Recept på nyttigt bröd coh pastaNyttigt bröd & pasta

På senare tid har vi blivit allt mer medvetna om att det vita mjölet som vi haft i vårt bröd inte är så nyttigt. Men det finns många bra alternativ som vi kan använda för att baka nyttigt bröd eller nyttiga pannkakor. Dinkel fungerar alldeles utmärkt och ger dessutom tarmen lite motion.

Zazzis Färska Fullkornspasta

Pastan har mycket fullkornsmak och massor av fibrer. Man kan kavla ut den till plattor och göra lasagne, cannelloni eller tagliatelle.

Som sås skulle jag föreslå en sås med hetta och gärna curry för att ta bord ”den lite grötlika” fullkornssmaken alt. en het tomatsås som bas med mycket röd chili i. Kokosmjölk, curry (eller citrongräs ingefära koriander) massor av grönsaker och ev fisk eller fågel.

nyttig pasta

Ingredienser (500 g pasta, 6-8 personer)

  • 3 dl ekologisk grahamsmjöl
  • 2 dl durumvete
  • 3 ägg
  • 3-4 msk vatten
  • Lite durumvete vid utkavling.

Tillagning

  1. Arbeta samman ingredienserna till degen i matberedare med degkrog i minst 10 minuter. Degen skall vara kladdig men hålla ihop. Låt vila i plastpåse minst 1 timme.
  2. Kavla ut med pastamaskin eller kavel. Skär i önskad form.
  3. Koka pasta några minuter till önskad konsistens. Det går fort med färsk pasta så passa på och lämna inte spisen!