Anna Skipper TryckkokareTryckkokare lagar nyttig mat på kort tid!

Genom att använda en tryckkokare kan du behålla nästan all näring i maten samtidigt gör din tryckkokare matlagningen snabbare.

Så fråga dig själv varför du inte har en tryckkokare.

Laga nyttig mat med tryckkokare!

Genom att använda en tryckkokare kan du behålla nästan all näring i maten samtidigt som det går mycket fortare. Potatis kokar du på sju till åtta minuter och smaken blir mycket bättre.

Tryckkokare för din hälsa

Om du lagar t.ex. broccoli i en micro försvinner upp till 90% av vissa näringsämnen. Med en tryckkokare tappar du bara 10 %.
Det finns flera tryckkokare på marknaden. Anna använder själv en modell från WMF. Du finner den bla på Skippersmart.

Röster om tryckkokaren

Hej igen Anna!

Jag är nu inne på fjärde rätten i tryckkokaren idag. Har inte tidigare varit så jätteintresserad av matlagning men tryckkokaren är KUL! Sen jag fick "Mat med tryck" av dig och tryckkokaren i julas har livet förändrats.

Har idag lagat currygryta med linser o spenat, därefter blomkål- o morotscurry ( som Camilla kom upp och åt som brunch, mums).
Enkel risotto som är sååååååååå enkel och god med ost i. Har lagat dessa många gånger! Det sista koket står på spisen nu och är en rätt jag inte prövat förut, det är kött o bönchili. Ska bli spännande att äta detta om en stund. Fryser även in maten och har med mig på jobbet, Toppen!!

Man kan äta tills man nästan spricker!! Gott,gott!!

Tack Anna dina recept är Toppen!!

Kram Annette!

En tryckkokare borde vara lika vanlig i ett svenskt kök som en visp eller en stekpanna

Med en tryckkokare lagar du din mat snabbare, nyttigare och godare.
Tidigare har det varit svårt att få tag i information och recept för tryckkokare. Anna Skipper har arbetat aktivt för att ge tryckkokaren en renässans och hon har blivit den mest kända förespråkaren för att laga mat med tryckkokare.

Tryckkokaren finns i flera olika storlekar. Det finns ett antal olika modeller och du hittar några av de som Anna förordar på Skippersmart På bilden ovanför ser du en tryckkokare från OBH Nordica, till höger ser du två olika tryckkokare från WMF. Själv föredrar Anna en modell på 4 liter och den passar bra i de flesta kök.

Det finns många fördelar med en tryckkokare.
En stor fördel är att du behåller smakerna bättre med en tryckkokare. Visst kan det dofta gott i ditt kök när du kokar mat på spisen. Men glöm inte bort att när du kokar mat i en traditionell kastrull följer en stor del av smak och näring med ångan som lämnar kastrullen. I en tryckkokare hålls smak och näring kvar bättre eftersom den har ett tättlutande lock.

Tryckkokare kräver lite energi.
Om du tänker på miljön och på att spara ström så är en tryckkokare ett utmärkt val. I och med att mycket lite energi och värme lämnar kastrullen så spar du energi. Du kan med fördel använda tryckkokaren på ett enkelt primuskök så den passar utmärkt på campingsemestern.

Tät och säker.
En tryckkokare är helt tätt. Om du vill laga mat på båten behöver du inte vara orolig för att spilla då allt stannar inne i kastrullen även om det guppar och gungar.

Goda recept för tryckkokare.

Nedan kan du testa ett av Anna Skippers recept för tryckkokare. Fler goda recept hittar du på Skippersmart eller i Mat med tryck.

Morotssoppa

Ingredienser:

 • 3 morötter rivna
 • 15 cm purjolök skivad
 • 10 cm zucchini riven
 • 1 äpple rivet
 • 2 msk curry
 • Olivolja

Gör så här:

 1. Skala alla rotfrukterna och riv dem grovt.
 2. Sätt på tryckkokaren på spisen. Värm oljan lätt och fräs curryn försiktigt.
 3. Lägg i alla grönsakerna låt fräsa på låg värme i ca 5 minuter. Tillsätt salt och peppar.
 4. Häll på vatten så att det täcker grönsakerna och tillsätt ytterligare 2 dl vatten.
 5. Sätt på locket och värm tills 2 ringar kommer upp.
 6. Drag ned värmen och låt koka i 10 minuter.
 7. Tag tryckkokaren från värmen och låt svalna. (Har du bråttom kan du släppa ut trycket manuellt genom att föra säkerhetsspärren mot dig. Var försiktig - het ånga stömmar ut ur  tryckkokarens motsatta sida.)
 8. Öppna locket och mixa soppan hastigt med stavmixer. Ju mer du mixar desto slätare soppa får du.
 9. Salta och peppra efter smak.