Tips & råd för vegetarianer

Vegetarian vs vegan?

Att äta vegetariskt kan ha många fördelar och många med ex matsmältningsbesvär känner stor skillnad om de ej äter kött.
Vissa väljer att ej äta kött pga etiska skäl.
Andra mår helt enkelt bättre av att äta en kost med vegetabilier och känner sig lättare och piggare.
Men många är också vad jag kallar ”bullvegetarianer” som mestadels lever på snabba kolhydrater, bröd, pasta, ris, pannkakor mm. Så bara för att man väljer en vegetarisk kost behöver det inte självklart betyda att man äter nyttigare och är mera hälsosam.

Nedan följer korta förklaringar till vanliga begrepp samt livgivande kostråd för alla er som väljer bort animaliska proteiner.

Laktovegetarisk kost

Vegetabiliska livsmedel samt mjölkprodukter såsom mjölk, smör, ost mm.

Ovo-vegetarisk kost

Vegetabiliska livsmedel samt ägg.

Lakto-ovo-vegetarisk kost

Vegetabiliska livsmedel samt ägg och mjölkprodukter.

Vegankost

Endast vegetabiliska livsmedel.

 

Grundkurs i vegetariskt ätande

Äter man helt vegetariskt utan animaliska proteiner är det oerhört viktigt att veta hur man skall kombinera maten för att få i sig alla proteiner och essentiella aminosyror.

Många vegetarianer äter dock även mjölkprodukter och många recept innehåller därför mjölk i en eller annan form.

Bra ersättning för de animaliska proteinerna är bönor, linser, ärter eller sojaprodukter som alla innehåller rikligt med protein samt fibrer, fettsyror och mycket vitaminer.

Rätt kombinationer är A & O för att få i sig fullvärdigt protein

A Fullkornsbröd/säd kombineras med baljväxter
B Säd med mjölkprodukter

C
Frön/nötter med baljväxter, fullkornsris

Ex A Havregrynsgröt med sojamjölk och äpplemos och kanel

Havregryn stabiliserar blodsockret och innehåller lösliga fibrer vilket stannar länge i magen. Detta ger lång mättnadskänsla. Med ett stabilt blodsocker stabiliseras humöret och minskar irritation. Havregryn för också ut det skadliga kolesterolet ur kroppen.

Ex A Fullkornsbröd med grönsaker och humus

Fullkornsbröd med humus ger rikligt med B-vitaminer och fibrer.

Ex A Ragu på vita bönor och linser med fullkornsris

Bönor/linser är bästa moodfooden – hjärnmaten – med sitt rika B-vitamin innehåll.
Höga halter folsyra hjälper till att öka serotoninhalten. Serotonin är kroppens eget må bra hormon.
Linser hjälper även till med fibrer som är bra för magen och tarmfunktionen och ger ett stabilt blodsocker. Linser är även mycket proteinrikt.

 

Recept-tips

Ragu på linser och vita bönor

Rawfoodwraps med shoyosås

Wraps av ris och grönsaker samt solrosfrön ger en bra kombination. Dessutom är detta recept RAW-food vilket är extra nyttigt och gott.

 

Tillskott

Äter man enbart vegetarisk mat riskerar man att få B-12 brist. Detta kan ge symptom som depressioner mm.
B-12 finns i animaliska proteiner, alger och spirulina. Kombinerar man maten korrekt är det ingen risk för brister.

Ett bra tillskott är Algine Plus, ett rent algtillskott med bla B-12 och massor av vitaminer och mineraler. Algine Plus hittar du på www.skippersmart.se.

Man kan också äta spirulina eller annat blandad Greens preparat.

 

Färdig mat

"Sojabönan är fantastisk! Den innehåller massor med vegetabiliska proteiner, där alla de viktiga aminosyrorna finns med. Dessutom är sojabönan rik på isoflavoner, som kan ha positiva effekter på kolesterol, blodtryck, pms- och klimakteriebesvär”. Först ut i vår vegetariska serien är produkterna sojastrimlor- chicken style, sojastrimlor- beef style, sojakorv och sojaburgare.

Jag vill visa att det varken är svårt eller tidskrävande att ta steget och leva lite hälsosammare och samtidigt njuta av god mat”, säger Anna."

Mer information om produkterna, tips och recept gå ut och kika på receptsidan.