Här kan du läsa mer om tvåbarnsmamman Anne och hur hon fick hjälp av Anna.

Mat vid amning

En ammande kvinna behöver äta cirka en fjärdedel mer än normalt, detta är självreglerande då både törst och aptit ökar. En fullammande kvinna producerar i genomsnitt 7,5 dl modersmjölk per dag. Ammande kvinnor behöver ca 400–500 kalorier mer än vanligt.




Bra mat vid amning

En ammande kvinna behöver äta cirka en fjärdedel mer än normalt, detta är självreglerande då både törst och aptit ökar. En fullammande kvinna producerar i genomsnitt 7,5 dl modersmjölk per dag. Ammande kvinnor behöver ca 400–500 kalorier mer än vanligt. Vid viktminskning ökar utsöndringen av miljögifter från fettvävnaden och de kan gå ut i mjölken. Vid amning går man automatiskt ner i vikt och om man låter viktminskningen ta lite tid är chansen större att man får ett bestående resultat. I så fall bör du inte gå ner mer än ett kilo i veckan eftersom det kan reducera mjölkmängden. Vissa livsmedel som mamman äter kan göra barnet oroligt. Detta gäller till exempel kål, kålrot, broccoli, bönor, lök, rabarber, aprikoser eller katrinplommon och mycket kaffe (över tre koppar om dagen). Jordgubbar, melon och annan färsk frukt i stora mängder kan också leda till kolik och diarré hos barnet. Här får man prova sig fram.

DETTA SKALL DU ÄTA:

• Mycket frukt, bär, grönsaker och baljväxter.
• Grovt bröd och grov mu%u0308sli
• Feta ekologiska mjölkprodukter som mjölk, ost och yoghurt
• Kalkon samt kyckling , lamm
• Olivolja, rapsolja, smör till sallader och matlagning
• Torkad frukt, nötter och mandlar som snacks
• Vatten/grönt the/bubbelvatten att dricka •
Fullkonrsprodukter: pasta, ris i liten mängd
• Grönt the, lite kaffe

I de här livsmedlen hittar du de viktiga  näringsämnen som behövs:

1. Omega 3 fett = Kallpressad linfröolja, Fet fisk som makrill, sardiner och lax. Skaldjur är rikt på vitamin D, jod och selen

2. Kalcium = 1.5 dl mjölk motsvarar 2.5 dl kokt grönkål , 5 dl broccoli 2,5 dl tofu, 1,5 dl sötmandel 1.5 dl pumpakärnor, 0,6 dl sesamfrö 2 msk algpulver

3. Järn = Kalkonleverpastej, fullkornsbröd av rågmjöl, vetekli, linser gröna, blodpudding 4. Mjölkproduktionen = Fänkålsthe + färsk fänkål

5. Folsyra = Grönsaker, bönor, kikärter, linser, frukt och bär, fullkornsprodukter.