Du är vad du äter
Säsong 8
Här kan du läsa mer om de personer som deltar i den åttonde säsongen av Du är vad du äter.Programmen
1 med Sanna Bråding
2 med Pernilla Karlsson
3 med Alexander Konstantoulas
4 med Fredrik Birging
5 med Evelina Aho
6 med Jenny Malm
7 med Budbildfirman
8 med Jan Bylund
9 med Malin och Madde
10 med Cribba Gradin
Vill du veta vad Sanna Bråding gör för att lyckas?
Sanna Brådings karriär kraschade totalt! Från att vara en framgångsrik programledare och skådespelerska - till att åka fast för narkotikainnehav och dessutom vara misstänkt för att sälja kokain.
Sannas kosthållning var inte den bästa och typisk för en beroendetyp som henne. Mycket alkohol och en massa skräpmat.. Genom att slarva med maten försämrade hon sin situation yterligare vilket hon kompenserade med ännu mer alkohol, droger och skräpmat. Sanna slarvade med mathållningen och kunde hälla i sig mängder med vin. Att åka fast blev ett uppvaknande. Med en vilja att förändra sina vanor och komma ifrån beroendet kallade Sanna på Anna Skipper för att ge henne det stöd och den hjälp hon behövde.
Det nya livet
Har man en gång varit fast i ett sorts beroende är det lätt att fastna i ett annat. Sanna har alltid gjort allt med ett visst övermått. I Sannas nya kostprogram tas allt bort som kan orsaka sockerberoende. Anna berättar för Sanna vad hon ska äta för att få bukt med sitt beroende. Anna ordinerar B-vitamin rik kost som hjälper till mot alkoholavvänjning. Med ny kost, terapi och träning ska Sanna få tillbaka kontrollen över sitt liv och bli en frisk och stark kvinna.
Detta ska Sanna göra:
- Äta mycket nyttiga fetter: kallpressade oljor, ekologiskt smör
- Äta B-vitamin rik kost: tonfisk, nötter, ägg, solroskärnor
- Ta bort sockerarter ur kosten, ex. vitt mjöl, bröd, torkad frukt mm
- Träna varje dag då svettning hjälper till att avgifta kroppen
Här är några av recepten som används i programmet:
Proteindrink:
5 msk proteinpulver
1 tsk glutamin
2 tsk linfröolja
6 tabletter Algine Plus som krossas
Mixa alla ingredienser. Drick drinken innan morgonpromenaden direkt på morgonen.
Lugnande kvällsdrink
Ljummen rismjölk
1 tsk honung
1 tsk kardemumma eller kanel
1 tsk ghee (klarnat smör)
Värm mjölken i en kastrull och rör sedan i övriga ingredienser.
Sojabiffar med bönor
1 burk sojabönor
1 burk blandade bönor
1 bit röd chili
2 msk solroskärnor
1 msk soja
1 knippe spenat
Salt
Peppar
Sojamjöl för rätt konsistents
Olivolja till stekning
Grönsallad
Mixa alla ingredienser och forma till biffar. Stek i olivolja och servera med grönsallad.
Grillad tonfiskfilé med quinoasallad
Tonfiskkotletter
Salt
Peppar
Halstra hastigt i en panna med grillränder, ca 30 sekunder. Den ska inte bli genomstekt.
Quionoasallad
Quinoa
Lättkokt broccoli
Soltorkade tomater
Olivolja
Salt och peppar
Solroskärnor
Koka quinoa och vänd om med broccoli, soltorkade tomater, olivolja i en skål. Smaka av med salt och peppar. Toppa med solroskärnor.
Sannas hjälpmedel:
Skippers viktpaketet (klicka här för att beställa)
Algine Plus (klicka här för att beställa)
Mega B stress och Hepatoplex
Kom ihåg att alltid kontakta professionell hjälp vid beroendeproblem.
Sanna har fått ett helt nytt liv och även om resan fortsätter så har hon nu fått nya redskap för att hitta en sund och balanserad livsstil
Vill du veta vad Pernilla Karlsson gör för att lyckas?!
Pernilla är ambulanssjukvårdare och hjälper alla utom sig själv. Hon "reserväter" konstant och springer in i kioskförrådet på jobbet flera gånger om dagen.
När hon börjat äta slutar hon inte förrän maten slut men ändå känner hon en konstant hunger. Pernilla lagar aldrig mat utan sätter bara i sig färdigmat och sötsaker. Hennes extremt dåliga vanor har gjort att hon snart passerar 100 kg sträcket om inget görs snart. Det blir ambulansutryckning med Anna för att ta tag i hennes gamla ovanor.
Det nya livet
Anna Skipper kallas in för att rädda Pernilla från sitt matmissbruk. Nu ska Pernilla lära sig att laga mat från grunden med riktiga råvaror, hon får en låda från Mossagården varje vecka med ekologiska grönsaker och recept. Sedan är det brandmansträning som gäller! Hon spelar innebandy och kör i gymmet, dessutom fixar Anna en personlig tränare som ger henne ett program med klassiska övningar på ett nytt sätt. Om 8 veckor ska Pernilla vara i toppform och då gäller det att ligga i...
Detta ska Pernilla göra
- Börja morgonen med en frukostdrink
- Ta med sin första hjälpen låda med mat till jobbet
- Sluta med treo
- Börja träna hårt med olika typer av träning
- Lära sig laga mat från grunden
Här är några av recepten som används i programmet:
Kalkonsmörgås
Grovt osötat rågbröd med solroskärnor
5 g ekologiskt smör
2 skivor kokt kalkon
Gurka
Paprika
Medelhavsgryta med torsk
1 msk olivolja
400 g torskfilé
2 tomater
1 röd paprika
1 rödlök
1 vitlök
1 knippe persilja
Chili
1 dl sojagrädde
Vatten
Skär tomater och paprika i grova bitar. Strimla rödlöken och finhacka vitlök samt chili. Häll olivoljan i en gryta och fräs lök, paprika, tomat och persilja någon minut. Skär torskfiléerna i bitar och lägg i grytan tillsammans med sojagrädde och vatten. Låt puttra någon minut. Servera grytan med kokt råris och grönsallad.
Gul drink
2 apelsiner
1 banan
½ mango
2 dl papaya
Pressa apelsinerna och mixa sedan tillsammans med banan, mango och papaya i blender eller med mixerstav.
Röd drink
1 granatäpple
2 dl jordgubbar
1 msk limejuice
1 dl färskpressad äpplejuice
Pressa ut juicen i granatäpplet och mixa sedan tillsammans med övriga ingredienser med mixerstav till en slät smoothie.
Pernillas hjälpmedel:
- Första hjälpen låda som innehöll bl.a. nötter, färsk och torkad frukt
- Skippers viktpaket (klicka här för att beställa)
- Algine Plus (klicka här för att beställa)
- Tjej Vital - komplett vitamin och mineraltillskott
Vill du veta vad idol-Alexander gör för att lyckas?!
Alexander fick smeknamnet idol-kocken efter att för andra gången i rad snubblat på mållinjen under idols slutaudition. Alexander ansågs vara för tjock för idol. Som 14-åring började han arbeta på familjens grekiska restaurang och sedan dess har det blivit alldeles för mycket mat. Alexander provsmakar allt han lagar och framför allt har det blivit mycket feta såser och stora portioner mat. Idag har det resulterat i alldeles för många extra kilon att bära runt på och nu när han nu släpper sin debutskiva gäller det att komma i form.
Det nya livet
Livet som artist är krävande och då gäller det att vara i form. Anna tar Alexander tillbaka till sina rötter där han får äta grekisk mat. Han får nya träningsutmaningar och hjälp med att skapa rutiner. Alexander får hjälp med att välja mat från hotellrestaurangen, bra exempel på mat att ta med och nya mellanmål.
Detta ska Alexander göra:
- Göra en utrensning med detox
- Dricka nyttiga drinkar som mellanmål
- Börja promenera med stavar och träna mer
- Planera sina måltider
Här är några av recepten som används i programmet:
Morgondrink i juicecentrifugen
6 morötter
1 näve spenat
Skala morötterna och pressa i juicecentrifugen tillsammans med spenat.
Grekisk sallad
Äkta fetaost på fårmjölk
Tomat
Gurka
Rödlök
Svarta oliver
Böngryta
Haricotvert
Tomater
Vitlök
Gul lök
Olivolja
Salt
Peppar
Blanda alla ingredienser i en kastrull och låt puttra 15-20 min.
Tzatziki
Grekisk yoghurt, 10% fetthalt
Pressad vitlök
Gurka
Salt
Riv gurkan grovt och salta för att dra ut vätskan ur gurkan. Pressa vitlöksklyftorna och blanda alla ingredienser i en skål.
Moussaka
1 aubergine, skivad
2 tsk salt
1 msk olivolja
2 st gula lökar
400g lammfärs
400g konserverade tomater, hela
Ekologisk buljong
2 vitlöksklyftor
1 tsk timjan
1 tsk rosmarin
Nymalen svartpeppar
2 dl smulad fetaost
2 dl sojagrädde
Sätt ugnen på 200°. Varva aubergineskivorna med saltet. Lägg över i en skål och placera en assiett och en tyngd över. Det gör man för att få ur vattnet. Låt stå ca 1 timme.
Lammfärssåsen: Hacka och fräs löken i smör. Smula ner lammfärsen och låt den bryna med. Späd med tomat och tillsätt buljongtärning, vitlök och kryddor. Låt såsen småkoka under lock, 30 min. Smaka av med salt.
Blanda fetaost, sojagrädde, salt och peppar.
Häll auberginerna i ett durkslag och låt rinna av. Torka av skivorna med hushållspapper. Bryn i olja på båda sidor. Låt rinna av på hushållspapper.
Varva aubergine, lammfärssås och ostsås i en smord form. Avsluta med aubergine och ostsås. Gratinera i ugnen 40-45 min, tills moussakan fått fin, gyllenbrun färg. Servera med en sallad.
Alexanders hjälpmedel:
- Stavar och stegräknare
- Detox Plus paketet
- Skippers viktpaket - Klicka här för att beställa
- AllZym Max - Klicka här för att beställa
- MinPlex B
Vill du veta vad Fredrik Birging gör för att lyckas?!
Anna Skipper ska nu ta sig an Du är vad du äters egen röst.
Fredrik Birging har en dröm om att gå ner i spagat men det sätter det lite för stora midjemåttet stopp på. Fredriks jobb som nyhetschef på RIX fm kräver tidiga morgnar och för att sedan orka hålla energin uppe så blir det massvis med småätande resten av dagen. Ostmackor, kaffe, fika, smågodis är några av de laster Fredrik dras med och han blir bara tyngre och tyngre.
Det nya livet
Nu blir det hårda tag för att få Fredrik i form. Han får spela handboll med ingen mindre än Staffan Olsson, han får köra yogapass och dessutom ska Fredrik börja laga riktig svensk mat. Inga fler stopp på gatuköket utan istället blir det en ordentlig lammstek, morotssoppa och nyttigt bröd på valnötter och fikon.
Detta ska Fredrik göra:
- Börja morgonen med en proteindrink
- Ta med sig nyttiga mackor som mellanmål
- Laga riktig mat med bra råvaror
- Träna kondition, styrka och smidighet
Här är några av recepten som används i programmet:
Smoothie
2 dl Sojayoghurt
1 Granatäpple
1 Apelsin
Skala och dela granatäpple och apelsiner och kör i juicepressen. Mixa med sojayoghurt.
Aprikos och nötbullar ca 25 bullar tid: 75 min
20 torkade aprikoser
1 dl cashewnötter
50g jäst
½ dl havregryn
1+5dl vatten
2 tsk salt
1 dl kesella 10%
1 dl krossad råg
1 dl krossat vete
2 dl grovt rågmjöl
7-10 dl dinkelmjöl
Hacka aprikoser och nötterna grovt. Smula jästen i en skål. Koka havregrynen med 1 dl vatten till en gröt. Tillsätt 5dl vatten och rör om. Häll det över jästen och rör tills den löser sig. Häll i övriga ingredienser och arbeta till en lös och smidig deg. Täck över och låt jäsa i 1 timme.
Sätt ugnen på 250°. Lägg degen på ett mjölat bakbord. Rulla ut och dela den i 25 delar. Gör dom som sneda rektanglar. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen 10-12 min. Låt svalna på galler.
Valnöts och fikonbröd
1 stor brödfläta, 1-2 dagar surdeg, 35 min baktid
Ett supergott bröd med god hållbarhet som passar utmärkt till goda ostar, t.ex. chèvre.
Surdeg:
1 dl krossat vete
2 dl grovt rågmjöl
5 dl vatten
½ paket jäst (25g)
Efter 1 dag:
3 dl vatten
2 msk kallpressad rapsolja
2 tsk salt
8-10 dl dinkelmjöl
2 dl valnötter, grovt hackade
2 dl torkade fikon, grovt hackade
Surdeg: Lägg krossat vete och rågmjöl i en bunke. Koka upp vattnet och häll det över mjölet. Låt det svalna till det blir ljummet, 37°. Smula ner jästen i bunken och rör tills den löst sig. Täck över och låt den stå ett dygn i rumstemperatur.
Rör ihop ljummet vatten, olja, salt, fikon och mjöl som du blandat med nötterna i surdegen. Arbeta degen smidig och låt sedan jäsa 1 timme övertäckt.
Dela degen i två delar och rulla ut dem. Fläta samman längderna till en längd och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ytterligare 30 min.
Sätt ugnen på 250°. Sätt plåten mitt i ugnen och sänk värmen till 200°. Grädda 35-40 min och låt sedan svalna på galler.
Morotssoppa med grillad paprika
1 kg morötter, skala och skiva
1 gul lök, skivad
2 msk olivolja
1 msk ekologiskt smör
3 msk grillad paprika på glasburk, strimlade
3 tärningar kycklingbuljong
1 l vatten
2 tsk salt
Nymalen svartpeppar
½ dl finhackad basilika eller persilja
Garnera med grillad paprika, 1 msk av oljan från paprikan, och persilja
Värm upp olivolja och smör i en tryckkokare. Fräs lök och morötter någon minut och häll sedan i övriga ingredienser. Tryckkoka i 8 min på högt tryck. Stavmixa innehållet till önskad konsistens. Häll upp i soppskålar och garnera med några strimlor grillad paprika, några droppar olja och en knippe persilja.
Fisk med mandelspån
4 fiskfiléer av vit fisk
½ purjolök
8 körsbärstomater, dela
1 msk juice av citron
½ tsk salt
½ tsk nymalen svartpeppar
50g ekologiskt smör
50g mandelspån
Lägg varje fisk på en ruta smord aluminiumfolie (tillräckligt stor bit för att kunna omsluta fisken ordentligt). Lägg på purjolök och körsbärstomater. Häll på citronjuice och krydda fisken med salt och peppar. Låt den stå och dra sig någon minut. Sätt ugnen på 175°.
Under tiden smälter du 20g smör i en stekpanna och stek mandelspån tills de fått en lätt brun färg. Lägg mandelspån över fisken och vik ihop foliet till små paket. Stek 15 min mitt i ugnen.
Använd en tång och lägg upp paketen på tallrikar.
Lägg upp fisken i foliet på tallrikar så att den underbara aromen släpps först när det är dags för servering.
Lammstek på en bädd av rostade rotfrukter
1-2 kg Lammstek - stor hel
6-8 vitlöksklyftor, skär på längden
2 kvistar rosmarin
Tunna strimlor citronskal
Olivolja
Grovt salt
Svartpeppar
Sätt ugnen på 175°C. Skär en skåra i steken och fyll med vitlök och rosmarin. Gnid in köttet med olivolja och citronskal, salt och peppar. Stick in en stektermometer och lägg steken på ett galler. Ställ i mitten av ugnen med en plåt under. Ta ut steken vid 55°C för rosa kött eller 65-70°C för genomstekt.
Rostade rotfruker
2 sötpotatisar (lägg lite tid på att skära potatisen i jämna fina klyftor)
1 palsternacka
1 persiljerot
3 morötter
1 msk torkad timjan
olivolja
havssalt
peppar från kvarn
Sätt ugnen på 175 grader. Skala och klyfta potatisen och lägg i en ugnsform.
Salta, peppra och ringla över olivolja. Strö över timjan. Rosta i ugnen tills potatisen är mjuk.
Fredriks hjälpmedel:
- Detox Plus paketet (för att få mer info KLICKA HÄR)
- Viktpaketet (klicka här för att köpa)
- Adrekomp
- MinPlex B
Vill du veta vad Evelina Aho gör för att lyckas?!
Evelina är en pratglad 18-årig tjej som pluggar på gymnasiet. Hon bor i en etta och när hon inte är i skolan pluggar hon, träffar hon kompisar och jobbar extra på McDonalds. Ett gymkort äger hon men det har än så länge använts sparsamt. Evelina tycker om att laga mat, men har nu under gymnasiets sista år börjat tappa motivationen att stå i köket. Det blir sällan frukost för att sedan fortsätta dagen med halvfabrikat och ätandes ute. Maten ger ingen som helst energi för en ung tjej som ska orka koncentrera sig i skolan så för att orka hålla nivån uppe dricker Evelina mängder med Red Bull.
Det nya livet
Anna ger förslag på nyttig studentmat som går snabbt och enkelt att laga. Dessutom är det dags att ta tag i hennes Red Bull beroende som är hälsofarligt. Med träning och rätt kost tränar Evelina upp kroppen och även insulinkänsligheten. Med flera små medel hjälper Anna henne att hitta en bra balans och på så sätt gå ner de extra kilon som satt sig.
Detta ska Evelina göra:
- Sluta dricka Red Bull
- Äta och laga mat som ger henne jämnare blodsockerkurvor
- Använda gymkortet oftare
- Sluta äta halvfabrikat och färdiglagat
Här är några av recepten som används i programmet:
Energirik smoothie
1 apelsin
2 clementiner
2 morötter
Använd en juicecentrifug eller blender och mixa ingredienserna till en smoothie.
Linssoppa - närande, mättande och billig studentmat
1 dl linser
1 burk krossade tomater
1 cm riven ingefära
1 riven morot
1 tärning ekologisk grönsaksbuljong
1-2 dl vatten
Salt och peppar
Koka samtliga ingredienser i en kastrull tills linserna är genomkokta, ca 20 min. Smaka av med salt och peppar och servera!
Kycklinggryta med råris
1 liten gul lök
300g Kyckling bröst- eller lårfile
1 dl Sojagrädde
Chilipulver
Salt och peppar
Kycklingfond eller ½ kycklingbuljongtärning
1 dl vatten
Strimla kycklingen och fräs med lök och chili tills de fått lite färg. Häll i grädde och buljong och låt koka 5 minuter. Smaka av med salt och peppar och tillsätt eventuellt lite vatten för att få önskad konsistens på såsen. Servera med sallad
Fullkornspasta med laxsås
200g fullkornspasta
10 cm purjolök
300g lax
1 dl sojagrädde
Salt och peppar
grönsaksbuljong
1 dl vatten
Skär laxen i kuber och fräs med purjolöken någon minut. Tillsätt grädde, buljong, salt och peppar. Låt koka 3-4 minuter tills laxen är precis genomkokt. Servera med kokt fullkornspasta och grönsallad.
Evelinas hjälpmedel:
- Skippers Viktpaket
- Algine Plus
- Rosenrot
- GT Formula
- Mega Vital
Samtliga produkter hittar på Skippersmart.se (KLICKA HÄR)
Tillbaka till toppenVill du veta vad Jenny Malm gör för att lyckas?!
Det har blivit dags för Anna att ta sig an den tyngsta deltagaren någonsin! Jenny bär på drygt 140 kg och har ett midjemått över 150 cm! Med andra ord blir det något för Anna att bita i. Jenny arbetar på ett dagis samt extra på en matbutik. Hon tycker om att äta och laga mat och portionerna blir STORA. När hon ska berätta vilka godissorter som är favoriten kan listan göras lång. Under en helg kan Jenny trycka i sig flera påsar chips, ett helt paket med delicatobollar, smågodis och läsk. Jennys största problem är att hon ständigt förnekar hur mycket hon äter. Endast 21 år gammal riskerar hon sitt liv om hon fortsätter på samma väg.
Det nya livet
Ett första steg i rätt riktning är att få Jenny medveten om vad och i vilka mängder hon äter. Jenny får åka ner till Turkiet och flytta in i Annas hus. Där är det nyttig mat, motion och tidigt i säng som gäller för att få Jenny i form. Efter en vecka Skipper Weight and Wellness Academy är hon redo att fortsätta sitt nya nyttiga liv utan sötsaker och andra onyttigheter.
Detta ska Jenny göra:
- Få bort sitt sockerberoende med hjälp av 3-stegs raketen
- Börja motionera och träna
- Lära sig laga nyttig mat och äta lagom stora portioner
- Skapa rutiner som gör det lättare att lyckas med viktnedgång
3 stegs raketen - så här gör du!
Vecka 1-2 Inga stärkelser! Magert protein, "vattniga" grönsaker, inga grönsaker som växer under jorden, bra fetter
Vecka 3-5 Lägg till bönor och linser i kosten
Vecka 7-8 Lägg till rotfrukter och långsamma kolhydrater
Det här kan du äta alla veckor:
*Oliver
*Naturella nötter (sparsamt)
*Feta ost gjord på getmjölk
*Sojayoghurt
*Sallad
*Tomat
*Gurka
Vecka 1-2:
Turkisk sallad
Gurka
Tomat
Persilja
Grön chili
Gul lök
Hacka samtliga ingredienser och servera som förrätt, till sallad elller till grillat.
Kycklinggryta med citron och oliver
1/2 tsk kummin
1/2 tsk ingefära
1/2 tsk koriander
1/2 tsk salt
1/4 tsk krossad stark röd chilipeppar
1 hel kyckling, ca 1,5 kg, dela i 4 delar och ta bort skinnet.
1 msk olivolja
1 lök, finhackad
3 vitlöksklyftor, finhackade
2,5 dl hemlagad kycklingbuljong eller lättsaltad fond + vatten
0,5 dl juice av citron
150 g gröna oliver, urkärnade och grovt hackade
2 msk färsk koriander, hackad
Blanda kummin, ingefära, koriander, salt och chilipeppar i en liten skål. Gnid in blandningen
över hela kycklingen och låt stå i 10 min.
Värm upp oljan i en tryckkokare och stek kycklingen tills den fått en lätt brun färg på alla
sidor, ca 3 min. Lägg kycklingen åt sidan på ett fat.
Lägg lök och vitlök i tryckkokaren och stek tills de mjuknar, ca 2 min. Rör i buljong och lägg
tillbaka kycklingen i grytan, först klubborna, sedan brösten med den köttiga sidan uppåt. Sätt
på locket och låt grytan koka upp. Koka på högt tryck i 10 min.
Ta bort tryckkokaren från plattan och ta av locket. Lägg kycklingen på ett serveringsfat och
täck över med folie för att behålla värmen.
Skrapa bort eventuellt fett på buljongen. Rör i citronjuice och oliver i grytan och låt koka
utan lock tills den tjocknat lite, ca 5 min. Häll såsen över kycklingen och garnera med färsk
koriander.
Vecka 3-5:
*Linser och bönor
*Yoghurt röra med mynta
*Grillad fiskfilé med tomat och citron
*Kalkonkorv från Ingelsta Kalkon
Curry gryta med linser och spenat
2 msk olivolja
2 torkade chilifrukter
1/2 tsk spiskummin
1/2 tsk koriander
1/2 tsk senapsfrön
1 gul lök, finhackade
2 vitlöksklyftor, pressade
1 stor tomat eller två små, kärna ur och hacka
1 msk riven ingefära
2,5 dl gröna eller bruna linser
1/2 tsk salt
2 msk juice av citron
7 dl vatten
5 dl färsk spenat, skölj noggrant och grovhacka
Värm upp oljan i en tryckkokare och fräs chili, spiskummin, koriander och senapsfrön på
medelvärme tills de börjar dofta, ca 30 sekunder. Lägg i lök, vitlök, tomat och ingefära.
Stek tills tomaterna börjar gå sönder, ca 3 min. Rör i linser, salt, citronjuice och vatten.
Sätt på locket och koka upp till högt tryck. Låt koka i 12 min.
Ta av tryckkokaren från plattan och låt ångan sjunka naturligt. Tillsätt spenat. Vill du minska
mängden vätska låter du grytan puttra utan lock i någon minut.
Vecka 6-8
Blomkål och morotscurry
1 msk olivolja
2 morötter, skär i 1 cm tärningar
1 gul lök, hackad
1 vitlöksklyfta, fi nhackad
2 tsk madrascurry
1/2 tsk malen kummin
1/2 tsk salt
1 blomkålshuvud (800g) bryt den i 5 cm stora bitar
2,5 dl hemlagad grönsaksbuljong eller lättsaltad fond + vatten
1 dl kokosmjölk
1 tsk maizena
2 msk vatten
2,5 dl frysta ärtor, tina under rinnande vatten
12 dl kokt råris (4 dl okokt)
Färsk hackad koriander till garnering (valfritt)
Värm upp oljan i en tryckkokare och stek lök, vitlök och morot under omrörning tills de
mjuknar, ca 2 min. Rör i curry, kummin och salt och fräs tills det börjar dofta, ca 30 sekunder.
Tillsätt blomkål, buljong och kokosmjölk.
Sätt på locket på tryckkokaren och låt koka i 3 min på högt tryck. Ta av tryckkokaren från
plattan och släpp ut ångan.
Använd en liten skål och blanda maizena och vatten till en redning. Rör sedan i den och
ärtorna i grytan. Koka upp under omrörning tills såsen tjocknat.
Toppa grytan med koriander om du önskar och server genast till riset.
Jennys hjälpmedel:
- Tryckkokare (klicka här för att beställa)
- Ultra Meal 360
- FitMeal
- Lipolar Balans
- Hepato Plex
- MinPlex B
Fler recept till tryckkokaren hittar du i Annas kokbok:
"Skippers Mat Med Tryck"
Vill du göra som Jenny och få hjälp av Anna? Följ med till Turkiet!
Tillbaka till toppenVill du veta vad Budbilsfirman gör för att lyckas?!
Rolf är gastro bypass opererad. När man genomgått en sådan omfattande operation är det extra viktigt att tänka på vad och hur man äter.
Gastro Bypass rekomendationer
• Ät bara små mängder - magsäcksfickan rymmer bara en liten mängd mat
• Tugga ordentligt och ät långsamt - låt måltiderna ta tid, gärna 20-30 min
• Ät och drick aldrig samtidigt – det ryms inte både mat och dryck, drick mellan målen istället så magsäcken inte överfylls
• Ät 4 till 6 små måltider per dag – äter du 2-3 ggr per dag är risken stor att du inte får i dig tillräckligt med energi och näring. Då kan du bli väldigt hungring och glömma de nya vanorna.
• Det är mycket viktigt att du slutar äta direkt när du känner att du är mätt, för att undvika den obehagskänsla som inträffar när du äter för mycket.
En dags mat för Rolf:
Frukost: Ultra InflamX
Mellanmål: 1 mosad banan
Lunch: Järnsoppa
Mellanmål: Syrade grönsaker
Middag: Morotssoppa med avokado
Kvällsmål:Te och knäckebröd med sojao
Nedan följer ett antal recept ur programmet:
Järnrik soppa
2 dl kokt hirs
1 liter grovt hackad bladspenat
1 liter grönsaksbuljong
2 morötter, slanta
10 cm purjolök, skär i tunna skivor
2 potatisar, skär i små bitar
salt och peppar
Koka grönsakerna i buljongen ca 20 minuter. Blanda ned hirs. Mixa till slät konsistens.
Morotssoppa med avokado och tofu
Morots juice
avokado
tofu, naturell
ingefära
Cayenne peppar
1 vitlöksklyfta
1 liten lök, skalad
Kör alla ingredienser i en mixer. Värm soppan.
Egen surkål:
1 kg vitkål
1-2 äpplen
1-2 gula lökar
0,75 msk salt
1 msk kummin
Filmjölk till 1,5-2 dl vassla
Gör först vassla. Häll rumsvarm fil i en tygklädd sil eller en kaffebryggtratt med filter. Låt stå 3-4 timmar eller över natten.
Finfördela grönsakerna tag bort ev fula ytterblad på kålen. Skär ut stocken och riv den fint. Skär kålen i klyftor. Riv den grovt eller strimla den fint. Det kan göras i matberedare, råkostkvarn eller på rivjärn.
Äpplena kan rivas eller strimlas tillsammans med kålen eller skäras i kärnfria klyftor och tunna skivor.
Skala och skär löken i tunna skivor eller hacka den grovt.
Varva sedan kålen med lök, äpple, salt och kummin i en bunke av plast eller porslin. Packa den tätt med t ex en potatisstöt eller med knytnäven. Kålen behöver inte stampas eftersom saltet drar ut vätskan i den finfördelade grönsaksmassan.
Häll på vassla. Lägg på en tallrik, lagom stor att lägga direkt på kålen som ett tätt lock. Sätt på en tyngd så att grönsakerna ligger i lätt press.
Kontrollera efter någon timme att kålen saftat sig så att lagen står över tallriken. Fyll annars på med svag saltlag, 1 krm salt till 1 dl vatten.
Låt bunken stå rumsvarmt, cirka 20 grader, i 5-7 dygn. Därefter gärna något svalare, 16-18 grader, i 1-2 veckor. Ös sedan över kål och lag i rena glasburkar och sätt på lock. Förvaras i kylskåp eller sval källare, +4 till +8 grader. Efter cirka 4 veckors mognadstid har kålen full arom. Håller sig sedan i 4-6 månader om den förvaras svalt.
Markus
Vegetarisk fullkornslasagne
Fullkornsbandspagetti kokas enligt anvisningarna på paketet.
Färsk spenat, skölj och hacka fint.
Tomatsås med riven zucchini och riven morot, basilka och vitlök. Fräs grönsakerna, slå på tomatsåsen och låt koka ihop 15 minuter.
Sojagrädde 1 pkt
Varva ingredienserna i en gratängform. Toppa med riven parmesanost. Gratinera i ugn 40 minuter, 200 g. Servera med en riklig grönsallad.
Stephanie
Sallad med jätteräkor – avokado mättar och räkor är en bra proteinkälla
½ röd chilifrukt
2 st lime
2 st avokado
4 msk olivolja
salt
svartpeppar
1 mango
½ huvud romansallad
gurka i tärningar
1 burk stora vita bönor
250 g jätteräkor eller scampi, grillade
Dela chilin på längden och skrapa ur kärnor och hinnor. Finhacka och lägg i en skål. Pressa lime över. Tillsätt olivolja och salta och peppra.
Skala avocadon och avlägsna kärnan. Skär i matiga bitar och lägg i skålen. Gör samma sak med mangon. Skölj och skär salladen och vänd ner. Vänd ned vita bönorna. Tillsätt gurka och jätteräkor. Servera!
Vill du veta vad Jan Bylund gör för att lyckas?!
Komikern och tvåbarnspappan Jan Bylund har många järn i elden. Han har ett späckat schema med uppträdanden och när han är hemma prioriteras familjen. Jan själv däremot har inte lagt mycket tid på sitt eget välbefinnande. Han tycker att mat är något som tar onödigt mycket tid och han kan fylla magen med vad som helst, bara det är snabbt och enkelt. Inga som helst regelbundna tider, en eller två hamburgare om dagen i bilen och kex (något som Jan tycker att han blir glad utav) är figuren inte längre densamma.
Det nya livet
Det har blivit dags för Anna Skipper att komma in i Jan Bylunds liv. Nu är det skärpning och bort med skräpmaten! Jan får testa Annas nya nyttiga snabbmat och dessutom ska han till badhuset och träna. Problemet är att Jan är lite rädd för vatten och hellre ligger i bubbelpoolen än crawlar i bassängen. Anna som alltid har spioner ute får reda på detta och Jan får minsann ingen snygg figur av att ligga och lata sig i en pool. Hon fixar snabbt nya utmaningar och Jan får experthjälp av ingen mindre än simhopperskan Anna Lindberg. Efter 8 veckor är det dags för Jan att visa sin nya, vältrimmade kropp och dessutom göra en snygg bakåtvolt.
Detta ska Jan göra:
- Komma igång med träningen
- Ta sig tid till att äta i lugn och ro
- Ta med sig nyttig mat som han byter ut mot skräpmaten
- Börja dagen med en protienshake
- Bli kvitt sötsuget med mat som håller ett jämnt blodsocker
- Ta en Actimel shot varje morgon för bra tarmflor
Mera forskning om de nyttiga tarmbakteriernas goda verkan hittar du här
Här är några av recepten som används i programmet:
Energidrink
2 dl färskpressad äpplejuice
1 dl färska blåbär
1 tablett rosenrot
Krossa rosenroten i en mortel och mixa sedan med blåbär och juice till en energigivande drink.
Blodsockerburgare
4,5 dl kokta kidneybönor
2,5 ångad squash
1 riven morot
1 hackad schalottenlök
1-1,5 dl misobuljong
2 msk färska örtkryddor
1 vitlöksklyfta
Grovt hamburgerbröd
Kör alla ingredienser i en mixer eller mixa med en mixerstav till en grov smet. Forma biffarna och stek på svag värme i olivolja. Lägg biffarna i hamburgerbröd och lägg på salladsblad, gul lök, osötad ketchup, tomat, mjölksyrad gurka och senap.
Annas Dinkelpitabröd, ca15 st
50g jäst
5 dl vatten
½ tsk salt
½ msk sirap
2 msk olja
ca 9 dl sikt och 2 dl fullkorn Labans Dinkelmjöl
Smula ner jästen i en bunke. Rör ut den med fingervarmt vatten (37°) och blanda i salt, socker, olja och nästan allt mjöl (var försiktig med mjölet, jag tycker att det blir bäst när degen är lite kladdig innan jäsningen). Låt degen jäsa övertäckt ca 1 timme. Ta upp den på mjölat bord, dela den i 20 delar och kavla ut till ca 1/2 cm tjocka kakor. Lägg dem på smord plåt och grädda i 275° mitt i ugnen ca 8 minuter. Låt kallna under bakduk. Skär en skåra i bröden så de kan fyllas.
Fyll med Annas tomatsås, sojayoghurt, sallad, stekt skivad kycklingfilé och Toskansk bönröra.
Laxburgare i wrap
Wrapbröd av fullkorn
150g lax
1 ägg
3 cm purjolök
1 stort salladsblad
½ tomat
olivolja
salt
peppar
Dela fisken i bitar och mixa med ägg salt och peppar till en färs. Forma till en stor eller två små burgare. Stek försiktigt i olivolja några minuter tills den är genomstekt. Lägg salladsblad, skivad tomat och purjolök på brödet och sedan laxburgaren. Ringla eventuellt lite olivolja över. Vik ihop och njut!
Fikonbollar
200 g torkade fikon
200 g torkade dadlar
200 g valnötter
100 g russin
1 cm färsk ingefära
1 msk kanel
1 pressad limefrukt
Mixa ihop till en smet. Forma till små bollar och rulla i kokos! Njut!
Jans hjälpmedel:
- Viktpaketet (klicka här för att beställa)
- Algine Plus (klicka här för att beställa)
- Probion Active (klicka här för att beställa)
- Man Vital
- Immuplex
Vill du veta vad Malin och Madde gör för att lyckas?!
De två ensamstående väninnorna Malin och Madde behöver hjälp!
Malin försöker äta nyttigt i perioder men det resulterar oftast i att hon får i sig för lite näring och hetsäter då istället på kvällarna. Madde har inga rutiner utan äter när hon känner för det. Ett mål som hon däremot sällan missar är lunchen och då är favoriten buffébord där hon kan plocka precis hur mycket mat hon vill. Malins dröm är att leva i harmoni - äta nyttigt, meditera och må bra. Madde känner sig ständigt trött och vill få mer energi. De vill båda hitta den stora kärleken men vågar inte träffa någon som de nu ser ut. Det har verkligen blivit dags för de två väninnorna att ta in Anna Skipper i sina liv!
Det nya livet
Tjejernas första uppgift är att sockersanera kosten kasta ut all skräpmat, godis, glass, smågodis, choklad mm. De får sedan köra stenhård booty-träning. Nu ska Malin och Madde bryta upp med sin kärlek till mat, godis och cigg för att efter 8 veckor ge sig ut på dejt för att hitta den riktiga kärleken.
- Detta ska Malin och Madde göra:
- Börja morgonen med en morgondrink
- Ta en powerwalk varje morgon
- Dricka rikligt med vatten för att rensa ut gifter och slaggprodukter
- Komma igång med träning
- Äta på bra tider och utesluta all skräpmat
- Lyssa på Din viktcoach för att få motivation
Här är några av recepten som används i programmet:
Kall detoxsoppa
5 tomater
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 gurka
1 citron, saften av
1 röd paprika
2 cm färsk ingefära
Skala och dela alla ingredienser i mindre bitar. Lägg i en food processor och mixa till en slät soppa. Tillsätt 1 msk olivolja och sedan vatten till önskad konsistens.
Nyttig glass med Actimel
2 bananer
100g blåbär
1 Actimel
4 dl naturell yoghurt
1 knivsudd frön från vaniljstång
Mixa alla ingredienser till en slät kräm och frys in eller kör i en glassmaskin.
Malins citronshot
2 citroner, skalade
3 cm ingefära skalad, hacka i små bitar
2 tsk ghee
2 dl vatten, kokt avsvalnat
Skala och dela alla ingredienser i mindre bitar. Lägg i en food processor och mixa till en slät drink.Spara i kylskåpet. Drick en shot 3 ggr/dag
Ghee
Ett klarnat smör där vattnet kokats bort och som befriats från bottensats o skum, har lång hållbarhet och tål hög stektemperatur. Kan förvaras i både kyl och rumstemperatur men förslagsvis i kyl.
1kg osaltat ekologiskt smör
Smält smöret i kastrull långsamt och på låg värme.
När det smält låt det sjuda ca 20 minuter på så låg värm. Undvik att röra botten och var aktsam så det inte bränns. Skumma ytan kontinuerligt. Låt smöret svalna i ungefär en kvart, utan att röra om. Häll försiktigt smöret i en ren glasburk och se till att inte få med ngt av de vita poteinerna som ev sjunkit till botten. Ghee skall vara genomskinligt som olja och ej grumligt. Förvara i glasburk i kylen.
Malin och Maddes hjälpmedel:
- Viktpaketet (klicka här för att beställa)
- Algine Plus (klicka här för att beställa)
- Grönt te extrakt (klicka här för att beställa)
- Ultra Meal 360
- Allzym Max (klicka här för att beställa)
- Energenics
- Kvinna Vital
Vill du veta vad Cribba gör för att lyckas?!
Cribba är en unik 25 årig tjej. Hennes hobby är krig, hon arbetar som sergeant på livgardet och hennes mål är att få göra utlandstjänst i Afghanistan. Hon har tidigare arbetat i Kosovo men om on ska få göra ytterligare en utlandstjänst krävs det att hon klarar av militärens olika fystester. För mycket pizza och öl med vännerna har satt sina spår, idag är hon alldeles för otränad och det har blivit dags för Anna Skipper att styra upp Cribbas nya liv.
Det nya livet
Nu är det slut på kaffe, pizza och frysmat. Cribba som är både vegetarian och laktosintolerant hade tidigare dålig kunskap om näring. Anna introducerar Mood-Food och visar dessutom Cribba vilken mat hon ska kombinera för att få i sig fullvärdigt protein. Nu ska Cribbas kvinnliga sida fram, hon ska äta bra lagad mat, och köra på med hård träning för att klara av testerna åtta veckor senare.
Detta ska Cribba göra:
- Starta dagen med en renande morgnondrink
- Börja laga mat och få kunskap om vegetariska alternativ
- Skapa rutiner vad gäller mat, träning sömn
- Sluta med vita kolhydrater och socker
- Byta ut kaffe mot olika sorters te
Nedan finner du några av recepten som används i programmet:
Renande morgondrink
300 g ananas
5 krossade tabletter Algine Plus
6-8 droppar Grönt Te extrakt
1-3 tsk kallpressad Linfröolja
Kör ananasen i en juicecentrifug och blanda därefter ner de andra ingredienserna och rör om.
Havregrynsgröt med sojamjölk, äpplemos och kanel
Havregryn - stabiliserar blodsockret, innehåller lösliga fibrer, stannar länge i magen och ger en bra mättnadskänsla
Ragu på linser och vita bönor
5 dl linser röda
2 msk olivolja
1 tsk salt, smaka av och tillsätt eventuellt lite mer
1 tsk nymalen svartpeppar
1 gul lök, hackad
3 morötter, skurna i 2 cm stora bitar
2 vitlöksklyftor, pressade
7 dl grönsaksbuljong
2 msk vatten
1 burk konserverade tomater, mosa tomaterna i mindre bitar
1 tsk rosmarin
1 tsk timjan
En nypa malen kanel
En nypa malen nejlika
1 lagerblad
400 g cannellini bönor (blötlagda och kokade) eller 1 burk färdigkokta bönor Färsk hackad persilja till garnering
Värm upp en matsked olja i tryckkokaren och tillsätt lök, morot, och vitlök. Stek tills grönsakerna börjar mjukna, ca 2 min, och rör om.
Häll i vin och buljong. Tillsätt linser, tomater, rosmarin, timjan, kanel, nejlika och lagerblad.
Sätt på locket och koka upp. Låt koka i 20 min på högt tryck.
Stäng av värmen, låt trycket sjunka och ta av locket.
Rör i bönorna och låt grytan småputtra på svag värme utan lock.
Smaka av med salt och peppar.
Häll upp grytan i djupa serveringsskålar och toppa med persilja. Servera med fullkornsris.
Vegowraps med solrospesto
1 morot
1 fänkål
3 stavar blekselleri
1 gul paprika
1/3 huvud savoykål
Rispapper
Solrospesto
3 dl lättrostade solroskärnor
1/2 - 1 dl olivolja
5 droppar sesamolja
Havssalt/peppar
Koriander 1 dl hackad
Finstrimla alla grönsakerna och blanda.
Blötlägg rispapperen i kokhett vatten i 10 sekunder och lyft upp och lägg mellan rena torra handdukar. Ta isär papperen så de inte klibbar ihop. Ta ett rispapper och lägg grönsakerna och peston i mitten. Rulla till hälften, vik in kanterna och rulla färdigt.
Shoyosås
1 dl rapsolja
1 dl shoyosoja
1 msk dijonsenap original
1 tsk sambal oelek
1/2 dl finhackad slätbladig persilja
Cribbas hjälpmedel:
- Viktpaketet
- Mega Vital
- Grönt te extrakt