Recept
- Video-recept
- Recept nyttig frukost
- Recept på sallad
- Recept på soppa
- Recept på nyttigt bröd och pasta
- Annas dinkelbröd
- Annas örtagårdsvåfflor
- Zazzis färska fullkornspasta
- Annas nyttiga bröd
- Annas dinkelpannkakor
- Annas dinkelpitabröd
- Julig dinkellimpa
- Vegetariska sojaprodukter
- Recept på grönsaker & rotfrukter
- Recept på bönor & linser
- Recept på kött & vilt
- Recept på fisk & skaldjur
- Recept på fågel
- Recept på thaimat
- Recept på dippsåser & dressingar
- Recept rawfood
- Recept på sött & gott
- Recept på nyttiga snacks
- Tillbehör och tips
- Recept på nyttiga smoothies
- Recept på nyttiga cocktails
- Anna Ankas Jul
- Julrecept
- Nyttiga recept för barn
Nyttigt bröd & pasta
På senare tid har vi blivit allt mer medvetna om att det vita mjölet som vi haft i vårt bröd inte är så nyttigt. Men det finns många bra alternativ som vi kan använda för att baka nyttigt bröd eller nyttiga pannkakor. Dinkel fungerar alldeles utmärkt och ger dessutom tarmen lite motion.
Zazzis Färska Fullkornspasta
Pastan har mycket fullkornsmak och massor av fibrer. Man kan
kavla ut den till plattor och göra lasagne, cannelloni eller
tagliatelle.
Som sås skulle jag föreslå en sås med hetta och gärna curry för att ta bord ”den lite grötlika” fullkornssmaken alt. en het tomatsås som bas med mycket röd chili i. Kokosmjölk, curry (eller citrongräs ingefära koriander) massor av grönsaker och ev fisk eller fågel.
Ingredienser (500 g pasta, 6-8 personer)
- 3 dl ekologisk grahamsmjöl
- 2 dl durumvete
- 3 ägg
- 3-4 msk vatten
- Lite durumvete vid utkavling.
Tillagning
- Arbeta samman ingredienserna till degen i matberedare med degkrog i minst 10 minuter. Degen skall vara kladdig men hålla ihop. Låt vila i plastpåse minst 1 timme.
- Kavla ut med pastamaskin eller kavel. Skär i önskad form.
- Koka pasta några minuter till önskad konsistens. Det går fort med färsk pasta så passa på och lämna inte spisen!