska bli så torrt som möjligt!
Mixa valnötter, pecannötter, kokos, ingefära, dadlar och aprikos till en jämn massa. Blanda massan med morötterna rör ner kanelen. Tryck ut massan i en bakform med löstagbar botten.

Topping:
2 dl russin
2 dl cashewnötter (osaltade)
vaniljstång (efter smak)
1 msk vatten
Mixa till en jämn smet. Bred ut smeten på tårtbotten och låt stå svalt i minst en timme innan den serveras! (Tårtan är nästan som godast dagen efter.) Kör alla ingredienserna i en mixer till en fast bredbar smet. Använd så lite vatten som möjligt. Bred sedan ut smeten på kakan. Låt stå i kylen någon timme. Klart!

Delatgarnas hjälpmedel:

  • Mighty Greens
Tillbaka till toppen

Prog 5 - Vill du veta vad Melissa gör för att lyckas!?

Anna Skipper hjälper henne till mer avslappnat och liv!
Melissa Williams är en ensamstående mamma som jobbar sjunger i dansband och jobbar extra i en sängaffär. Hon älskar att umgås med barnen, laga mat och att resa. Hon lägger ingen tid på att planera maten så när hunger sätter in kan vad som helst åka ner, oftast en pizza eller annan snabbmat. Det var under ett tidigare förhållande som hon uppmuntrades att gå upp i vikt av sin dåvarande svartsjuke pojkvän. Idag har hon även sömnsvårigheter och kan ofta vakna 4-5 gånger per natt trots att hon äter sömntabletter. Hon tycker att det är jobbigt att stå på scen och uppträda och måste vila med jämna mellanrum för att orka. Det har blivit dags att göra en förändring i Melissas liv.

Det nya livet
Kostexperten Anna Skipper hjälper Melissa att bli piggare och starkare men framför bli av med hennes sömnsvårigheter. Melissa får börja göra avslappningsövningar och daglig meditation för att bli lugnare hitta balansen. Att sova i en bra säng är oerhört viktigt för att få bra sömn. Du kan läsa mer om sömn under artiklar, eller klicka här! Under 8 veckor följer hon Annas program mot ett liv med mer vitalitet och energi

Detta ska Melissa göra:

  • Promenera i raskt tempo minst 45 min varje morgon, gärna mer motion på kvällen
  • Dricka minst 2 liter vatten/dag
  • Äta levande föda varje dag
  • Göra lugnande aktiviteter och se till att varva ner på kvällarna

Nedan finner du några av recepten:

Morgondrink:
5 msk proteinpulver
1 msk psylliumfrö
2 tsk kallpressad linfröolja

Blandas alla ingredienser i ett glas vatten, juice eller rismjölk och rör om ordentligt eller skaka i en shaker.

Lugnande selleridrink:
4 selleristjälkar
1 msk gurkmeja
2 dl vatten

Kör sellerin i en juicepress och blanda med vatten och gurkmeja. En lugnande drink som är perfekt att dricka på kvällen innan sänggående istället för sömnpiller.
Ceviche
350g rå lax
2 dl skalade räkor
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 chilifrukt, medelstark
4 msk färsk koriander
Juice av ca 3 citroner
2 avokado finhackade
2 dl mango finhackad
salt och peppar

Finhacka lax, räkor, lök, vitlök, chili och koriander. Blanda i en glasskål.
Pressa över citronjuice så att fisken täcks helt. Täck med plast och ställ i kylen. Låt marinera i minst 6 timmar.
*Syran i citronen "tillagar" fisken, så när den är färdig är den helt vit och fast i konsistensen, som om den vore kokt.
Blanda ned mango och avokado och smaka av med salt och peppar innan servering.

Karibiska fiskspett med jätteräkor och papayasallad

Fiskspett
Fisk till spett, t.ex. marulk, lax eller kattfisk
6 st scampi råa
Trä på spett

Marinad till spetten:
1/2 tsk salt
2 schalottenlökar finhackade
1/2 liten röd chili finhackad
saften av 1/2 lime
färsk slätbladig persilja hackad
2 msk ketchup
Blanda alla ingredienser och pensla på spetten. Grilla eller stek i ugn tills fisken är genomstekt.

Papayasallad
2 dl riven omogen papaya
3 msk fisksås
2 cm riven ingefära
2 vitlöksklyftor
1 dl hackad slätbladig persilja
1 dl hackad koriander
2 tsk honung
Juice av 2 lime
Spenat
Ruccola

Blanda fisksås, ingefära, vitlök, persilja, koriander, honung och lime.
Lägg sallad och papaya i en skål och häll

Melissas hjälpmedel:

  • Multigenics - 2 tabletter varje morgon
  • Cenitol - 2 skopor i ett glas vatten på kvällen
  • Mega B stress - 2 kapslar varje morgon och 2 varje kväll
  • Grifonia - 2 tabletter innan sänggående
  • Meditation
Tillbaka till toppen

Prog 6- Vill du veta vad familjen Franzén gör för att lyckas!?

Anna Skipper hjälper familjen till ett hälsosammare liv!

I det här programmet möter Anna familjen Franzén som består utav: pappa Håkan, mamma Kirsi och barnen Therese och Max. Föräldrarna lever i tron att de ger barnen "riktig" mat, men portionerna är alldeles för stora och till nästan alla rätter serveras feta såser och snabba kolhydrater.

Familjen Franzén lider av övervikten men är samtidigt undernärda pga av all skräpmat. Kostvanorna har gjort att barnen idag lider av sin övervikt och blir mobbade i skolan. De vill men kan och vågar inte idrotta. Kirsi har fått sömnproblem och "botar" det genom att dricka mängder med vin. Familjen gör sällan saker tillsammans och familjebanden tunnas hela tiden ut. Nu har det verkligen blivit dags att en förändring sker!

Det nya livet
Kostexperten Anna Skipper skapar nya matvanor för familjen och ordinerar motion. Ut åker skräpmat, halvfabrikat, härdade fetter och framför allt SOCKER. Nu är det dags att familjen börjar umgås och hitta på saker tillsammans. Med en tryckkokare börjar de laga goda, hälsosamma måltider som dessutom går snabbt att tillaga. Under 8 veckor hjälper Anna familjen att skapa goda rutiner för få mer energi och glädje.

Detta ska familjen göra:

  • Promenera i raskt tempo minst 45 min varje morgon
  • Dricka minst 2 liter vatten/dag
  • Sockersanera sin kost
  • All färdigmat eller halvfabrikat uteslutes
  • Hitta på roliga saker tillsammans

Nedan finner du några av recepten:

Morgondrink:

2 skopor Fitmeal med chokladsmak blandas med 4 dl vatten

Eftermiddagsdrink:
3 tsk Mighty Greens, blandas men 1,5 dl vatten och 1,5 dl färskpressad ananasjuice

Istället för familjen feta såser får familjen göra barbequesås och mojo rojo som passar perfekt till grillad kalkon, kyckling eller fisk.

Annas barbequesås:
5 msk olivolja
1 dl finhackad rödlök
1 msk fransk senap osötad
3 hackade vitlöksklyftor
1 dl balsamvinäger
½ hackad röd chilifrukt
1 dl tomatpuré
2 msk honung
1 lagerblad
1 tsk timjan torkad
1 tsk oregano torkad

Sjud alla ingredienserna på låg värme på spisen i ca 45 minuter. Tag ur lagerbladet, Mixa såsen helt slät med en stavmixer.
Spara i glasflaska i kylen och pensla på lamm eller kyckling vid grillning.

Mojo rojo
4 röda paprikor, kärna ur
1 dl pinjenötter
4 vitlöksklyftor
1 rödlök
1 tomat
1 msk balsamvinäger
½ röd chilifrukt
saften av ½ citron
½ dl olivolja
1 nypa salt

Rosta paprikorna i ugnen ca 20- 30 minuter tills de blivit lätt brända i 200 g.
Sätt in pinjenötterna de sista 10 minuterna och låt få färg.
Låt paprikorna svalna något och skala dem. Lägg innehållet i en skål.
Hacka vitlök, lök, tomat, chili i mindre bitar. Blanda ned med paprikan.
Tillsätt citronsaft, olivolja, pinjenötter.
Mixa allt till en slät smet med en stavmixer. Smaka av med lite havssalt.
Håll över röran i en skål och förvara den i kylskåp.
Njut denna saliga röra till tapas, kyckling eller grillade småpotatisar.
Hållbar ca 5 dagar i kylskåp.

Turkisk bondsallad
6 tomater, finchackade
1,5 gurka, finchackad
2 knippen slätbladig persilja, hackad
2 rödlökar, hackade
1 pressad citron
2 msk balsamico
salt/peppar

Blanda alla ingredienser i en skål och häll över citronsaft och balsamico. Smaka av med salt och peppar.
Ett nyttigt alternativ till risifrutti:
Blanda yoghurt och keso i en skål. Toppa med färska jordgubbar eller andra bär.

Familjens hjälpmedel:

  • Fitmeal som morgondrink för att få igång förbränningen
  • Mighty Greens - innehåller mycket starka antioxidanter
  • LipolarBalans K2
  • GT-formula
  • AllZym Max - hjälper kroppen att bryta ner maten
  • MagnesiumAAC - verkar avslappnande
  • Griffonia - för bättre sömn

Tryckkokare från WMF hittar du på skippersmart.se
skippersmart.se kan du köpa din egen tryckkokare!

Tillbaka till toppen

Prog 7- Vill du veta vad Sara gör för att lyckas!?

Anna Skipper får Sara att orka rocka loss igen!
Sara Lövgren slog igenom när hon var med på Fame Factory och har sedan deltagit i melodifestivalen och olika tv-program. Idag sjunger hon i det relativt nystartade hårdrocksbandet TWDSO (Those We Don't Speak Of). Sara har fullt upp med jobbet som artist och låtskrivare samtidigt som hon är nybliven mamam. Hennes laktosintolerans gör det ibland svårt för henne att hitta mat som hon kan äta när hon är ute och jobbar, det slutar för ofta med en mazarin eller någon annan snabb energi. För att orka hålla igång utan bra näring dricker Sara kaffe 4-5 gånger per dag. Nu vill Sara få bort "mammakilona" som hon lagt på sig, få bättre kondition, och kunna ta på sig snygga sexiga scenkläder igen.

Det nya livet
Kostexperten Anna Skipper lägger upp ett program för Sara där hon får äta hemlagad mat som hon kan göra i ordning och ta med sig till jobbet. Ut från menyn åker köttfärsen, snabbmaten, alla produkter innehållande vetemjöl och socker samt kaffet. Under 8 veckor ska Anna hjälpa Sara att komma i scenform!

Detta ska Sara göra:

  • Dricka minst 2 liter vatten/dag, mer vid träning
  • Byta ut kaffe mot grönt te
  • Äta mycket färska frukter och grönsaker varje dag
  • Utesluta mjölkprodukter, vitt mjöl, socker och snabbmat
  • Dricka en hälsodryck 2 ggr per dag

Nedan finner du några av recepten:

Fisksoppa
Fond:
Olivolja/smör
4 st schalottenlökar
2 st morötter
1/4 fänkål
2 msk tomatpuré
5 st vitpepparkorn
Rostade räkskal ( + ev. fiskskrov)
1 liter vatten

Soppa:
2 schalottenlökar
1/2 färsk finhackad chilifrukt röd
1 hackad vitlöksklyfta (valfritt)
1/2 liten fänkål
2 morot
2 msk tomatpuré
2 dl vitt vin
5 dl räkfond (se receptet ovan)
Citronjuice
2 dl skalade räkor samt skalet
3-400 gram fisk i bitar (lax, marulk, havskatt, torsk allt efter tillgång)
2 dl sojagrädde
1 dl hackad slätbladig persilja

Skala räkorna och rosta skalen på 225°C i ugnen ca 15 minuter.
Häll lite olja i en stor kastrull. Fräs schalottenlök, morötter, fänkål och tomatpuré några minuter utan att det får färg. Tillsätt räkskalen och låt koka ca 10 minuter. (Viktigt att inte koka för länge då räkskalen gör fonden besk.) Sila av och koka ihop (reducera) fonden ca 30 min (2/3) på låg värme. (Går även bra att göra mycket fond och frysa in)
Spar fonden och gå vidare:
Hacka schalottenlöken fint och smält i olivolja/smör. Hacka chilin och låt fräsa med. Tillsätt eventuellt en hackad vitlöksklyfta. Strimla fänkål och morot i tändstickstora bitar. Lägg ned i grytan och låt fräsa försiktigt utan att de tar färg. Tillsätt tomatpurén. Häll i vin och låt koka upp. Häll i fonden och lite juice från citron. Tillsätt räkor, fisk samt sojagrädde och låt koka någon minut tills fisken blivit genomkokt. Avsluta med att röra i persiljan. Serveras rykande i soppskålar!

Annas nyttiga bröd
Ett bröd bakat på dinkelmjöl och fullkornsprodukter ger lång mättnadskänsla och ger tarmen något att jobba med. Detta bröd är oerhört lättbakat. Bara att röra ihop - det kommer att bli en favorit för hela familjen. Till och med barnen älskar detta nyttiga bröd!

5 dl dinkelmjöl siktat
2 dl grahamsmjöl
3 dl rågsikt
2.5 dl fyrkornskross
1 dl vetegroddar
1 tsk havssalt
4 tsk bikarbonat
5 msk blandade brödkryddor
1 liter ekologisk filmjölk
0.5 dl sirap

Sätt ugnen på 175°C. Blanda alla torra ingredienser. Rör ned fil o sirap.
Smöra o bröa två 1.5 liters avlånga formar.
Grädda ca 100 minuter.
*Alternativt - gör halva satsen i en brödform och grädda i 60 minuter.
Välj med fördel stenmalet och ekologsikt mjöl. Det hittar du i välsorterade livsmedelsbutiker eller i hälsokostaffären.

Fetaostkräm
Fetaost gjord på fårmjölk är ett mycket bra och nyttigare alternativ än vanlig ost. Basilika verkar kramplösande och lugnande. Den också verkar dämpande på hudirritationer och befrämjar matsmältningen. Förr i världen ordinerades den mot hysteri. Idag används den mest som krydda i matlagningen.

150 g äkta fetaost gjord på fårmjölk
125 g keso
2 msk olivolja
1 kruka basilika (endast löven)
1 nypa salt
1-2 pressade vitlöksklyftor (beror på hur stark du vill ha den)

Kör alla ingredienserna i en matberedare eller mixa med en stavmixer.
Slå på oljan lite i taget så att en slät massa bildas.
Den här krämen är utmärkt att ha som dipp till färska grönsaker eller som smörgåspålägg.

Aioli
3-5 vitlöksklyftor (känn efter så den inte blir för stark)
1 tsk salt
1 dl kallpressad olivolja
1 dl kallpressad rapsolja
2 äggulor
cayennepeppar
citronsaft

Krossa vitlöken i en mortel, stöt ned saltet till en massa.
Tillsätt äggulorna och häll därefter i oljan, först droppvis sedan i en tunn stråle. Vispa hela tiden i en rund rörelse. När massan är fast smaka då av med cayennepeppar och citronsaft. Tillsätt eventuellt lite mer salt.

Skaldjursdopp i örtolja
1/2 kg färska räkor
10 små pilgrimsmusslor
olivolja
salt o peppar

Örtolja
1 msk färsk rosmarin
2 msk färsk timjan
2 msk salvia
5 msk finhackad persilja
Saften samt skalet av en lime
1 tsk honung
1 vitlöksklyfta
Salt och peppar efter smak
1dl olivolja

Skala räkorna men lämna kvar det yttersta på stjärten. Stek eller grilla pilgrimsmusslorna mycket hastigt i olivolja. Salta o peppra.
Lägg alla ingredienserna till örtoljan utom olivoljan i en mixer. Mixa ned oljan i en långsam stråle och kör till en grov röra.
Trä upp pilgrimsmusslorna på små spett. Servera örtoljan i en liten skål med skaldjuren till.
*Kan även användas som en lättare förrätt, servera då skaldjuren på en bädd av ruccola och toppa med örtolja.

Saras hjälpmedel:

  • Mighty Greens
  • LipolarBalans K2
  • ZinkDrink
  • HepatoPlex
  • AllZym Max
  • MagnesiumAAC
Tillbaka till toppen

Prog 8 - Vill du veta vad Johanna gör för att lyckas!?

Anna Skipper hjälper henne att må toppen!
Johanna jobbar som flygvärdinna och håller samtidigt på att utbilda sig till hälsocoach. Hon bor med sin sambo Mickie och 5-årige son Noah i ett radhus norr om Stockholm. När hon inte arbetar spenderar hon tid med familjen, dansar salsa och tar promenader. Johanna började gå upp i vikt vid 18-års ålder då hon slutade idrotta och därefter har kilona sakta kommit smygande. Som flygvärdinna har Johanna fått i sig dålig mat på oregelbundna tider och energin att träna har inte funnits. Idag har hon astma och migrän som en trolig följd av hennes övervikt. Johanna har olika allergier som till exempel laktosintolerans och kan inte heller äta fet mat. Trots det händer det alltsom oftast att det blir många fikastunder där en bulle eller morotskaka slinker ner.


Det nya livet
Kostexperten Anna Skipper hjälper Johanna att skapa nya sunda vanor som hon kan använda sig av både på jobbet som flygvärdinna och hemma med familjen. Med Annas rekommendationer kan Johanna tillgodogöra sig näringen i maten på ett effektivare sätt och därigenom få mer energi, förbättrad hälsa och bättre balans i livet som helhet. På 8 veckor ska Johanna helt enkelt bli piggare, lättare, snyggare och få en bättre hälsa!

Det här ska Johanna göra:

  • Rask promenad minst 45 min varje morgon
  • Dricka minst 2 liter vatten/dag
  • Äta ekologiska färska frukter och grönsaker varje dag
  • Använda sig av kallpressad olivolja och linfröolja som fettkällor
  • Äta mindre måltider och oftare
  • Endast äta när hon känner hunger

Nedan finner du några av recepten:

Innan morgonpromenaden dricker Johanna:
1 msk Mighty Greens i färskpressad juice

Frukost:
Färsk frukt
Omelett med grönsaker

Avokado och bovetesallad:
1 avokado, skivad
1,5 dl kokt bovete
1 dl kokta sockerärtor
2 hackade purjolökar
2 msk persilja
10 körsbärstomater
1 msk pumpakärnor
Blandad grönsallad
Olivolja som dressing

Kikärtsburgare med sallad
400g kokta kikärtor
400g kokta kidneybönor
1 hackad morot
2 hackade rödlökar
1 dl solroskärnor eller pinjenötter
2 vitlöksklyftor
1 dl persilja
1 msk fond
Olivolja
Citronjuice

Blanda alla ingredienser i en matberedare tills det blir en slät kräm. Forma med händerna till burgare och ugnsstek dem i 15-20 min på 220°C
Servera med grönsallad.

Johannas hjälpmedel:

  • Mighty greens
  • Super C vitamine
  • Tyrosine

Vill du också få personlig coachning och hjälp av Anna? Gör som Johanna och åk med på en hälsovecka till Turkiet! Tyvärr kan inte Anna ge någon personlig coachning på hemmaplan pga. av ett pressat schema men i vår anordnar vi nya kurser för dig som vill få hjälp och inspiration till ett hälsosammare liv. Klicka här för att läsa mer om resorna.

Tillbaka till toppen

Prog 9 - Vill du veta vad Helena och André gör för att lyckas!?

Anna Skipper hjälper Helena och Andre återfå lusten!
Helena och Andre bor tillsammans i en trea i centrala Stockholm med dottern Nova November. Helena jobbar på ett tidningsförlag och Andre som mattläggare. För paret har kilona kommit krypandes de senaste åren och av ren bekvämhet har det blivit mycket snabbmat och halvfabrikat. Andre slarvar med frukosten och lever sen på godis och sötsaker under kvällarna. Helena har försökt sig på olika viktminskningsmetoder men en dag med nyttig mat slutar det ofta med belöningar i form av bullar, kakor och godis. Helena kan absolut inte tänka sig att visa sig naken för Andre i dagsljuset och deras förhållande behöver minst sagt ett lyft i sängkammaren. Kan man äta sig till ett bättre sexliv?

Det nya livet
Kostexperten Anna Skipper hjälper paret att hitta lust och glädje genom att använda sig Afrodisiaka. Först blir det en 10.000 mila service för kroppen och sen mat med mycket smak. Anna ordinerar även kosttillskott för att öka parets drift. Andre får testa på action stunts medan Helena ska öka sitt självförtroende genom att dansa pole dance.

Detta ska Helene och André göra:

  • Promenera minst 1 timme varje dag i raskt tempo
  • Rensa ut kroppen med rent vatten
  • Äta mat som höjer lusten, bl.a. choklad, nötter, parmesanost och ostron

Nedan finner du några av recepten:

Havssaltgratinerade ostron med chilipeppar, cayennepeppar och ingefära
8 ostron
1 paket havssalt, grovt
Färsk chilipeppar, hackad
Cayennepeppar
Färsk riven ingefära
Olivolja
Citronsaft
Parmesanost

Öppna ostronen och placera i sitt skal i en ugnsfast form med botten fylld av grovt havssalt.
Blanda lite chilipeppar, cayennepeppar, ingefära, riven parmesanost och citronjuice med ett par matskedar olivolja. Droppa 1 msk av marinaden över varje ostron. Gratinera 10 minuter i ugnen på 225°C.
Pumpafrögrillad kycklingfilé med avokado och bovetesallad
Panera kyckling filéer i hackade pumpa kärnor och stek eller grilla.

Avokado och bovetesallad:
1 avokado, skivad
2 dl kokt krossad bovete
15 st lättkokta sockerärtor
2 vårlökar, skivade
2 msk slätbladig persilja
10 körsbärstomater
Mixade gröna löv och skott
Hyvlad parmesanost

Blanda ingredienserna på en vacker tallrik och servera till kycklingen.
Häll över lite balsamvinäger och olivolja.

Tofu med wokade grönsaker
125 g tofu
1 morot, hackad
1 dl squash, skivad
4 msk tamari
1 broccoli, hackad
1 purjolök, hackad
1 rödlök i klyftor
3 msk rostade mandelflagor

Skär tofun i kuber. Marinera i tamari, vatten och vitlök i 45 minuter.
Lägg tofun på en oljad plåt och ställ i ugnen i 15 minuter på 200°C. Vänd på tofun och låt stå i ugnen i 15 minuter till.
Woka grönsakerna i olja och tamarisås. Servera med den grillade tofun.
Toppa med rostade mandelflagor.

Helene och Andres hjälpmedel:

  • Kallpressad linfröolja - nyttiga fetter som hjälper till att rensa ut det skadliga fettet
  • Rosetin - förbättrar den fysiska energin
  • Zink Tally - återställer kroppens zinkbalans
  • Multigenics - multivitamin och mineralkomplex
  • Damiana - ört som ökar sexlusten
  • Arginin+ - aminosyra som stimulerar tillväxthormoner

Två snygga, pigga och lustfyllda deltagare efter 8 veckors slit...

Tillbaka till toppen


Prog 10 - Vill du veta vad Conny och Lena gör för att lyckas!?

Anna Skipper hjälper dem att hitta balans i livet!
I det här programmet hjälper Anna paret Conny och Lena till ett hälsosammare liv. De har under ungefär ett års tid försökt få barn utan resultat. Med Lenas extra kilon och rökning blir inte direkt chanserna större för dem att lyckas. De behöver nu experthjälp i form av Anna Skipper med ny kosthållning och ett mer hälsomedvetet liv. Lena vill känna sig lättare och snyggare så hon vågar ut och träffa människor. Med dåligt självförtroende värkande fötter och vader har det definitivt blivit dags att förändra vardagen.

Det nya livet
Kostexperten Anna Skipper gör allt för att Conny och Lenas chanser att få barn ska öka. Hon lägger upp en plan där de måste sluta röka (rökning kan minska fertiliteten med upp till 30%) dessutom är en förändring i kosthållningen är ett måste. Lenas övervikt gör att hormonbalansen i kroppen rubbas och då också den regelbundna ägglossningen (risken för nedsatt fertilitet och infertilitet är störst bland överviktiga kvinnor). Anna ordinerar avgiftning med utrensande drinkar och levande föda.

Detta ska Conny och Lena göra:

  • Sluta röka
  • Börja motionera
  • Dricka minst 2 liter vatten/dag
  • Äta mat rik på E-vitamin som finns det finns mycket av i avokado och gröna grönsaker
  • Äta rawfood kost

Här är några recept på raw food:

Gröt
4 bananer
2 urkärnade äpplen
2 dl blåbär
en handfull krossade valnötter

Mixa banan, äpple och selleri till en jämn kräm. Slå upp i en skål och ät med de krossade valnötterna!

Mandelmjölk
200 gram mandel
1 liter vatten

Finmal mandeln. Tillsätt vattnet och mixa i 3 - 4 minuter. Ställ i kylskåpet och låt stå i minst fem timmar, lämpligen över natten. Mixa igen i 3 - 4 minuter på morgonen. Klart att dricka. Om ni vill kan ni först blötlägga mandeln så att det går att skala den.

Valnötsburgare - 4 burgare
7 dl valnötter (blötlagda ett par timmar)
3 normalstora morötter
2 dl svamp (champinjoner, portabello, etc)
2 rödlökar
2 dl färska kryddor (basilika, etc)
1/4 röd paprika
3 soltorkade tomater
1 vitlöksklyfta
torra kryddor efter smak

Stoppa valnötter, morötter, svamp, vitlök, eventuella torra kryddor och den ena rödlöken i mixern. Mixa till en jämn smet. Finhacka de resterande ingredienserna för hand och rör ned dem i smeten. Forma sedan smeten till 4 st burgare. Ät direkt eller torka i ugnen på 50 grader tills du är nöjd med fastheten. Servera med en stor sallad och raw potatismos.

Raw potatismos
1 blomkålshuvud
3 msk olivolja
salt/peppar
2 msk citronsaft
1 tsk spiskummin

Kör alla ingredienserna i en matberedare till ett jämnt mos.

Bröd med cashewsmör och hallonmarmelad
Bröd:
5 dl blötlagt vete
1dl hackade dadlar
1 dl russin
2 msk sesamfrön
2msk solrosfrön
2 msk pumpafrön
1 nypa salt

Vetet bör ha legat i blöt minst 10 timmar. Kör alla ingredienserna till en jämn smet i mixern. Platta ut ett ca 1 cm tjockt lager på en plåt. Torka i ugnen på 50 grader Celsius i ca 5 timmar. Vänd och låt det torka tills det är lika fast som ett vanligt bröd.

Cashewsmör:
5 dl cashewnötter

Kör i mixern till en jämn smet. Tillsätt lite vatten. Klart. Smöret kan förvaras i kylskåpet ca 1 vecka

Hallonmarmelad:
1 banan
2 dl hallon

Kör i mixern till en jämn smet. Klart. Kan förvaras ett par dagar i kylskåp.


Pizza - 4 portioner

Pizzabotten:
400 g groddade vetekorn
2 st tomater
½ lök
8 soltorkade tomater
1 näve färsk basilika
1 vitlöksklyfta
½ dl kallpressad olivolja
Lite oregano och timjan efter smak

Lägg alla ingredienserna i en mixer och kör tills det blir en jämn smet. Häll över degen i en bunke och knåda det sista för hand. Alla ingredienser skall vara väl blandade. Tryck ut degen med händerna på en plåt. Den skall vara ungefär 3 -4 mm tjock. Torka i ugn i ca 4 timmar i ca 50 grader. Vänd botten och fortsätt torka tills degen blivit någorlunda krispig. Den skall gå att skära i bitar. Detta kan du göra i förväg och ta fram när du skall tillreda pizzan

"Ost":
3 dl macademianötter
3 dl cashewnötter
1 pressad citron
1 vitlöksklyfta

Mixa ihop alla ingredienserna noggrant till en jämn smet.

Tomatsås:
5 st tomater

Conny och Lena's hjälpmedel:

  • Ultra clear plus
  • Linfröolja
  • Ultra flora max
  • Schisandra
  • Carbomin
  • L-glutamin
Tillbaka till toppen

Prog 11 - Vill du veta vad frissorna gör för att lyckas!?

Anna Skipper hjälper dem till ett piggare och gladare liv!
De fyra frissorna Christina, Josephine, Marie och Lena jobbar på en salong i Södertälje. Tjejerna har ingen planering kring maten och äter vad som finns, när det finns. Men eftermiddagsfikat finns det alltid tid till! Då bjuds det på kaffe, bullar och kakor. Oftast blir det lite mer än en bulle som slinker ner. Istället för att få energi av maten känner de sig ofta trötta och sega efter en måltid. Deras problem skiljer sig men en gemensam faktor är den näringsfattiga maten. Nu har det blivit dags att förändra vanorna!



Det nya livet
Anna Skipper rycker ut med nya friska tag och lägger upp ett kostprogram för tjejerna. Det blir nyttiga fruktsallader som ska ersätta fikat, sallader, vegetariska rätter och soppor. Från och med nu är det planering med matlådor som gäller vid lunchen. Självklart tillåts en fika, men bara en dag i veckan. Det goda ska vara något speciellt som man bara unnar sig ibland!

  • Detta ska frissorna göra:
  • Börja morgonen med proteindrink
  • Promenera minst 45 min varje morgon i raskt tempo
  • Börja ta med matlådor till jobbet
  • Äta mycket färska frukter och grönsaker varje dag
  • Byta ut kaffet mot grönt te eller Yogi te


Nedan finner du några av recepten:

Proteindrink:

5 msk proteinpulver
1 msk psylliumfrö
1-2 tsk linfröolja
4 tabletter Algine Plus
1 glas vatten
Mixa i alla ingredienser i en blender. Drick direkt på morgonen innan promenaden.


Sesampanerad tofu med quinoasallad och spenat
4 skivor tofu
1 ägg
1 dl sesamfrö
Olivolja
2 dl quinoa frön som du kokar i 4 dl vatten, 1 msk lantbuljong och 1 tsk gurkmeja
5 soltorkade tomater i olja (i småbitar)
1 dl slätbladig persilja, hackad
1 msk citronsaft
Bladspenat , lätt fräst i olivolja och en vitlök.

Skär upp tofun i skivor. Vispa upp ägget och pensla tofun.
Häll upp sesamfrön i en tallrik och vänd runt tofun i fröna.
Stek på medelhög värme i olivolja. Salta och peppra.
Blanda den kokta quinoan med soltorkade tomater, persilja och citronsaft. Servera med en fräsch grönsallad och lättfräst bladspenat.


Mustig snabb minestrone
2 rödlökar, finhackade
2 morötter, skalade och hackade
1 stjälk selleri, finhackad
½ fänkål, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 liten squash, finhackad
Olivolja
7 dl kyckling buljong
1 burk borlotti bönor eller vita små bönor
1 lagerblad
1 burk ekologiska hela tomater
1 liten kruka basilika repa bladen
2 nävar färsk spenat
1 dl riven parmesanost

Häll en skvätt olivolja i en tryckkokare. Fräs de hackade grönsakerna på svag värme några minuter. Tillsätt lagerbladet, bönorna, tomaterna och buljongen. Låt koka på högt tryck i 10 minuter. Öppna tryckkokaren och tillsätt spenaten och basilikan.
Riv över parmesanost och servera.


Tonfisksallad med vita bönor och rödlök
1 burk tonfisk i vatten
1 dl vita bönor (färdigkokta i burk)
1 rödlök finhackad
2 msk fetaost
2 msk kapris
3 dl broccoli
1 avokado
10 körsbärstomater
Blandad grönsallad
Pumpakärnor hackade
Färsk timjan
Olivolja

Blanda tonfisken med vita bönor, rödlök, fetaost och kapris till en röra. Salta och peppra.
Koka broccolin någon minut så den fortfarande har tuggmotstånd. Skär avokadon i små bitar.
Dela körsbärstomaterna. Blanda grönsakerna med salladsbladen och toppa med tonfiskröran.
Strö över pumpakärnor och timjan och ringla över olivolja.

Thailändsk kyckling med grönsaker
1 kycklingfilé i strimlor
1 burk kokosmjölk
1 tsk koriander
1 tsk spiskummin
2 cm färsk riven ingefära
10 sockerärtor
5 minimajs, delade på mitten
1 liten zucchini, hackad i små bitar
4 smala salladslökar, dela upp i 3 cm långa stavar
1 röd paprika, delad i mindre bitar
2 msk färsk koriander
Färsk basilika

Fräs samtliga torra kryddor i olja. Tillsätt kycklingen och låt fräsa ett par minuter. Tillsätt alla grönsaker och låt fräsa ytterligare ett par minuter. Häll över kokosmjölken och låt koka i 5 minuter. Tillsätt färsk koriander och basilika.
Servera med grönsallad och färska groddar.

Annas dinkelbullar med blåbär
50 g jäst
2 1/2 dl gammaldags mjölk
100 g vaniljkesella
1/2 dl flytande honung
1 dl ljus sirap
7 dl siktat dinkelmjöl
1/2 dl linfrön
1 tsk kardemumma
1 tsk salt
1 tsk psylliumfrön
Fyllning
100 g vaniljkesella
1 dl blåbär (rör i kesellan)
Kanel
Vaniljsocker
1/2 dl hackad mandel
1 uppvispat ägg att pensla bullarna med

Börja med att sätta ugnen på 250 grader. Smula ner jästen i en bunke.
Värm upp mjölken i en kastrull på låg värme till ca 37 grader, fingervarmt.
Blanda sedan den ljumma mjölken med vaniljkesellan. Häll blandningen över jästen och rör tills den löst sig.
Rör i honung, sirap, kardemumma och salt. Häll i linfrön, psylliumfrön och mjölet lite i taget.
Arbeta degen tills den känns smidig och släpper kanterna.
Jäs degen under bakduk ca 30 minuter.
Tag upp degen och knåda den smidig innan du kavlar ut den på mjölat bakbord. Bred på vaniljkesellan blandad med blåbären och pudra över med kanel och vaniljsocker. Rulla ihop till en rulle och skiva med vass kniv rullen i ca 20 skivor, lagom bulltjocka. Lägg dem i bakformar och låt jäsa under bakduk ytterligare 30 minuter.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över hackad sötmandel.
Grädda i mitten av ugnen i ca 6 minuter.
Låt svalna på galler.

Frissornas hjälpmedel:

  • Skippers viktpaket
  • Kallpressad linfröolja, 2 tsk/dag
  • Mega Vital, 1 kapsyl i ett glas vatten varje dag
  • Algine Plus, 4 tabletter mosas i morgondrinken

Klicka här för att komma direkt till skippersmart.se
där du kan beställa deltagarnas preparat!

Tillbaka till toppen

Prog 12 - Vill du veta vad Ankie gör för att lyckas!?

Anna Skipper hjälper henne att hitta 80-tals formen!
Ankie Bagger som började som körsångerska åt Lili & Sussie. Hon slog igenom 1988 med singeln "People Say It's In The Air" och uppföljaren "Where Were You Last Night" från 1989 blev en jättehit. Efter sin artistkarriär har hon nu bildat familj och bor tillsammans med man och tre barn i en lägenhet i Stockholm. Idag jobbar hon som skribent på tidningen "Frotte" med Gert Fylking där hon intervjuar kändisar. Som många andra mammor tycker hon inte att hon haft tillräckligt med tid för sig själv och nu börjar hennes musikkarriär komma igång igen.

Anna Skipper och Ankie Bagger

Det nya livet

Kostexperten Anna Skipper lägger upp ett 80-tals program för Ankie där hon ska hitta tillbaka till sin gamla toppform med rätt näring och med mer motion. Det är dags att ta på sig 80-tals trikån igen, nu är det discojumpa som gäller!

Detta ska Ankie göra:

  • Börja morgonen med en renande drink på alger och grönt te
  • Promenera minst 45 min varje morgon i raskt tempo
  • Äta mycket färska frukter grönsaker varje dag
  • Utesluta snabba kolhydrater och rött kött

Nedan finner du några recept av Annas nyttiga 80 tals klassiker:


Renande drink:

2 dl färskpressad ananasjuice
6 droppar Grönt Te extrakt
6 tabletter Algine Plus

Mosa tabletterna i en mortel. Rör ner i ananasjuicen och droppa i extraktet. Rör om och drick!

Räkcoctail
100g skalade räkor
1 avokodo
1 tomat
Citronjuice

Hacka alla ingredienser grovt och servera i vackra glas.


Flygande Jacob
2 kycklingfiléer
1 äpple
1 gul lök
1 msk olivolja
2 msk curry
2 bananer, skivade
1 paket sojagrädde
Salt och peppar efter smak

Riv äpplet och hacka löken. Dela kycklingfiléerna i mindre bitar. Stek äpple och lök i oljan. Tillsätt kycklingen och stek tills den fått färg. Tillsätt curry och låt fräsa tills det börjar dofta. Häll på grädde och banan och låt puttra tills kycklingen är genomstekt, ca 10 min. Smaka av med salt och peppar. Servera med grönsallad!

Dinkelcrêpes med räkor och tomat
Bra och snabbt alternativ. Dolmio tomatsås är ett snabbt bra alternativ. Fungerar även som pastasås till dinkelpasta.
Pannkakorna kan ätas med färska bär istället för att göra crêpes.

Crêpes
2 ägg
4 dl sojamjölk/havremjölk/rismjölk
2 dl dinkelmjöl
1 nypa salt
½ tsk honung
Smör till stekning

Vispa samman ägg, mjölk och mjöl. Tillsätt honung och salt. Låt stå ca 15 minuter.
Stek pannkakorna i smör.

Fyllning
1 burk Dolmio tomatsås med vitlök (inga konserveringsämnen)
1 dl hackad persilja
2 dl skalade räkor
Riven parmesanost till garnering

Låt tomatsåsen småputtra med persiljan ca 10 minuter. Lägg ned räkorna och värm dem försiktigt. Koka ej - då blir räkorna sega.

Lägg på fyllningen på pannkakorna och rulla ihop. Lägg dem i en form sida vid sida. Slå över såsen och riv över lite parmesanost. Gratinera i 200°C i ca 20 minuter. Servera med grönsallad.


Gratinerad falukorv av kalkon
Falukorv från Ingelsta kalkon
2 tomater
Osötad senap
Sojaost

Sätt ugnen på 200°C . Skiva tomaterna. Skär korven i skivor och fyll med tomat, senap och ost. Gratinera i 15 min mitt i ugnen på 200°C.

Ankies hjälpmedel:

  • Alger, 6-8 stycken i ett glas vatten eller osötad juice som morgondrink
  • Grönt te extrakt, 6 droppar i morgondrinken
  • Mega Vital multivitamin, 1 kork i morgondrinken

Samtliga preparat kan du hitta på skippersmart.se eller i din hälsokostbutik.

Tillbaka till toppen